Napady

IGUANA ᐈ Foto a popis ✔

Leguán – fantasticky vypadající stvoření. S hřebenem podél hřbetu a ocasu, několika texturami kůže a šupinatým „vousem“. Zvíře vypadá jako malý drak. Přestože se mu říká leguán zelený, ne vždy má nazelenalé odstíny pleti. Barva může být modrozelená, jasně zelená, načervenalá, šedá a žlutá až po světle růžovou a levandulovou. Někde jsou leguáni v mládí dokonce modří, ale s věkem postupně mění barvu.

Původ druhu a popis

Tento druh byl poprvé formálně popsán švédským botanikem Carlem Linné v roce 1758. Během dvou století od té doby bylo identifikováno mnoho poddruhů, ale později, na základě genetických studií, byly klasifikovány jako jednoduché regionální varianty stejného druhu, s výjimkou leguána karibského.

Video: Leguán

Pomocí dat o sekvencích jaderné a mitochondriální DNA ke studiu fylogenetické historie leguánů vědci studovali zvířata shromážděná ze 17 různých zemí. Topologie fylogeneze ukázala, že tento druh pochází z Jižní Ameriky a nakonec se přesunul přes Střední Ameriku a Karibik. Studie neidentifikovala jedinečné haplotypy mitochondriální DNA pro status poddruhu, ale ukázala hlubokou liniovou divergenci mezi populacemi Střední a Jižní Ameriky.

Existují dva poddruhy leguána obecného:

  • leguán leguán leguán je rozšířen na Malých Antilách a v Jižní Americe;
  • iguana iguana rhinolopha – tato forma pochází především ze Střední Ameriky.

Oba taxony lze celkem bezpečně rozlišit podle dvou nebo tří malých „rohů“ přítomných na čenichu leguána nosorožce. Slovo „iguana“ pochází ze španělské podoby jména v jazyce lidí Taíno, kteří žili v Karibiku před příchodem conquistadorů, což znělo jako „iwana“. Časem se španělská verze názvu stala vědeckým názvem tohoto druhu. V některých španělsky mluvících zemích se samci tohoto druhu nazývají gorrobo nebo ministro a mláďata se nazývají iguanita nebo gorrobito.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Leguán zelený

Po vylíhnutí se leguáni pohybují v délce od 16 do 25 cm Většina dospělých leguánů váží mezi 4 a 6 kg, ale někteří mohou při správné výživě dosáhnout 8 kg. Tito velcí ještěři jsou asi 2 m dlouzí I když se těmto zvířatům říká leguáni zelení, jejich zbarvení je odlišné. Dospělí se s přibývajícím věkem stávají barevně jednotnější, zatímco mláďata se mohou jevit více skvrnitá nebo pruhovaná mezi zelenou a hnědou. Barva jedince se také může lišit v závislosti na jeho náladě, teplotě, zdraví nebo sociálním postavení. Tato změna barvy může těmto zvířatům pomoci s termoregulací.

Ráno, když jsou tělesné teploty nízké, bude barva kůže tmavší, což pomáhá ještěrce absorbovat teplo ze slunečního záření. Když se však tato zvířata vystaví horkému polednímu slunci, zesvětlí nebo zblednou, což pomáhá odrážet sluneční paprsky a minimalizuje absorbované teplo. Aktivní, dominantní leguáni mají obvykle tmavší barvu než leguáni nižší kategorie žijící ve stejném prostředí. Většina barevných variací pozorovaných u tohoto druhu se vyskytuje u samců a lze je částečně připsat pohlavním steroidům.

Zajímavost: Šest až osm týdnů před a během námluv se samci mohou zbarvit jasně oranžově nebo zlatě, i když zbarvení je stále spojeno se statusem dominance. Dospělé samice si většinou zachovávají zelené zbarvení.

