Nosorožci. Velká ruská encyklopedie

Oblasti odbornosti: Chordata Čeleď: Rhinoceros (Rhinocerotidae) Řád: Perissodactyla (Perissodactyla) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/Oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název: Rhinocerotidae Jiné názvy: Rhinoceros
strunatci Zvířata strunatci
nosorožci, nosorožci (Rhinocerotidae), čeleď savců z řádu Perissodactyls. První záznamy o nosorožcích v Severní Americe pocházejí z eocénu. Formy předků neměly roh na nose a byly více podobné tapírům. Fosilní a moderní jsou spojeny do nadčeledí Rhinocerotoidea, kam patřili největší suchozemští savci, běžní v Eurasii od středního eocénu do raného miocénu – indricotherium, kteří dosahovali výšky 7 m s hmotností až 15 tun délka živých nosorožců je 200–500 cm, výška v kohoutku 100–200 cm; hmotnost 1000–3600 kg. Postava je těžká. Končetiny jsou krátké, mohutné, tříprsté. Ocas je tenký s štětcem srsti na konci. Krk je krátký, silný, hlava je velká, protáhlá. Oči jsou malé, umístěné po stranách hlavy. Uši jsou dlouhé, odstávající, s chomáčem srsti na konci. Horní ret je silně vyvinutý a pohyblivý. Na konci tlamy je roh, jehož délka může dosáhnout 158 cm (u bílého nosorožce); někdy se za prvním rohem tvoří druhý, menší. Srst je řídká, zježená a často úplně chybí. Kůže je tlustá a tvoří záhyby.
Čtyři moderní rody, 5 druhů: nosorožec sumaterský (Dicerorhinus sumatrensis), nosorožci indičtí (nosorožec) se dvěma druhy – nosorožec jávský (R. sondaicus) a nosorožec indický (R. unicornis), černý nosorožec (Bicorni Diceros) a bílý nosorožec (Keratotherium simum). nosorožec vlněný (Coelodonta antiquitatis) vyhynul na konci doby ledové, asi před 8 tisíci lety.

Nosorožec bílý (Ceratotherium simum). Nosorožec bílý (Ceratotherium simum).
Distribuováno v tropických oblastech Afriky (bílí a černí nosorožci), v Nepálu, severovýchodní Indii a donedávna v Indočíně a na ostrově. Java (nosorožci indičtí); Nosorožec sumaterský je obyvatelem Indočíny, poloostrova Malacca, souostroví Velké Sundy, kromě Sulawesi (v historických dobách na většině míst vyhynul). Obývají savany, křoviny, lesy a okraje lesů. Zalévací otvory jsou nutností. Živí se různými rostlinnými potravinami. Aktivita je soumraku a noční. Nosorožci bílí tvoří skupiny až 18 jedinců, ostatní vedou samotářský způsob života, v období rozmnožování se chovají pouze v párech. V reprodukci není přísná sezónnost. Délka těhotenství je 510–570 dní. Samice rodí potomky jednou za 1–2 roky. Ve vrhu jsou 3, zřídka 1 mláďata, která jsou brzy po narození schopna následovat matku a zůstat s ní do doby, než se objeví další potomek. Pohlavní zralosti je dosaženo ve věku 2–3 (až 4–7) let. Očekávaná délka života je až 9–50 let. Všechny druhy trpěly pronásledováním ze strany lovců, především kvůli rohu, kterému jsou ve východní medicíně připisovány léčivé vlastnosti. Přísně hlídané. Pouze populace nosorožců bílých a indických mají vzestupný trend, ačkoli stav těchto druhů zůstává alarmující. Podle Červeného seznamu IUCN je stav nosorožce sumaterského hodnocen jako kritický, nosorožci černí a jávští jsou extrémně vzácní, jejich situace je ohrožena. Ščipanov Nikolaj Alexandrovič. První publikace: Velká ruská encyklopedie, 60.
Publikováno 29. května 2023 v 16:51 (GMT+3). Naposledy aktualizováno 29. května 2023 v 16:51 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti odbornosti: Chordata Čeleď: Rhinoceros (Rhinocerotidae) Řád: Perissodactyla (Perissodactyla) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/Oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název: Rhinocerotidae Jiné názvy: Rhinoceros
- Vědecký a vzdělávací portál „Velká ruská encyklopedie“
Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
ISSN: 2949-2076 - Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
Šéfredaktor: Kravets S.L.
Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
- © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
- Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv. - Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
Největší zvířata na zemi jsou rekordní zvířata, která mezi svými druhy dosáhla maximálních parametrů, pokud jde o hmotnost, výšku nebo délku. V tomto seznamu najdete jména největších zvířat a dozvíte se spoustu zajímavostí o největších zvířatech na zemi.

