D ⭐️ želvy: jejich stavba, vlastnosti a obecná charakteristika
Charakteristickým znakem zástupců řádu je skořápka, která slouží jako ochrana. V biologii není otázka původu želv vyřešena. Podle jedné verze jsou jejich předky permští kotylosauři – malí ještěři se širokými žebry, která fungují jako hřbetní štít. Podle jiné parareptilie pocházejí z obojživelných diskosaurisků. Dnes na naší planetě žijí želvy různých velikostí. Nejmenší váží 125 gramů a mají délku 9,7 cm: například Cape kropenatý. Největší, kožené želvy, dorůstají až 2,5 m a váží 900 kg. Všechny moderní druhy želv jsou seskupeny do 14 čeledí a 2 podřádů. Jejich předci jsou považováni za jedny z vůbec prvních zástupců plazů na Zemi: při archeologických vykopávkách byly nalezeny fosilní pozůstatky želv, které žily před 220 miliony let. Poznámka 1
Želvy mají velký význam pro zemský ekosystém. Stejně jako ostatní zvířata jsou důležitým článkem v potravním řetězci a také přispívají k šíření semen rostlin: například seychelské obří želvy pojídají zralé plody vzácného tomelu černého a vylučují jeho semena spolu s natrávenou potravou. zachránil rostlinu před vyhynutím na konci 20. století.
Zajímavá fakta o želvách
- žijí na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy;
- bez zubů;
- žijí na souši a ve vodě, ve sladkých a slaných vodách;
- vědí, jak schovat hlavu a končetiny pod svou skořápku;
- nosit skořepinu, která 200krát převyšuje hmotnost zbytku těla a snadno odolá těžkému zatížení;
- žít až 180 let;
- syčí, když se objeví hrozba;
- vydrží bez vody a jídla déle než rok.
Zástupci řádu mají akutní zrak, čich a sluch. Navíc mají dobře vyvinutý hmat: i jejich schránka obsahuje nervová zakončení, která dokážou rozpoznat změny teploty a vlhkosti.
Nedávné studie potvrdily další zajímavý fakt – mořské želvy dokážou rozpoznat signály vydávané delfíny a reagovat na ně změnou trajektorie a přechodem do úkrytu.
Máte potíže s daným tématem? Nebojte se, pomůžeme!
Zaregistrujte se na bezplatnou lekci
s lektorem a společně na to všechno přijdeme!



Kde žijí želvy? Habitat
Stejně jako mnoho plazů nemají želvy rády chlad. V přírodních podmínkách se proto v severních zeměpisných šířkách nevyskytují. Mořské druhy žijí v oceánech a mořích. Obyvatelé půdy žijí na souši, ale raději se zdržují v blízkosti jakéhokoli zdroje vody.
Mírné tropické klima je pro ně příjemné. Když teplota klesne na 18 stupňů a níže, želvy upadnou do stavu pozastavené animace. Signál k opuštění je, když se vzduch ohřeje na 15 stupňů nebo více.
V Rusku žijí kaspické, středomořské a dálnovýchodní želvy. Jejich jména se shodují s názvy regionů, kde se zvířata nacházejí.
Jaké druhy želv existují?
Z fyziologického hlediska se želvy dělí na:
- kryptocervikální – schopný složit krk do tvaru S, aby se zatáhla hlava do ulity;
- s bočním krkem – rysem, který je schopen umístit hlavu vedle jedné z předních končetin a otočit ji na stranu.
Podle vlastností stanoviště se rozlišují:
- suchozemské druhy;
- námořní;
- přistát;
- sladkovodní
Mezi nejčastější patří želvy středoasijské, bažinaté, galapágy, sloní, dálný východ, zelené a velkohlavé.
Vlastnosti charakteru a životního stylu
Je známo, že zástupci oddělení jsou zastánci osamělého životního stylu. Některé druhy se na zimu shromažďují v malých skupinách, ale s nástupem prvních teplých dnů se rozcházejí. Dalším důvodem pro hledání společnosti je období páření, kdy se jedinci spojují za účelem plození.
Zájem o potomstvo se ztrácí ihned po snesení vajec. Samice je nechá v malé díře na břehu nádrže a téměř nikdy se nevrátí. Výjimkou jsou samice želvy hnědé a bahamské. Zůstávají v blízkosti hnízda až do vylíhnutí mláďat, chrání je a pomáhají jim při první cestě do nádrže.
Želvy červenoušské se o sebe často třou, aby z krunýřů očistily ulpívající řasy. K tomuto účelu však využívají i kameny a skalní římsy.
Suchozemské druhy jedí rostliny. Sladkovodní zvířata jedí měkkýše, ryby a členovce. Mariňáci jsou nejčastěji všežravci.
Většina dravých želv v mladém věku aktivně konzumuje živočišnou potravu. A když dozrávají, dávají přednost rostlinným zdrojům.
Jejich struktura a vlastnosti
Vnější struktura zástupců různých druhů se liší jen málo. Hlavními rozdíly jsou hmotnost, délka, barva, tvar a stupeň konvexnosti skořápky. Jinak jsou podobné a mají společné rysy:
- oči umístěné po stranách hlavy a směřující dolů;
- tvrdý zobák;
- hrubé hrbolky nahrazující zuby;
- dlouhý jazyk používaný k uchopení potravy;
- malá, proudnicová hlava;
- membrány mezi prsty;
- přední končetiny chráněné silnými šupinami;
- krátký ocas.
V popisu vnitřní struktury můžeme zdůraznit:
- nedostatek žeberního dýchání – plaz polyká vzduch pohybem končetin, ve vodě dýchá kůží patra;
- velký močový měchýř;
- špatně vyvinutý mozek a dobře vyvinutá mícha;
- barevné vidění, které umožňuje zaměřit se na barvu při hledání potravy;
- primitivní vnitřní stavba uší, umístění bubínku na povrchu hlavy.
Trávicí trakt, stejně jako kostra, má své vlastní vlastnosti. Například slinné žlázy nevylučují enzymy: za jejich produkci je zodpovědný žaludek, tenké střevo, játra a slinivka břišní. Hlavní procesy mikrobiálního trávení probíhají v tlustém střevě a končí v kloace – zakončení, které se otevírá směrem ven, kde se sbíhají kanály reprodukčního a vylučovacího systému.
Srdce plazů, stejně jako většina obojživelníků, je tříkomorové. Zahrnuje jednu komoru a dvě síně.