Mezi další charakteristické rysy tohoto druhu patří váček pod hrdlem, hřbetní hřeben kožních ostnů probíhající od středu krku ke kořeni ocasu a dlouhý, zužující se plochý ocas. Ostropestřec mariánský je rozvinutější u dospělých mužů než u žen. Rozšíření hyoidních kostí poskytují tuhost a podporu přednímu okraji této struktury, což se používá při teritoriální obraně nebo při vystrašení zvířete. Tato masitá struktura také slouží k absorbování a rozptylu tepla, když se roztahuje.

Přečtěte si více
Proč auta používají stejnosměrný proud při 12 V, a ne vyšší nebo nižší / Auto a doprava / iXBT Live

Bočně umístěné oči jsou chráněny především pevným víčkem a volně pohyblivým spodním víčkem. Na hřbetní střední čáře lebky za očima je parietální ocellus. Tento smyslový orgán, i když není skutečným „okem“, slouží jako měřič sluneční energie a podporuje dozrávání reprodukčních orgánů, štítné žlázy a žláz s vnitřní sekrecí. Vizuální efekt tohoto „oka“ se omezuje především na detekci dravých stínů shora.

Kde žije leguán?

Foto: Leguán ve volné přírodě

Leguán obecný se vyskytuje v celé Střední a Jižní Americe, od Sinaloa a Veracruz v Mexiku, na jih po Paraguay a jihovýchodní Brazílii. Tento velký ještěr se také vyskytuje na mnoha ostrovech v Karibiku a na pobřeží východního Tichého oceánu a byl zavlečen na jižní Floridu a Havaj. Leguáni zelení navíc kolonizovali ostrov Anguilla v roce 1995 poté, co je vyplavil na břeh hurikán.

Leguáni žijí v tropických lesích:

  • severní Mexiko;
  • Střední Amerika;
  • na karibských ostrovech;
  • v jižní části Brazílie.

Ačkoli tento druh není na Martiniku původní, v historické Fort St. Louis žije malá divoká kolonie vypuštěných nebo uniklých leguánů zelených. Leguáni jsou stromové ještěrky, které žijí vysoko v korunách stromů. Mláďata zakládají oblasti níže v korunách, zatímco starší dospělí leguáni sídlí výše. Tento zvyk obydlí na stromech jim umožňuje vyhřívat se na slunci, zřídkakdy sestupují, kromě případů, kdy samice kopají nory, aby nakladly vajíčka.

Zvíře sice preferuje zalesněné (lesní) prostředí, ale dokáže se dobře adaptovat i na otevřenější plochy. Bez ohledu na to, kde leguáni žijí, upřednostňují mít vodu poblíž, protože jsou vynikajícími plavci, kteří se potápějí pod vodou, aby se vyhnuli predátorům. V Jižní a Střední Americe, kde je leguán obecný původní, je v některých zemích ohroženým druhem, protože lidé toto „kuře na stromech“ loví a jedí.

Co jí leguán?

Leguáni jsou především býložraví. Zelené listnaté rostliny nebo zralé plody jsou preferovanou potravou. Ale někdy jedí malé množství masa nebo bezobratlých. Leguáni používají svůj jazyk k manipulaci s jídlem a kousají se na malé kousky, aby je polykali, s malým nebo žádným žvýkáním. Potrava se mísí s enzymy v žaludku a poté vstupuje do tenkého střeva, kde se mísí s pankreatickými enzymy a žlučí. Většina trávení probíhá v tlustém střevě, kde mikroflóra rozkládá celulózu. Mikroflóra je nezbytná pro trávení těžko stravitelné potravy tohoto druhu v zadním střevě.

Zajímavost: Mláďata leguána mají tendenci se živit výkaly dospělých jedinců, což může být adaptace na získání tolik potřebné mikroflóry. Tato mikroflóra rozkládá potravu a dává ji k dispozici pro absorpci.

Během prvních tří let potřebují leguáni velké množství bílkovin, aby rostli dostatečně rychle. Během tohoto období mohou mladí leguáni konzumovat hmyz a pavouky. Starší leguáni, kteří dosáhli téměř maximálního růstu, budou potřebovat listovou stravu s nízkým obsahem fosforu, vysokým obsahem vápníku, aby splnili své nutriční potřeby.

