Lifehacks

Kropenatý jelen. Velká ruská encyklopedie

Oblasti odbornosti: Kytovci Druh: Cervus nippon Rod: Cervus Čeleď: Jelen (Cervidae) Řád: Artiodactyla (Artiodactyla) Třída: Savci Typ/oddělení: Chordata Království: Animalia Latinský název: Cervus nippon Délka: 1,2 m

strunatci Zvířata strunatci

Kropenatý jelen (Cervus nippon), savec z rodu pravých jelenů z čeledi jelenovitých. Délka těla 90–120 cm, výška v kohoutku 50–95 cm, hmotnost 30–70 kg. Samice jsou menší než samci. Barva v létě je červená s bílými skvrnami; Jedná se o jediný druh jelena, který si po dosažení pohlavní dospělosti zachovává své skvrnité zbarvení. Skvrny jelenů žijících v Japonsku a na Tchaj-wanu jsou slabě vyjádřeny. Zimní barva je hnědošedá, skvrny jsou méně nápadné a u samců se na horní straně krku tvoří hříva. Rohy se vyskytují pouze u samců, 28–40 cm až 80 cm dlouhé, lyrovité, se 3–4 větvemi. Samice mají na čele jasně viditelné tmavé hrbolky. Přírodní stanoviště pokrývá východní Čínu, asi. Tchaj-wan, Korejský poloostrov, Primorye, severovýchodní Indočína, Japonsko. Aklimatizován v Evropě, Severní Americe, Austrálii, na Novém Zélandu. Obývá lesy mírného a subtropického pásma, preferuje místa s hustým podrostem a vyhýbá se oblastem s hloubkou sněhu nad 10–20 cm.Zpravidla se živí mýtinami nebo světlými místy lesa. Jelen sika je aktivní ve dne a nejraději se pase za soumraku; v místech, kde je značně rušen, je aktivní v noci. Potrava v létě – listí, tráva, mladé výhonky stromů, v zimě – větve a kůra stromů a keřů. Drží se sám nebo se může shromažďovat ve stádech stejného pohlaví; velká stáda se tvoří na podzim a v zimě. Vydává asi 10 jasně rozlišitelných zvukových signálů od tichého pískání až po hlasitý výkřik. Během říje samci hlídají svůj harém. Boje o to mohou být dlouhé a brutální, někdy fatální. Své teritorium si označuje mělkými otvory, do kterých močí. Známka má silný pižmový zápach. Březost je cca 7,5 měsíce, většinou se rodí 1 mládě. Samice pohlavně dospívají ve věku kolem 2 let, samci ve 3 letech. Stav populací se v různých částech areálu liší. Tam, kde je les zcela vymýcen, jelen sika mizí. V Japonsku je populace blízko přesycenosti a je třeba ji omezit. Z 5 poddruhů, které žily v Číně, jeden úplně zmizel a další dva zřejmě také; zbývající dva poddruhy představují izolované populace 300–400 zvířat. Situace vietnamského poddruhu je hodnocena jako kritická a probíhají snahy o reintrodukci. V mnoha zemích je jelen sika cenným předmětem komerčního a sportovního trofejového lovu. Kvůli paroží je chován na kožešinových státních farmách v Rusku (v Primorye a Altai). V místech aklimatizace může způsobit značné škody na místních ekosystémech, zejména ostrovních. Podle Červeného seznamu IUCN má tento druh tendenci ke zvyšujícímu se počtu a jeho celkový stav není alarmující.

Ščipanov Nikolaj Alexandrovič. První publikace: Velká ruská encyklopedie, 2015.

Publikováno 27. května 2022 v 12:57 (GMT+3). Naposledy aktualizováno 24. července 2023 v 17:21 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Přečtěte si více
Vše o plevelu podobném petržele: Jak odlišit plevel od plodiny

Oblasti odbornosti: Kytovci Druh: Cervus nippon Rod: Cervus Čeleď: Jelen (Cervidae) Řád: Artiodactyla (Artiodactyla) Třída: Savci Typ/oddělení: Chordata Království: Animalia Latinský název: Cervus nippon Délka: 1,2 m

  • Vědecký a vzdělávací portál „Velká ruská encyklopedie“
    Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
    Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
    ISSN: 2949-2076
  • Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
    Šéfredaktor: Kravets S.L.
    Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
    E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
  • © ANO BRE, 2022 – 2025. Všechna práva vyhrazena.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.