Želvy jsou velký řád plazů, který čítá více než 300 druhů. Tato zvířata se vyskytují na všech kontinentech a ve všech mořích, s výjimkou vysočin, vysokých zeměpisných šířek a Antarktidy. Suchozemská želva je druh strunatce, třída plazů, řád želv (Testudines). Podle vědců se první želvy objevily před více než 220 miliony let. Jejich název pochází ze slova „testa“, což znamená „taška, cihly“. Všechny suchozemské želvy se dělí do 16 rodů, které mají asi 57 druhů.
Obsah
Suchozemská želva: popis

Podle vědců pocházejí želvy ze starověké skupiny plazů, která vymřela před mnoha tisíci lety. Dostala konvenční název – permští kotylosauři. Navenek se tito plazi podobali ještěrkám. Předpokládá se, že jejich krátká, široká žebra, která byla velmi silná, se časem proměnila v krunýř. Kotilosauři žili v moři a měli dlouhý ocas a krk. Byli to všežraví plazi, jejichž strava se skládala z potravy živočišného i rostlinného původu. V době existence těchto zvířat byli rozšířeni po celé planetě Zemi, protože jejich pozůstatky byly nalezeny na všech kontinentech.
Charakteristickým rysem želv je jejich krunýř. Chrání je před predátory. Krunýř je rozdělen na 2 části: hřbetní a břišní. Je velmi pevný a vydrží zátěž, která více než dvě stěkrát přesahuje hmotnost samotné želvy. Hmotnost a velikost suchozemské želvy přímo souvisí s tím, ke kterému druhu patří. Mezi mnoha druhy se nacházejí jak drobná zvířata, jejichž krunýře dosahují délky 8 až 10 centimetrů a jejich maximální hmotnost je 150 gramů, tak i skuteční obři – s krunýřem o velikosti asi 250 centimetrů.
Odborníci rozdělují suchozemské želvy do dvou podřádů, které se liší v tom, jak si schovávají hlavy do krunýřů:
- skrytě krční – při zatažení hlavy se jim krk složí do tvaru písmene S;
- s bočním krkem – naklánějí hlavu na stranu ve směru tlapky umístěné vpravo nebo vlevo.