Přečtěte si více
Proč pupeny begónie padají: důvody opadání květů a listů, proč rostlina umírá, způsoby, jak bojovat s nemocí a metody prevenceDacha expert

Leguáni jsou ektotermní zvířata. Jejich tělesná teplota závisí na okolní teplotě. Nízké teploty potlačují apetit leguána a snižují aktivitu trávicích enzymů. K aktivnímu krmení obvykle dochází, když je okolní teplota 25-35 °C. Udržování tepla je důležitým pomocníkem při trávení. Leguáni mohou přestat jíst před nebo během svlékání kůže. V pozdějších fázích vývoje vajíček mohou samice odmítat žrát. Jedinci, kteří jsou nadměrně vystresovaní nebo v novém prostředí, mohou také odmítat jíst.

Nyní víte, čím krmit leguána. Podívejme se, jak žije ještěrka zelená.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Leguán ještěr

Ve volné přírodě se většina sporů mezi leguány odehrává kvůli místům, kde si zahřívají těla. Tito býložraví ještěři mají obvykle dostatek potravy. Koupání je důležité pro zvýšení tělesné teploty a zlepšení trávení. Během období rozmnožování samci projevují územní nároky tím, že pohupují hlavami a mění barvu. Kousají se navzájem. Zranění jsou ve volné přírodě vzácná, protože samci mají v ohrožení dostatek prostoru k ústupu. V zajetí, kde je omezený prostor, jsou však zranění častější.

Samice mohou také vykazovat některé z těchto chování, když jsou místa hnízdění omezená. Leguáni mohou cestovat na značné vzdálenosti při několika příležitostech. Samice migrují na stejné hnízdiště několik let po sobě, poté se po nakladení vajíček vracejí na své rodné území. Mláďata mohou cestovat i na velké vzdálenosti.

Když se leguán lekne, obvykle zmrzne nebo se schová. Stejně jako mnoho jiných ještěrů mohou leguáni shodit část ocasu. To jim dává šanci uniknout dříve, než dravec zjistí, co se děje. Za rok vyroste nový ocas, ale ne do stejné délky jako předtím. Poblíž závodní dráhy leguáni skáčou do vody z převislých větví a poté plavou pryč od hrozby. Zvířata preferují vysoký, hustý porost s dostatkem vláhy, slunce a stínu.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Mládě leguána

Většina běžných leguánů dosahuje pohlavní dospělosti ve věku 3 až 4 let, i když dospělosti lze dosáhnout dříve. Rozmnožují se v období sucha, což umožňuje jejich potomkům vylíhnout se v období dešťů, kdy je potrava dostupnější. Námluvy se konají ve specifické oblasti, kde může být přítomna více než jedna žena. Konflikty mezi muži nejsou neobvyklé. Dominantní samci označují skály, větve a samice speciální látkou obsahující voskový feromon vylučovaný z jejich femorálních pórů.

Během páření samec šplhá na hřbet samice. Aby samičku přidržel, uchopil ji zuby za kůži na rameni a způsobil jí dokonce zranění. Samec pak spojí svůj kloakální otvor se samičím a vloží jeden ze svých hemipenů do její kloaky. Kopulace může trvat několik minut. Samice mohou uchovávat spermie několik let, což jim umožňuje oplodnit vajíčka mnohem později. Přibližně 65 dní po páření začíná samice klást vajíčka. Velikost a počet vajíček se liší v závislosti na její velikosti, stravě a věku. Vajíčka mají průměr asi 15,4 mm a délku 35 až 40 mm.

