Skřivan pták

1. Lark: popis
1.1. Vzhled
1.2. Charakter a životní styl
1.3. Jak dlouho žijí skřivani?
2. Druhy skřivanů s fotografiemi
2.1. Skřivan rolní (Alauda arvensis)
2.2. Skřivan pouštní (Ammomanes deserti)
2.3. Skřivan lesní (Lullula arborea)
2.4. Skřivan malý (Calandrella brachydactyla)
2.5. Pouštní skřivan
2.6. Rasunský skřivan
2.7. Skřivan rohatý (Eremophila alpestris)
3. kde bydlí?
4. co jedí?
5. Reprodukce a potomstvo
6. Přirození nepřátelé
7. Stav populace a druhů
8. Na závěr
Lark: popis

Navzdory skutečnosti, že skřivani jsou poněkud větší než vrabci, jsou to relativně malí ptáci, protože mohou vážit nejvýše 70 gramů a některé druhy dokonce váží asi 2 a půl desítky gramů. Délka těla od hlavy k ocasu se v závislosti na druhu pohybuje v rozmezí 10-21 centimetrů. Pokud porovnáte velikost těla a velikost tlapek, ty druhé se zdají nepřiměřené, malé a tenké, ale jsou poměrně silné. Hlava je poměrně velká, stejně jako zobák, který má znatelné zakřivení.
Zajímavé vědět! Vzhledem k jedinečnosti a stavbě těla skřivani létají poměrně rychle. Taková rychlost je možná díky širokým křídlům a krátkému ocasu.
Pokud je jeho život v ohrožení, skřivan padá jako kámen a snaží se schovat mezi vysokou trávou. Slovanská mytologie říká, že tito ptáci jsou předzvěstí nové sklizně. Populární názory říkají, že zpěv těchto ptáků během období sucha může způsobit déšť. Lidé věřili v bájné ptačí síly, a tak vyráběli různé figurky a rozdávali je svým krajanům jako symbol bohaté úrody.

Přes svůj pěvecký talent má tento ptáček velmi nenápadný a skromný vzhled. To je způsobeno skutečností, že skřivan žije v otevřených oblastech, na povrchu země. Proto jeho barva souvisí s barvou půdy. Barva opeření samců i samic se nijak neliší, takže není vůbec snadné je rozeznat. U mladých jedinců je jejich barva opeření výraznější. Oblast hrudníku je ve srovnání se zbytkem těla světlejší. Odborníci identifikují asi 78 druhů skřivanů, kteří se liší barvou peří. Skřivani žijí téměř na všech kontinentech naší planety.
Charakter a životní styl

Když přijde jaro a ustoupí poslední mrazy, můžete slyšet zpěv skřivana, který naznačuje, že jaro přišlo na své. Zajímavé je, že skřivani nejvíce podmanivě zpívají za letu. Nejčastěji je skřivanův zpěv slyšet brzy ráno nebo večer. Je třeba poznamenat, že každý jedinec má svou vlastní barvu hlasu a zabarvení. Ptáci jsou tak talentovaní, že kopírují zpěv svých příbuzných, jiných ptáků a dokonce i lidskou řeč, ale to vyžaduje hodně úsilí.
Skřivani jsou stěhovaví ptáci a zimují v teplých zemích. Pokud je teplá zima, lze skřivana vidět v hnízdě již v únoru/březnu. Když začne zima, tito ptáci míří v celých hejnech do teplejších oblastí, kde je teplo a dostatek potravy. Skřivani dávají přednost životu v oblastech, kde rostou obilniny a hodně vysoké trávy, a také ve stepních podmínkách, kde se cítí docela pohodlně, včetně blízkosti zemědělských pozemků. Tito ptáci nemají rádi lesy, ale nacházejí se v horských oblastech, ale v otevřených oblastech.
Tito ptáci nemusí migrovat ze svých hnízdišť, pokud je teplo a dostatek potravy. Hnízdo skřivana se může nacházet pod astrou chlupatou, pod větvemi pelyňku nebo pod modráskem.
Hnízda si často staví v koňském hnoji nebo pod kameny. Na rozdíl od jiných ptáků si skřivani nezačnou stavět hnízda, dokud tráva nevyroste natolik, aby hnízdo bezpečně ukryla. To znamená, že výška trávy hraje velmi důležitou roli při hledání místa pro hnízdo.
Важный момент! Skřivani jsou považováni za docela starostlivé, zodpovědné a nebojácné rodiče. Týká se to především skřivanů žijících v Evropě. Samice nevstane z kladení vajíček, pokud je poblíž osoba.
Po uspořádání hnízda začne samice klást vejce, poté začne vejce inkubovat. V tomto období sice skřivan zpívá, ale nevystoupá vysoko nad zem. Právě v této nadmořské výšce zní skřivanův zpěv zajímavěji a atraktivněji.
Od poloviny léta je skřivanův zpěv slyšet, ale zřídka, protože v tomto období jsou ptáci zaneprázdněni výchovou svých čerstvě narozených potomků. Jakmile potomci začnou létat, samice znovu naklade vajíčka, aby vychovala nové potomky.
Jak dlouho žijí skřivani?