Je považována za nejmenší želvu ze všech existujících. Jejím biotopem je Namibie a Jižní Afrika. Kryt dosahuje maximální délky 9 centimetrů, hmotnost zvířete se pohybuje od 96 do 164 gramů.
Želva leopardí

Tento druh se vyskytuje v severní Africe. Zvíře váží 40 až 50 kilogramů a jeho krunýř je dlouhý až 0,8 metru. Krunýř ve tvaru kupole je poměrně vysoký.
egyptská želva

Tento druh patří mezi nejmenší želvy. Za jeho biotop je považován Blízký východ. Délka krunýře samců je až 12 centimetrů, zatímco u samic je o něco větší.
Želva sloní

Je to skutečný obr. Hmotnost zvířete může dosáhnout 500 kilogramů a jeho krunýř může dosáhnout délky 1 metru i více. Vzhled a velikost této želvy jsou výrazně ovlivněny podmínkami jejího prostředí. Například v biotopech s vysokou vlhkostí má krunýř kopulovitý tvar a v suchých oblastech připomíná tvar sedla.
Středoasijská želva

Také známá jako stepní želva nebo želva Horsfieldova, je to druh suchozemské želvy pocházející ze Střední Asie. Vyskytuje se v zemích, jako je Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán, Tádžikistán, Afghánistán, Írán a Pákistán. Želva je v průměru 15–20 cm dlouhá. Ve volné přírodě se dožívá až 50 let a v zajetí až 10 let.

Všechny želvy mají velmi pevný a tvrdý krunýř. Tento krunýř, určený k ochraně zvířete, zcela pokrývá břicho a záda. Krunýř se skládá ze 2 částí: plastronu a krunýře. Vnější vrstva krunýře je tvořena rohovitými štíty a vnitřní vrstva je tvořena velmi silnými kostěnými destičkami. U některých druhů je povrch krunýře pokryt vrstvou kůže o vysoké hustotě. Plastron se skládá z klíčních kostí, hrudní kosti a břišních žeber, které jsou srostlé dohromady.
Pokud porovnáte velikost hlavy takové želvy s velikostí těla, je velmi malá a má aerodynamický tvar. Díky tomu ji plaz v případě potřeby dokáže rychle „schovat“. Všechny druhy takového zvířete bez výjimky mají poměrně krátký krk, díky čemuž se jejich oči neustále „dívají“ dolů. Místo zubů má suchozemská želva zobák, který je nezbytný pro kousání a drcení potravy. Na drsném povrchu zobáku se zpravidla nacházejí speciální výčnělky, které želva používá jako zuby.
Je to legrace! Vědcům se podařilo zjistit, že v dávných dobách měly želvy zuby. V průběhu evoluce se však jejich počet snížil.
Želvy mají poměrně krátký jazyk, který nevyplazují. Potřebují ho k rychlejšímu polykání potravy. Téměř všechny druhy mají ocas, který může mít na konci hrot. V případě potřeby si ho zvíře může zastrčit pod krunýř. Pravidelně se svlékají. Ve srovnání s mořskými želvami je to však u suchozemských želv méně výrazné.
Suchozemské druhy se také vyznačují tím, že jsou schopny hibernace, jejíž délka může trvat až 6 měsíců. K tomu dochází, pokud se podmínky stanou pro život želv nepříznivými: prodloužené suché počasí, mráz. Tyto druhy želv se vyznačují pomalostí a nemotorností. Díky tomu se v případě nebezpečí nemohou vyhnout, místo toho se schovají do krunýře. Mohou se také bránit prudkým vyprázdněním svého poměrně velkého močového měchýře.
Kde žije suchozemská želva?

Suchozemské želvy si jako svůj biotop nejčastěji vybírají stepní zóny: od Číny po Uzbekistán a Kazachstán. Vyskytují se také v polopouštích, savanách, stepích a pouštích Indie, Pákistánu, Řecka, Itálie, Austrálie, Albánie, Ameriky a Afriky. Docela se rozšířily v tropických pásmech a také v oblastech s mírným podnebím.
Tyto želvy se vyskytují téměř na všech kontinentech:
- Austrálie (s výjimkou centrální pouštní části kontinentu a Nového Zélandu);
- Eurasie (kromě Arabského poloostrova a vysokých zeměpisných šířek);
- Jižní Amerika (kromě Chile a Argentiny);
- Střední Amerika;
- Afrika.
Zvíře si vyhrabe vlastní úkryt, kde tráví většinu svého života. Vyleze z něj, aby našlo potravu. V tomto ohledu se želvy nejčastěji vyskytují v oblastech s kyprou půdou, která může být hlinitá nebo písčitá. Zároveň by na povrchu měla být hustá vegetace, stejně jako potrava a voda. Potřebují kyprou půdu, protože si v ní mohou bez větší námahy vykopat úkryt.
Čím se živí suchozemská želva?

