Rozmnožování a vývoj ještěrek
Ještěrky jsou šupinatá stvoření, která patří do podřádu plazů. Jsou to nejstarší zástupci fauny na Zemi, protože jejich existence se shoduje s těmi vzdálenými časy, kdy na planetě žili dinosauři. Navíc i slovo „dinosaurus“ se z latiny překládá jako „velký ještěr“. Ve stejné době zmizeli z povrchu Země skutečně velcí zástupci ještěrů a také dinosaurů. Jejich menší příbuzní však přežili a úspěšně se přizpůsobili okolním podmínkám, a proto jsou dodnes považováni za extrémně běžné plazy, vyskytující se všude.
<strong>Obecná charakteristika</strong>
Ještěrky jsou považovány za samostatnou evoluční linii, a to i přes jejich blízký vztah k hadům. Ve skutečnosti jsou ještěři považováni za přímé potomky hadů, ale to nebrání tomu, aby byli klasifikováni jako samostatná vývojová větev. Stejně jako hadi patří ještěrky do řádu Squamata. Současně jsou ještěrky považovány za zástupce různých evolučních skupin, a to navzdory sjednocení založenému na přítomnosti určitých rysů fyziologického vývoje, například možnosti ztráty končetin.
Všechny ještěrky mají pohyblivá oční víčka a viditelné otvory, které představují zvukovody. Většina ještěrů má dva páry končetin, ale to nemusí vždy charakterizovat všechny zástupce zařazené do tohoto podřádu. K určení, zda lze plaza zařadit mezi ještěrky, se obvykle posuzuje vnitřní stavba organismu.
Většina ještěrek má rudimentární hrudní kost a ramenní pletenec, které u hadů chybí.
Vzhled ještěrek se vyznačuje širokou škálou variací. Jejich barva pozadí přímo souvisí s nutností maskování mezi přírodními podmínkami krajiny, což určuje přítomnost různých možností přirozeného zbarvení ještěrek. Nejběžnější odrůdy jsou ty se zelenou, šedou, hnědou nebo pískovou barvou.
Ještěrky se vyznačují přítomností různých skvrn, pruhů a pruhů, které mohou někdy tvořit bizarní geometrické tvary. Některé druhy mohou změnit barvu v závislosti na situaci. Mimikry založené na změně barvy jsou u ještěrek běžné.

Šupiny ještěrek jsou různě uspořádány a závisí na druhu plazů. Uspořádání šupin se tedy může překrývat ve formě taškové střechy, od konce ke konci atd. Často jsou šupiny vytvořeny ve formě zvláštních hrotů. Šupiny některých ještěrek získávají zvláště silné vlastnosti díky osteodermu – kostěným destičkám umístěným uvnitř rohovitých šupin.
Ještěrky mají ústa plná zubů. U některých plazů se jednotlivé druhy zubů nacházejí v blízkosti patra. Pleurodontní zuby jsou zuby, které se periodicky mění, a proto nejsou příliš pevně fixovány. Akrodontní zuby jsou trvalé a jsou pevně umístěny v ústech díky tomu, že jsou srostlé s kostmi. Tento typ zubů je charakteristický pro malý počet ještěrek.

Končetiny plazů jsou tvořeny odlišně: jejich struktura závisí na přírodních podmínkách jejich stanoviště. Například ještěrky, které potřebují schopnost rychle lézt na různé povrchy, mají díky přítomnosti štětin na polštářcích houževnaté prsty.
Jazyk ještěrek se také liší tvarem a velikostí. Navíc u všech zástupců podřádu je poměrně flexibilní, mobilní a volně vyčnívá z úst.
Někteří plazi dokonce dokážou chytat ryby pomocí pružnosti a síly svého jazyka.
Hlavní zbraní ještěrů však zůstávají zuby. S jejich pomocí uchopí kořist a rozsekají ji. Například varan skutečně dokáže svými ostrými zuby rozřezat svou kořist na kusy. Kromě toho do podřádu ještěrů patří i jeden jedovatý zástupce, monstrum Gila, které je schopné spolu se svým kousnutím přenést na oběť jed, což jí v konečném důsledku pomáhá vyrovnat se s nepřítelem.