Jelen sika na začátku minulého století téměř zmizel z povrchu naší planety. Muž toto zvíře lovil, aby získal chutné maso, krásnou kůži a mladé sametové parohy (parohy). Kalhotky byly používány člověkem k přípravě různých léčivých (zázračných) lektvarů.

Jelen Sika: popis

Tito savci představují rod pravých jelenů a čeleď jelenovitých. Jeleni skvrnití jsou charakterizováni jako půvabně stavěná zvířata, štíhlá a lehká. Jeleni skvrnití se stávají obzvláště atraktivními ve věku 3 let, kdy jsou zvířata plně dospělá.

Внешний вид

V létě je téměř nemožné rozeznat samici od samce, protože mají téměř stejnou červenou barvu s bílými skvrnami, ale samice mají stále světlejší odstíny. V zimě není barva samic a samců stejná: samci získávají tmavší odstíny v barvě srsti a barva samic je světlejší, s převahou šedých tónů. Barva samců je olivově hnědá. Dospělá zvířata v závislosti na pohlaví dorůstají délky od 1,6 do 1,8 m, s výškou v kohoutku od 0,9 do 1,2 m. Zvířata váží od 70 do 125 kg. Samice jsou zpravidla menší velikosti a hmotnosti. Tito jeleni mají poměrně dlouhý, téměř svislý krk, na kterém je nasazena hlava s proporcionálníma ušima. Samci se liší tím, že jim rostou světle hnědé rohy. Jejich délka se pohybuje v rozmezí od 60 do 80 cm a rohy váží od 0,8 do 1,2 kilogramu.
Zajímavý moment! Odborníci poznamenávají, že existují jedinci, jejichž rohy jsou delší než 0,9 metru a jejich hmotnost může dosáhnout téměř 2 kilogramů, zatímco počet procesů může dosáhnout šesti.
Každý jedinec má svou vlastní jedinečnou barvu srsti, ale stále je ve stejném tónu. Unikátní je i umístění spotů, které se neopakuje. Horní část těla je zpravidla vždy tmavší, směrem k dolní části těla jsou odstíny světlejší. Červené odstíny jsou také přítomny na končetinách, ale zde nejsou tak jasné.
Téměř po celém těle jelena sika jsou chaoticky rozesety bílé skvrny, přičemž na spodní části těla jsou větší než na horní části těla. Vyskytují se jedinci, u kterých bílé skvrny po stranách splývají a tvoří bílé pruhy, dlouhé až 10 centimetrů. Je třeba poznamenat, že ne všechna zvířata mají bílé skvrny. To platí zejména pro ty, kterým se vlna opotřebovává. Tloušťka srsti jelena skvrnitého je 5-7 centimetrů.

Přečtěte si více
Inovace v ochraně plodin: jak správně používat stínící síť. Tipy a doporučení pro váš domov od Arsenal Goods.

Jeleni strakatí preferují osamělý způsob života, drží se na jednotlivých územích o rozloze až 2 hektarů. Pokud má samec harém, který zahrnuje až 5 samic, pak taková skupina potřebuje území o rozloze asi 4 hektarů. Stádo až jednoho a půl tuctu jedinců může zabírat pozemek o rozloze až 1 tisíc hektarů. Po skončení období rozmnožování (období námluv) se samci shromažďují v malých skupinách. Samice se drží skupin, které zahrnují mláďata různého pohlaví do 2 let. Čím více se blíží chladná zima, tím aktivněji tvoří zvířata skupiny, zejména v letech příznivých pro život.
Během léta opouštějí jeleni sika své úkryty buď brzy ráno, nebo večer, aby se nakrmili. V zimě jsou tato zvířata také aktivní, zejména za jasných dnů. V období silných sněhových srážek jeleni skrýši raději odpočívají v hustých lesních houštinách. Sobi se pohybují dostatečně rychle, překonávají překážky vysoké téměř 2 metry, ale bez sněhu. Více než 0,5 metru vysoká vrstva sněhu zvířatům rychle ubírá na síle, protože se musí pohybovat skokem. Vrstva sněhu také znesnadňuje shánění potravy jelenům.
Zajímavé vědět! Jeleni skvrnití jsou výborní plavci, dokážou překonat vodní překážky široké až 10 km i více.
Odborníci poznamenávají, že jeleni skvrnití mohou provádět sezónní migrace.