Většina stravy suchozemských želv se skládá z potravy rostlinného původu, jako je: zelenina, ovoce, bobule, šťavnaté ovoce, mladé větve stromů a keřů a také tráva. Pokud je nedostatek bílkovin, může takový plaz jíst i potravu živočišného původu, jako je: malý hmyz, červi, slimáci, šneci.
Zvířata získávají většinu vlhkosti ze šťavnaté rostlinné potravy. Pokud ji ale potřebují, mohou uhasit žízeň vodou. Želvy navíc rády pijí vodu. Krabičky se živí lišejníky a houbami (i těmi, které obsahují jedovaté látky). Proto se jejich maso nesmí jíst, protože může obsahovat jed. Vzhledem k tomu, že želví maso je pochoutka, což je považováno za hlavní důvod postupného vyhlazování tohoto zvířete, pomáhá tato skutečnost zachránit populaci před vyhynutím.
Přes den jsou středoasijské želvy v úkrytu a ven se vydávají hledat potravu pouze v noci. Tento druh je nejoblíbenější mezi těmi, kteří si rádi chovají želvy doma. A to vše proto, že mohou jíst téměř všechno. V zimě tato zvířata nepotřebují potravu, protože hibernují. To je dáno tím, že v chladném období je potravy nedostatek. Délka hibernace se může lišit, což je dáno klimatem. V přírodních podmínkách se nejčastěji vyskytuje v říjnu až březnu.
Charakter a životní styl

Suchozemské želvy nemají vysokou úroveň vývoje mozku. Přesto však mají relativně vysokou inteligenci. Takové zvíře je samotářský plaz. Nemá vůbec žádný stádový instinkt. Želvy hledají pár pouze během období páření. A pak se partneři rozejdou.
Stejně jako mnoho jiných plazů jsou i suchozemské želvy pomalé. Jsou také schopné hibernace za nepříznivých podmínek, jako medvědi. A za tímto účelem se někdy shromažďují v malých skupinách. Během hibernace se všechny životně důležité procesy v jejich tělech zpomalují, díky čemuž jsou schopny přežít zimní mrazy. Tato zvířata jsou dlouhověká. Jejich průměrná délka života v přírodních podmínkách se tedy pohybuje v průměru od 50 do 150 let.
Je to legrace! Jonathan je v současnosti považován za nejstarší želvu. Žije na ostrově Svatá Helena. Tato želva tam žila i v době, kdy byl na ostrov vyhnán Napoleon.
Je zajímavé, že želvy se vyznačují svou mírumilovnou povahou. Jsou známy pouze ojedinělé případy útoků želv na člověka. Navíc se téměř všechny týkají aligátorových želv. Samci mohou během páření projevovat agresi, pokud si člověka spletou se soupeřem.
Rozmnožování a potomci

Suchozemské želvy nemají období páření. Proto se mohou rozmnožovat v různých časech, v závislosti na jejich stanovišti a druhu. Hlavním znakem toho, že období páření nastalo, jsou souboje samců, kteří bojují o právo oplodnit samici. Samci se snaží svého soupeře odradit nebo ho obrátit. Aby toho dosáhli, udeří vší silou do jeho krunýře.
Když je soupeř vyhnán, vítězný samec začne samici dvořit. Aby si samici získal, může ji jemně hladit po hlavě a někdy zpívat. Po určité době od páření začnou samice klást vajíčka. Vyberou si místo poblíž vodní plochy a vyhrabou díry v písku. Místo díry mohou samice použít své nory nebo krokodýlí hnízda. Po nakladení vajec se pokryjí hlínou nebo pískem, který pak želva zhutní svým krunýřem.

Počet vajec v jedné snůšce závisí na druhu a může se pohybovat od 100 do 200. Samotná vejce se také mohou u jednotlivých druhů lišit. Mohou mít kožovitou skořápku s vysokou hustotou nebo být pokryta skořápkou. Během období páření je samice schopna naklást více než jedno vejce. Pokud jsou podmínky příznivé, po 91 dnech se narodí mláďata želv. Vědci zároveň zjistili, že pohlaví budoucích želv ve vejcích je významně ovlivněno teplotou, která panovala během inkubační doby. Pokud bylo horké počasí, rodí se samice, a pokud bylo chladno, samci. Odborníci dosud nepochopili důvod, proč v některých případech může inkubační doba trvat od 6 měsíců do několika let.
Je to legrace! Ve městě Dněpr byla v muzeu vystavena želví vejce. A po několika letech se z nich vylíhly želvy. Stalo se tak v roce 2013.
Přírodní nepřátelé