Během tří dnů snese do hnízda v průměru 10 až 30 kožovitých, bílých nebo světle krémově zbarvených vajec. Hnízda se nacházejí v hloubce 45 cm až metr a mohou ležet společně s vejci jiných samic, pokud je hnízdní prostor omezený. Po snesení vajíček se samice mohou do hnízda několikrát vrátit, ale nezůstávají je hlídat. Inkubace trvá od 91 do 120 dnů. Teplota by se měla pohybovat mezi 29 a 32 °C. Mláďata rozlousknou vejce pomocí speciálního zubu, který vypadne krátce po vylíhnutí.

Zajímavost: Po vylíhnutí vypadají mláďata leguánů barvou a tvarem podobně jako dospělí. Podobají se spíše dospělým samicím než samcům a postrádají hřbetní trny. Jak tato zvířata stárnou, nedochází k žádným velkým morfologickým změnám, kromě toho, že rostou.

Strava zvířete však přímo souvisí s jeho věkem. Mladí leguáni mají vyšší potřebu bílkovin a konzumují hmyz a vejce častěji než dospělí jedinci. Potomci zůstávají během prvního roku života v rodinných skupinách. Samci leguánů v těchto skupinách často používají vlastní těla k obraně a ochraně samic před predátory, a zdá se, že jde o jediný druh plazů, který to dělá.

Přečtěte si více
Spodní připojení topných radiátorů: klady a zápory

Přirození nepřátelé leguánů

Jedním z nejlepších způsobů, jak se leguáni vyhnout predátorům, je jejich zbarvení. Protože jsou extrémně podobní svému biotopu. Jakmile zvíře zpozoruje nebezpečí, zůstane nehybné a bez povšimnutí. Mladé leguány lze nalézt v malých skupinách a používají strategii „sobecké stádo“ nebo „čím více očí, tím lépe“, aby se vyhnuli predátorům. Leguáni se nejraději vyhřívají na větvích stromů, které visí nad vodou, takže když je ohrožuje predátor, ponoří se do vody a rychle odplavou.

Kromě těchto strategií vyhýbání se predaci jsou leguáni zelení schopni shodit velkou část ocasu, čímž odvedou pozornost predátorů a umožní jim uniknout. Jestřábi a další velcí ptáci jsou potenciálními predátory juvenilních leguánů. Lidé jsou jedním z hlavních predátorů leguánů obecných. Jedí jak leguány, tak jejich vejce. Kromě toho lidé používají tyto plazy k návnadám krokodýlů a chytají je pro obchod se zvířaty. Stejně jako mnoho jiných zvířat trpí leguáni zelení ničením přirozeného prostředí.

Zajímavost: V některých zemích má leguán kulinářský význam. Maso se sbírá jak ze zvěře, tak z hospodářských zvířat. Jejich maso se jí a nazývá se „zelené kuře“, protože druh masa připomíná kuře. Známým pokrmem s leguánem je Sopa de Garrobo.

Leguán zelený je jedním z nejoblíbenějších terarijních zvířat a v současné době je k tomuto účelu chován v Jižní Americe na farmách. Mnoho kupujících si ale neuvědomuje, že malý leguán, kterého obvykle prodávají, bude dlouhý až 2 m.

Stav populace a druhů

Foto: Leguán ještěr

Ačkoli některé populace trpěly pytláctvím a odchytem pro obchod se zvířaty, leguáni zelení nejsou považováni za ohrožené vyhynutím. Leguán obecný je uveden v příloze II úmluvy CITES. To znamená, že obchod s tímto druhem je třeba regulovat. IUCN uvádí leguána jako druh nejméně znepokojující. Ztráta stanovišť v důsledku urbanizace je však potenciálním problémem pro populace leguána zeleného v budoucnu.

Zajímavost: Leguáni kromě rozptylování semen slouží jako zdroj potravy pro větší zvířata. Stejně jako ostatní obojživelníci a plazi mohou být leguáni indikátory změny životního prostředí. Pozorováním reakcí plazů mohou být lidé upozorněni na potenciální ekologické problémy.