Jak dlouho žije jelen sika?

Jelen sika žijící ve volné přírodě se nedožívá více než 15 let, což je spojeno s různými infekcemi, s velkými predátory, nedostatkem potravy, nehodami a pytláky. Při držení v zajetí mohou tato zvířata žít déle než 2 desetiletí, zatímco samice starší 15 let si zachovávají své reprodukční funkce.

Kde to žije?

V nedávné době byli jeleni skvrnití nalezeni v rozsáhlých oblastech, včetně severovýchodních provincií Číny, Severního Vietnamu, Japonska, Koreje a ostrova Tchaj-wan. V Číně prakticky žádné tyto krásy nezůstaly, ale nacházejí se ve východní Asii, včetně území Ussurijského teritoria, rozšiřujícího se na území Severního Vietnamu a také na některých ostrovních územích. Tato zvířata se díky člověku objevila na území Nového Zélandu.
Pokud vezmeme území naší země, pak se jeleni sika nacházejí na jihu Dálného východu, stejně jako na územích nacházejících se mimo naše území, včetně Čínského poloostrova a Mandžuska. Na začátku minulého století byla tato zvířata usazena v několika rezervacích, jako jsou:

  • Ilmensky Reserve, která se nachází v Čeljabinské oblasti.
  • Khopersky rezervace, která se nachází poblíž Borisoglebsk.
  • Mordovská přírodní rezervace, která se nachází nedaleko Arzamas.
  • Rezervace Buzuluk. Nachází se nedaleko Buzuluku.
  • Rezervace Oksky, která se nachází východně od Rjazaně.
  • Teberdinsky Reserve, na severním Kavkaze.
  • Rezervace Kuibyshev.

Jelen skvrnitý nezakořenil v poslední rezervaci, ale dobře zakořenil na dalších územích nacházejících se v Moskevské oblasti, v okolí Vilniusu, na území Arménie a Ázerbájdžánu.
Важный момент! V podmínkách Přímořského kraje žijí jeleni sika převážně v dubově listnatých lesích s hustým podrostem. Ne tak často, ale takové krásy lze nalézt v cedrově listnatých lesích a ignorovat cedrově tmavou jehličnatou tajgu.
Životní aktivita jelena skvrnitého žijícího na Primorském území je spojena s jihovýchodními svahy pohoří Primorye, kde se sníh nezdržuje déle než jeden týden. Oblíbeným místem těchto zvířat je členitý terén s mnoha potoky. Mláďata a samice ve srovnání s dospělými samci zpravidla dávají přednost životu na svazích pohoří poblíž moře.

Přečtěte si více
Vztahy mezi matkou a dcerou: Jak je zlepšit | MedAboutMe

Co to jí?

Strava těchto savců se skládá výhradně z rostlinné potravy. Na Dálném východě tvoří jídelní lístek 130 druhů vegetace a na jihu Ruska a evropské části země toto menu tvoří téměř 4 stovky druhů různé vegetace. Populace obývající území Primorye a východní Asie se živí hlavně stromy a keři reprezentovanými:

  • Dub a jeho putovní součásti, jako jsou žaludy, pupeny, listy, mladé výhonky a mladý růst.
  • Lípa a mandžuská arálie.
  • Amur hrozny a Amur samet.
  • Akanthopanax a lespedecie.
  • Jasan a mandžuský ořech.
  • Javor, jilm, ostřice a deštník.