V zemích s jasně definovanou změnou ročních období se ještěrky začínají rozmnožovat na jaře brzy po probuzení ze zimního spánku. Samci mnoha druhů v této době získávají jasné barvy při páření. V tropech Díky celoročnímu, rovnoměrnému a teplému klimatu se mnoho ještěrek rozmnožuje po celý rok nebo s krátkou přestávkou v období velkého sucha nebo v období dešťů.
V období rozmnožování jsou sexuálně dospělí samci, kteří si hlídají svá místa, velmi vzrušení, zaujímají specifické demonstrativní pózy a kombinují je s určitými signalizačními pohyby těla charakteristickými pro tento druh, což umožňuje soupeřům, aby se navzájem poznali na dálku.

Demonstrativní postoje jsou extrémně rozmanité a mohou sestávat ze zvednutí zadních nebo předních nohou, zploštění nebo silného stlačení těla, zvednutí, stočení nebo snížení ocasu, zatřesení a pokývání hlavou atd.
Protivníci k sobě obvykle rychle přiběhnou a pak se k sobě pomalu, obvykle bokem, přibližují, čímž předvádějí zploštělé nebo bočně stlačené tělo, které proto vypadá neúměrně zvětšené; přitom samci často nafukují hrdla, vyčnívají zrohovatělé vyvýšeniny, kožní záhyby atp.
Říše: Živočichové Typ: Chordata Třída: Plazi Řád: Squamate Podřád: Ještěrky Mezinárodní vědecký název Lacertilia Synonyma Sauria
Větší a silnější samec tlačí na slabšího, dělá falešné útoky, ale nepoužívá čelisti, dokud neuteče. Nekrvavé „zastrašovací souboje“ však často přecházejí ve skutečné rvačky, ve kterých samci zběsile koušou, mlátí ocasem nebo se snaží jeden druhého povalit na záda.
Jako zbraně často používají rohové výrůstky, hroty nebo rohy na hlavě (to je charakteristické zejména pro chameleony). Výsledkem je, že poražený samec, často krvácející, opustí bojiště a vítěz ho nějakou dobu pronásleduje, ale pak se rychle uklidní. V některých případech bitvy končí smrtí jednoho z protivníků, i když je to extrémně vzácné.
Mnoho ještěrek se vyznačuje zvláštními hrami na páření, během nichž samec před samicí předvádí jasnou barvu těla, zaujímá specifické „dvoření“, na které samice reaguje určitými signalizačními pohyby těla, jako je kývání nebo třesení zvednutými předními nohami. a vrtění ocasem.
Některé druhy, jako mnoho leguánů a agam, mají „harémy“, kde na území jednoho samce žije několik samic. Samec bedlivě střeží svůj „harém“ neboli území a při pohledu na vhodné soupeře okamžitě zaujímá výhružné pózy.
K ochraně však často stačí jen pohled na majitele, jak sedí někde na kopci a čas od času demonstrativně dělá signální pohyby, upozorňující případné soupeře, že je oblast obsazená. Samci některých gekonů sedící v úkrytu pravidelně vydávají signální výkřik a samci sousedních oblastí reagují podobným výkřikem.
Při páření drží samci samičku čelistmi za krk, po stranách těla nebo u kořene ocasu a nejprve ji zpravidla chytí za ocas.
Naprostá většina ještěrek snáší vejce, jejichž počet v jedné snůšce se pohybuje od 1-2 u nejmenších po 8-20 u středně velkých a několik desítek u velkých ještěrek.
Mnoho malých druhů, zejména gekoni, klade vajíčka v malých dávkách několikrát za sezónu. U některých ještěrek zůstávají samčí reprodukční buňky (spermie) po dlouhou dobu životaschopné v ženském genitálním traktu. Díky tomu samice klade oplozená vajíčka i mnoho měsíců po oplodnění.
Tvar a průměr vajec se také liší. Častěji jsou oválné nebo protáhlé podél podélné osy, méně často zcela kulaté, na koncích mírně špičaté nebo zakřivené ve formě lusku. Nejmenší známí ještěři – někteří gekoni a scinkové – kladou vejce o průměru až 5 mm, zatímco velcí varani mají vejce velká jako husí vejce, váží 150–200 g.