Ve volné přírodě mají želvy mnoho nepřátel. Sežerou je draví ptáci, jako jsou orli a jestřábi. Zvednou želvu a hodí ji na skály, a pak sežerou její vnitřnosti. Nově vylíhlé želvy mohou sežrat kavky, straky a vrány. Je známo, že lišky se želvám nebrání. Svou kořist házejí na skály z vysokých útesů a pokud jim praskne krunýř, sežerou ji.
V Jižní Americe jsou nepřáteli těchto plazů jaguáři, kteří dovedně vyjídají želvy z jejich krunýřů. A dělají to jako zkušený chirurg se skalpelem. V tomto případě se jaguár snaží sníst několik plazů najednou. S pomocí tlapek obrací želvu na záda a vybírá si k tomu rovný povrch, kde nejsou kameny ani tráva. Nepřáteli želv jsou také velcí hlodavci. Například krysy mohou své oběti ukousnout končetiny nebo ocas. Jejich nejnebezpečnějším nepřítelem je však člověk. Lidé chytají suchozemské želvy kvůli masu nebo vejcím. A někdy to dělají jen tak z nudy.
Paraziti, viry a houby jsou také považováni za přirozené nepřátele takového zvířete. Vyskytly se případy, kdy plaza oslabeného nemocí sežrali mravenci. Ti jsou schopni během krátké doby sežrat měkké části těla. Želvy se také mohou navzájem sežrat, pokud oběť nemůže uniknout. Velké želvy galapážské však žádné přirozené nepřátele nemají.
Je to legrace! Ve starověkém Řecku zemřel slavný dramatik Aischylos na následky úderu do hlavy. Věc se má tak, že orel, který shodil želvu, ho zasáhl přímo do hlavy.
Stav populace a druhů

Pouze 228 druhů želv získalo od Mezinárodní unie ochrany přírody status ochrany. Z nich je 135 druhů ohroženo vyhynutím. Nejznámějším ohroženým druhem je želva středoasijská.
Mezi hlavní důvody, proč počet želv postupně klesá, patří:
- rozvoj nových území;
- rozvoj zemědělství;
- pytláctví.
Želví maso je obzvláště cenné pro restauratéry, protože je považováno za pochoutku. A protože suchozemské želvy jsou velmi nenáročné, nikdo při přepravě nepřemýšlí o pohodlí zvířat. Často se s nimi zachází jako s „živými konzervami“. Z želvích krunýřů lze vyrobit tradiční vlasové ozdoby pro ženy nebo suvenýry.
Je to legrace! Ve většině amerických států je legální chovat želvu jako domácího mazlíčka. Nedoporučuje se to však. V Oregonu je to dokonce přísně zakázáno. V Americe existuje také federální zákon, který zakazuje závody s želvami, stejně jako přepravu a prodej jedinců menších než 10 centimetrů.
Ochrana suchozemských želv

V různých zemích jsou na nejvyšší úrovni přijímána opatření k zachování populace suchozemských želv, například:
- Vývoz vzácných druhů je zakázán. Je také zakázán lov těchto zvířat a prodej jejich krunýřů, vajec a masa. V tomto ohledu se systematicky provádějí razie na trzích a letištích, jejichž hlavním úkolem je identifikovat předměty prodeje a vývozu, které nebyly schváleny.
- Organizace společností, jejichž cílem je zprostředkovat spotřebiteli složitost situace želv. Například mexická vláda již více než dvě desetiletí žádá své občany, aby nekupovali suvenýry a věci vyrobené z želvích krunýřů, aby ze svého jídelníčku vyloučili želví vejce a nekupovali pokrmy z želv v restauracích. Přestože některé druhy těchto želv jsou od šedesátých let pod ochranou státu, rozhodnutí o uložení hmatatelných trestů pytlákům bylo v mexickém trestním zákoníku přijato až v devadesátých letech.
- Zákaz želvích farem. Úřady aktivně bojují proti takovým farmám, protože želvy chované na těchto farmách se používají na maso. Podmínky chovu zvířat na takových farmách jsou hrozné. Navíc většina zvířat má nějaké vady a je nemocná.
Je to legrace! O výskytu želvy v Uzbekistánu existuje legenda. Vypráví o obchodníkovi, který byl skutečným podvodníkem. Bezostyšně podváděl zákazníky a podváděl je. A jednoho dne lidé v zoufalství prosili o pomoc Alláha. Za to obchodníka umístil mezi dvě misky o hmotnosti jeho vlastní a vmáčkl ho mezi ně. Od té doby je podvodník nucen tyto misky nosit, čímž dokazuje svou hanbu.
Webové stránky, vytvořené pod záštitou WSPA, existují více než 10 let. Aktivisté zde šíří propagandu za úplný zákaz takových farem. Aby tato úžasná zvířata nevyhynula, potřebují naši pomoc.