Kůru stromů ožírají jeleni skvrnití v druhé polovině zimy, kdy napadaný sníh brání zvířatům v aktivním pohybu při hledání potravy. Kromě kůry v tomto období aktivně požírají i další části vegetace.
Zajímavé vědět! Dubové listí a žaludy dolují jeleni v zimě zpod sněhu, pokud jeho vrstva není větší než půl metru. V chladném zimním období se živí také zosterem a chaluhami, které zvířata v létě používají pouze jako žvýkačku. Tato zvířata se neživí stromovými lišejníky.
Tito savci neobcházejí přírodní slané lizy, stejně jako teplé minerální prameny. Olizují řasy, jedí popel, oblázky, mořské okurky a také pijí mořskou vodu, ale to je vzácné.

Přírodní nepřátelé

Skvrnití jeleni žijící v přirozeném prostředí jsou vystaveni útoku mnoha přirozených nepřátel, z nichž hlavním je vlk šedý. Kromě šedých vlků trpí populace jelena sika dalšími přirozenými nepřáteli, které představují:

  • Rudí vlci.
  • Klus.
  • Dálný východní leopard.
  • Amurský tygr.
  • Toulaví psi.

Potomci narození na svět jsou v nebezpečí v podobě dálněvýchodních lesních koček, lišek, medvědů a bažin.

Rozmnožování a potomci

Jelen sika žijící v Lazovské rezervaci Primorye začíná proces rozmnožování v září/říjnu a končí začátkem listopadu. Když je rok plodný pro žaludy, jelen sika se množí výrazně aktivněji ve srovnání s hubenými roky. Tohoto procesu se začínají účastnit muži, kteří dosáhli věku 3 nebo 4 let. Ráno a večer samci vydávají hlasité řvoucí zvuky, získávají harémy skládající se z několika samic a také ztrácejí až 25 procent na váze. Samci si sice mezi sebou domlouvají rvačky, ale velmi zřídka.
Po oplození rodí samice 7 a půl měsíce své budoucí potomky. Potomci se rodí někde v polovině května. Zpravidla se rodí jedno mládě, i když existují případy, kdy samice porodí dvojčata.
Je důležité vědět! V chovech, kde se strakaté chovají, začíná proces chovu poněkud později. Silní samci v zajetí oplodňují více než 10 samic.
Telata narozená na svět váží podle pohlaví od 4 do 7 a půl kilogramu. Samci jsou zpravidla kolem půl kilogramu, ale masivnější. První dny leží mláďata na zemi, zatímco jejich matka se pase poblíž. Po 10-20 dnech začínají potomci narození na světě sami zkoušet rostlinnou stravu, zatímco matka krmí svá mláďata mlékem po dobu 4-5 měsíců. Vedle samic jsou telata až do příštího jara, nebo i déle. První podzimní línání zbavuje jeleny jejich juvenilního zbarvení.
Samci, kteří žili asi 10 měsíců, získávají drobné „roury“ dlouhé až 3 a půl centimetru. První, malé rohy se objevují v měsíci dubnu. Zhruba po 1 roce tyto růžky spadnou, načež na jejich místě začnou vyrůstat sametové růžky s větvemi.

Přečtěte si více
Bitva herbicidů: Země, Tornádo, Hurikán, Roundup!

Stav populace a druhů

Celkový počet jelenů skvrnitých se za posledních sto let výrazně snížil. Hlavním důvodem je aktivní lov, i když lze zmínit řadu dalších faktorů, jako např.

  • Mizení listnatých lesů.
  • Vznik nových lidských sídel v biotopech jelenů.
  • Vzhled velkého počtu vlků a psů.
  • Nedostatek jídla a přítomnost infekčních onemocnění.

Negativní vliv na počet těchto zvířat měl i vzhled sobích farem, protože mnoho zvířat uhynulo kvůli nesprávnému jednání jejich zaměstnanců. V naší době je všude zakázán jakýkoliv lov jelenů sika. Zvířata byla v Mezinárodní červené knize označena jako ohrožený druh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button