Vajíčka jsou uzavřena v tenké, pro vlhkost propustné, bezbarvé, kožovité skořápce, která se může během vývoje zárodku natáhnout, proto je velikost nedávno snesených vajec vždy znatelně menší než ta, ze kterých by se měla líhnout mláďata. Pouze gekoni a někteří beznozí ještěři mají vajíčka pokrytá tvrdou vápenitou skořápkou. Tato vajíčka, měkká při kladení, na vzduchu rychle tvrdnou a jejich velikost pak zůstává nezměněna po celou dobu vývoje.
Samice klade vajíčka několikrát za sezónu, 2-4 na různá místa, nebo do jedné snůšky. Obvykle je položí do díry nebo do mělké díry a pak je zakryje zeminou. Vajíčka se často kladou pod kameny, do skalních puklin, do dutin nebo pod kůru stromů, do dřevěného prachu a někteří gekoni je lepí na kmeny a větve stromů. Často několik samic klade vajíčka na stejné místo, kde se jich hromadí několik desítek nebo dokonce stovek.
Menšina ještěrek (asi 20 % všech známých druhů) je ovoviviparní. Jejich vajíčka bez husté skořápky se vyvíjejí uvnitř těla matky a mláďata se rodí živá, když se uvolňují z tenkého filmu, který je pokrývá ve vejcovodech nebo bezprostředně po narození.
Skutečná viviparita se prokázala pouze u některých scinků a amerických nočních ještěrek Xanthusia, jejichž embrya dostávají výživu přes nepravou placentu – cévy ve stěnách matčiných vejcovodů. Živorodost je obvykle spojena s drsnými životními podmínkami, například žije na dalekém severu nebo vysoko v horách, ale je známá i u tropických druhů.
Po nakladení vajíček se k nim ve většině případů samice nikdy nevrátí a vyvíjející se embrya jsou ponechána svému osudu. Skutečná péče o potomstvo je pozorována pouze u některých scinků a vřeten, jejichž samice se omotávají kolem snesených vajec, pravidelně je obracejí, chrání je před nepřáteli, pomáhají mláďatům osvobodit se ze skořápky a zůstávají s nimi. poprvé po vylíhnutí jim dejte potravu a chraňte je v případě nebezpečí.
Někteří scinkové jsou dokonce schopni rozeznat vlastní vejce od ostatních tak, že je ohmatají jazykem, a ve speciálně zinscenovaných pokusech je vždy neomylně našli a dokonce přenesli na své původní místo.
Doba vývoje embrya uvnitř vajíčka se velmi liší. U druhů s mírným klimatem, například u většiny ještěrů naší fauny, se embrya vyvíjejí za 30–60 dní a mláďata se rodí koncem léta nebo začátkem podzimu. U druhů žijících v tropech se doba vývoje někdy prudce prodlužuje a dosahuje 8-9 měsíců.
Biologicky je to dáno tím, že doba vzcházení mláďat je zde omezena na nejpříznivější období roku, např. konec období sucha. Některé druhy ještěrek kladou vajíčka s téměř plně vyvinutými embryi, takže mláďata se mohou vylíhnout během několika příštích dnů. Některé ještěrky jsou schopny udržet vejce připravená ke kladení ve vejcovodech a čekají na nástup příznivých podmínek, například na konec dlouhého sucha.
V době vylíhnutí z vajíčka se u embryí v předním koutku tlamy vyvine vaječný zub, kterým mladá ještěrka zavrtěním hlavy jako břitva prořízne mezeru ve skořápce vejce, aby mohla vystoupit. V některých případech jsou vaječné zuby nahrazeny hustým rohovým tuberkulem.
Pohlavní zralost u některých ještěrek nastává hned příští rok po narození, zatímco u jiných – ve 2-4 nebo dokonce 5. roce života.
Existují ještěrky, které jsou bez samců a rozmnožují se partenogenezí. Samice takového druhu kladou neoplozená vajíčka, ze kterých se přesto vyvinou zcela normální potomci. Partenogeneze je známá u řady druhů gekonů, ještěrek agamidů, teiidů, lacertidů a leguánů a zjevně je mnohem rozšířenější mezi ještěry.