Historicky byly maso a vejce leguána zeleného konzumovány jako zdroj bílkovin a ceněny pro své údajné léčivé a afrodiziakální vlastnosti. Leguán byl chován v zajetí jako zdroj potravy ve snaze podpořit udržitelnější využívání půdy v Panamě a Kostarice. Ochranné metody, které byly použity k zachování a posílení populací leguánů, zahrnují programy chovu v zajetí, což je praxe, při které jsou mladí jedinci, chycení ve volné přírodě nebo odchovaní v zajetí, vypuštěni do požadovaných oblastí.

Datum zveřejnění: 27.06.2019
Datum aktualizace: 23.09.2019 v 21:58
Autor: Alekseeva Inna

Tagy:

  • Sekundární
  • Bilaterálně symetrické
  • Diapsidy
  • Zvířata z Anguilly
  • Zvířata z Brazílie
  • Zvířata z lesa
  • Zvířata z Mexika
  • Zvířata začínající na písmeno I
  • Zvířata Paraguaye
  • Zvířata Severní Ameriky
  • Zvířata subtropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata subekvatoriálního pásu severní polokoule
  • Zvířata subekvatoriálního pásu jižní polokoule
  • Zvířata tropů
  • Zvířata deštného pralesa
  • Zvířata deštného pralesa
  • Zvířata tropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata mírného pásma jižní polokoule
  • Zvířata Jižní Ameriky
  • Leguáni
  • Leguaniformes
  • Lepidosauromorfové
  • Lepidosauři
  • Skuteční leguáni
  • Neobvyklá zvířata
  • Neobvyklá zvířata světa
  • Neobvyklá zvířata planety
  • Obratlovců
  • Nejneobvyklejší zvířata
  • Nejneobvyklejší zvířata na světě
  • Nejneobvyklejší zvířata na světě
  • Herbivores
  • strunatci
  • Čelisti
  • Čtyřnohý
  • Šupinatý
  • Eukaryoty
  • Eumetazoi
  • Ještěrky
Přečtěte si více
Reddit je srdcem internetu

Leguán obecný nebo zelený (Leguán leguán) — největší zástupce čeledi: délka dospělého leguána dosahuje 1,5 m s hmotností až 7 kg, i když v lesích Jižní Ameriky mohou někteří jedinci dosáhnout délky 2 m s hmotností 8 kg. Při narození se délka mláďat pohybuje od 17 do 25 cm s hmotností kolem 12 g Navzdory svému názvu není barva leguána nutně zelená a do značné míry závisí na věku a lokalitě. Na jihu jejich oblasti, v Peru, leguáni vypadají modravě s černými skvrnami. Na ostrovech Bonaire, Curacao, Aruba a Grenada se jejich barva liší od zelené po levandulovou, černou a dokonce růžovou. V západní Kostarice se leguáni obecný objevují červeně, zatímco v severnějších oblastech, jako je Mexiko, vypadají oranžově. V El Salvadoru se mláďata často jeví jako jasně modrá.

Struktura těla

Tělo leguána je tenké, ocas je velmi dlouhý a ze stran stlačený, hřbet a ocas mají podélný hřeben, na hrdle je velký, bočně stlačený vak, který hraje důležitou roli v termoregulaci a páření samců. Nohy leguána zeleného jsou krátké a vybavené ostrými drápy, s jejichž pomocí se ještěrka snadno pohybuje mezi dřevinami. Jeho hlava je čtyřhranná, krytá štíty, a tělo se šupinami uspořádanými v příčných řadách. Masivní ostnatý hřeben poskytuje leguánovi dodatečnou ochranu před nepřáteli. S pomocí svého ohebného ocasu zvíře nejen dobře plave, ale je také schopno vydávat tvrdé, bičové rány. Stejně jako mnoho jiných druhů ještěrek může zvíře nechat svůj ocas v zubech nebo drápech dravce a časem mu naroste nový.

Pohlaví leguána zeleného lze určit zkoumáním spodní strany zadních nohou. U samců má tato oblast dobře vyvinuté póry produkující zápach, které jsou často pokryty voskovou hmotou. Kromě toho jsou ostnaté šupiny podél ocasu samců znatelně delší a silnější než u samic.