10. Kapybara
Kapybara (jiný název: kapybara) je největším zástupcem řádu hlodavců. Slovo kapybara v indickém jazyce znamená „pán trávy“. Dospělá kapybara dosahuje délky až 135 cm, s výškou v kohoutku až 60 cm, kapybara váží až 65 kg, samice jsou větší než samci.

9. Tygr
Tygr je největší predátor z čeledi koček. Největšími tygry jsou tygři bengálští a amurští. Tyto velké kočky mohou dosáhnout délky až 3 metrů, s výjimkou délky ocasu. Hmotnost tygra může dosáhnout až 300 kg. Výška v kohoutku je do 115 cm.

U těchto druhů tygrů jsou známy váhové rekordy. Maximální hmotnost bengálského tygra byla 388 kg a maximální hmotnost tygra amurského byla 384 kg. Slovo tygr znamená „ostrý“ a „rychlý“.

8. Lední medvěd
Lední medvěd (jiná jména: lední medvěd, severní medvěd, umka) je velký dravec z čeledi medvědovitých. Jediný z největších suchozemských predátorů na planetě, který je náchylný ke sledování a lovu lidí a považuje je za rovnocennou kořist. Lední medvěd může dosáhnout délky těla 3 metry a hmotnosti 1 tuny. Výška v kohoutku je do 150 cm Feny jsou menší než psi.

7. Velký červený klokan
Velký červený klokan (jiný název: obří červený klokan) je největší klokan. Dospělí samci dosahují délky 1,5 metru a tělesné hmotnosti 85 kg. Délka ocasu je asi 1 metr. Někdy je výška zvláště velkých samců až 2 metry. Samice jsou menší než samci.

6. Gorila
Gorily jsou rodem největších lidoopů, zástupců řádu primátů. U dospělých samců může výška dosáhnout až 2 metrů a šířka ramen je 1 metr. Hmotnost samců dosahuje 250 kg nebo více. Samice jsou téměř 2x menší než samci.

5. Žirafa
Žirafa je savec z řádu Artiodactyls, což je nejvyšší zvíře na planetě. Délka krku těchto zvířat je 1/3 délky celého těla. Samec dorůstá až 6 metrů na výšku a váží asi 1000 kg. Velikostně jsou samice o něco menší než samci.

4. Hroch
Hroch obojživelný neboli hroch je velký suchozemský savec z řádu artiodaktylů. Hmotnost 3 tuny není pro toto zvíře neobvyklá, protože jeho hmotnost může dosáhnout 4,5 tuny. Výška hrocha je až 165 cm Délka těla dospělého jedince obvykle dosahuje 3 metrů, ale může dosáhnout až 5 metrů.

3. Nosorožec bílý
Nosorožec bílý je obrovský savec, člen rodiny nosorožců. Staří samci dosahují tělesné hmotnosti 5 tun. Nosorožci obvykle váží 2-2,5 tuny. Délka jejich těla je 4 metry a výška 2 metry.

2. Slon Savannah
Slon savanový je zvíře z rodu slonů afrických. Slon savana je největší zvíře a největší suchozemský savec. Délka těla těchto slonů dosahuje 7 metrů a výška je 3,5 metru. Průměrná tělesná hmotnost slova je 7 tun, ale může dosáhnout až 12 tun. Samci jsou o něco větší než samice.

1. Modrá velryba
Modrá velryba, neboli modrá velryba, je největší zvíře na Zemi, pokud jde o hmotnost a délku, které kdy žilo. Modrá velryba je také největší velryba ze všech kytovců a největší savec.

Velikost modré velryby je docela působivá. Ne nadarmo je modrá velryba v současnosti největším zvířetem na Zemi. Tito obři dosahují délky 30 metrů a váží více než 150 tun. A i přes svou velikost se modrá velryba snadno převrátí na záda, jak můžete vidět na fotografii níže.

Samice jsou o něco větší než samci. Největší samice modré velryby byla 33 metrů dlouhá a vážila 190 tun a největší samec vážil 180 tun a měl délku těla 31 metrů.

Nezapomeňte se k nám připojit na sociálních sítích: Telegram, Vkontakte, Odnoklassniki. Buďte první, kdo se o publikacích dozví, nic vám neuteče a vždy budete informováni o všech novinkách!