Habitat

Leguán zelený — jeden z nejrozšířenějších druhů ještěrů, jeho původní areál pokrývá tropické oblasti západní polokoule od jižního Mexika na jih po střední Brazílii, Paraguay a Bolívii a na východ až po Malé Antily. Ve druhé polovině 20. století byli ještěři zavlečeni na Grand Cayman, Portoriko, Panenské ostrovy, kontinentální státy Florida a Texas a Havaj. Biotopem leguána zeleného jsou různé biotopy s hustou dřevinnou vegetací: vlhké tropické a mangrovové lesy, stejně jako otevřené plochy mořských pobřeží. Většinu svého života tráví na stromech, které obvykle rostou podél břehů pomalu tekoucích řek. Leguáni jsou aktivní pouze během denního světla. Chladné noci tráví na tlustých větvích ve středních a nižších patrech stromů, ale s východem slunce se snaží vylézt výš, kde se dlouho vyhřívají – opalování zvyšuje tělesnou teplotu a ultrafialové záření produkuje vitamín D, který napomáhá trávení. Leguáni zelení jsou výborní šplhavci a jsou také dobří plavci, udržují své tělo zcela ponořené ve vodě a natahují tlapky podél těla a pohybují se pomocí klikatých pohybů ocasu.

Přečtěte si více
Potlačovače přepětí

Reprodukce

V období páření, které trvá asi dva týdny, si samci vybírají místo pro budoucí páření, označují si své území sekrety z pórů na spodní části končetin a stávají se agresivními vůči blízkým rivalům. K přímým střetům mezi nimi dochází v přírodě v případě ohrožení spíše výjimečně, slabší ještěrka v případě konfliktu raději opustí cizí území, než aby vstoupila do boje. Demonstrativním chováním samce je časté vrtění hlavou, nafukování hrdelního vaku a změna barvy těla na jasnější, sytější barvu. Těhotenství trvá asi 65 dní. Na jejím konci samice opouštějí svá tradiční stanoviště podél břehů řek a pohybují se proti proudu podél potoků, které do nich vtékají, na suché písčiny a duny. V písku si vyhrabávají díry hluboké od 45 cm do 1 m, kam samice během tří i více dnů naklade velké množství vajíček, od 20 do 70. Po nakladení vajíček ještěrka díru opatrně zahrabe a místo opustí, o své potomky se již nestará.

Inkubace trvá od 90 do 120 dnů. Mláďata vylézají obvykle v květnu, prorazí skořápku pomocí speciálního masitého výrůstku na čele a vyšplhají na povrch země. Z hlediska barvy a tvaru jsou téměř k nerozeznání od dospělců, ale mají jen slabě ohraničený hřeben. Mladé ještěrky jsou zcela samostatné, i když při narození mohou mít první týden až dva týdny malý žloutkový váček obsahující směs živin. Mládě zůstává pohromadě během prvního roku života. Ve skupině samci používají svá těla k ochraně samic před predátory – rys zaznamenaný pouze u tohoto druhu plazů. Ve volné přírodě se leguáni v zajetí dožívají v průměru asi 8 let, mohou se dožít až 20 let.

Jídlo

Na rozdíl od většiny ostatních druhů v rodině, leguáni zelení Jsou výhradně býložraví, živí se listy, výhonky, květy a plody asi 100 druhů tropických rostlin. Mladé ještěrky často jedí exkrementy dospělých zvířat, aby doplnily svou potřebu mikroflóry, která je nezbytná pro trávení nízkokalorické vegetariánské stravy. Zvířata nejsou schopna žvýkat potravu, pouze odřezávají poměrně velké kusy svými malými zuby a polykají je celé najednou. Leguáni občas pijí vodu tak, že ponoří část hlavy do vody a spolknou ji, nebo olizují kapky ze zeleně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button