Skřivan, který žije v zajetí, může svým zpěvem potěšit své okolí po dobu 10 let, ale pouze pokud je správně chován. Skřivan je považován za velmi plachého ptáka, takže by se s ním mělo zacházet opatrně. Tento pták dokáže zpívat 8 hodin bez přestávky. Je velmi důležité správně organizovat stravu skřivana a sledovat hygienu. Klec by měla obsahovat vanu naplněnou říčním pískem, který pomůže vyčistit peří. Kromě toho budete muset diverzifikovat stravu a poskytnout ptákovi čerstvou, čistou vodu.
Druhy skřivanů s fotografiemi
K dnešnímu dni je známo, že existuje 78 druhů takových ptáků. Mezi nimi jsou nejběžnější typy.
Skřivan rolní (Alauda arvensis)

Tento druh dorůstá délky až 18 centimetrů, hmotnosti až 40 gramů. Tělo ptáka je poměrně husté a jeho zobák se vyznačuje kuželovitým tvarem. I když se ptáček zdá nemotorný, cítí se pohodlně nejen ve vzduchu, ale i na zemi, kde si nachází potravu pro sebe. Oblast hrudníku a boky jsou hnědo-rezavé barvy. Tlapky mají charakteristické ostruhy, které připomínají prodloužený dráp. Tento druh je rozšířen v severní Africe a Paleoarktidě.
Skřivan pouštní (Ammomanes deserti)

Hlavní barva opeření tohoto druhu je pískově šedá, s okrově zbarvenými odlesky na břiše. Délka těla těchto ptáků je asi 17 a půl centimetru a váží asi 30 gramů. Tento druh se vyskytuje v pouštních oblastech severní Afriky, táhnoucí se od Alžírska až po břehy Rudého moře. Tito ptáci se raději usazují v polopouštních podmínkách, v horském terénu, stejně jako na jílových a skalnatých pláních.
Důležitý fakt! Tento druh se vyznačuje tím, že úspěšně odolává spalujícím paprskům slunce saharské pouště.
Skřivan lesní (Lullula arborea)

Skřivani jsou podobní skřivanům, ale jsou menší velikosti. Často je lze vidět, jak svižně pobíhají po zemi a hledají potravu. Tito ptáci žijí téměř na celém území Evropy a také na severozápadě afrického kontinentu. Hnízda si staví na úpatí velkých stromů, schovávají se ve vysoké trávě a také mezi vyčnívajícími kořenovými systémy. Tomuto skřivanovi se často říká káča, protože svižně poletuje po korunách stromů a vydává jedinečné zvuky.
Skřivan malý (Calandrella brachydactyla)

Říká se mu malý, protože se vyznačuje svou elegancí a malou velikostí ve srovnání s jinými druhy. Hlavní barva není příliš jasná, ale po stranách, pokud se podíváte pozorně, můžete vidět skvrny tmavých odstínů. Tento druh žije na území euroasijského kontinentu.
Pouštní skřivan

Základní barva těchto ptáků vždy odpovídá jejich přirozenému prostředí. Tito ptáci se nacházejí v bezvodých oblastech Afriky a Arábie. Lze je nalézt také v západních oblastech Indie a Afghánistánu. Je považován za největšího zástupce čeledi skřivanů, protože dorůstá délky až 25 centimetrů. Končetiny tohoto druhu jsou poměrně krátké a zobák je zahnutý dolů. Skřivan pouštní si staví hnízdo v písku, vytváří malou prohlubeň a ze všech stran jej zakrývá malými větvičkami a suchou trávou.
Rasunský skřivan

Je považován za nejbližšího příbuzného skřivana polního, protože má podobnosti jak v barvě peří, tak v životním stylu. Rozdíl je v tom, že tito skřivani na rozdíl od skřivanů polních zpívají, stoupají vzhůru téměř přímočaře a po skončení „koncertů“ padají jako kámen. Skřivan klesá k zemi ve spirále.
Skřivan rohatý (Eremophila alpestris)

Po stranách temenní oblasti hlavy skřivana jsou protáhlá peří, která připomínají rohy. To je zvláště patrné, když ptáci dosáhnou dospělosti. Tato peří se mohou lišit barvou.
Zadní část je zbarvena do šedavých tónů s růžovým nádechem a oblast hrudníku je mnohem světlejší s přítomností bílých odstínů. Charakteristickým rozdílem je skutečnost, že ptáci mají něco jako „černou masku“. Existují i další zástupci druhu, jako je skřivan, skřivan chocholatý, skřivan černý ad.

Vzhledem k tomu, že existuje více než 7 desítek druhů těchto ptáků, jsou rozšířeni téměř na všech kontinentech, přičemž většina druhů žije na území euroasijského kontinentu nebo navštěvuje africký kontinent, kde na zimu opouští svá hnízdiště a míří do teplejších oblastí. Nejrozšířenější je skřivan luční, protože jeho stanoviště je spojeno nejen s Evropou a Asií, ale také s rozsáhlými oblastmi severní Afriky.
Co jedí

Potrava skřivana zahrnuje velmi pestrou potravu, představující složky rostlinného i živočišného původu. Živí se téměř vším, co najde na povrchu Země.
Zajímavý moment! Tito ptáci spolu s potravou, kterou najdou, polykají malé kameny, aby zlepšili proces trávení.
Mezi různými obilovinami jsou za jeho oblíbené jídlo považována pšenice a oves. Jsou výbornými lovci, protože loví drobný hmyz, což přináší velké výhody pro zemědělské pozemky.
Rozmnožování a potomci

S příchodem jara se tito ptáci vracejí na svá dřívější hnízdiště a jako první přilétají samci, aby svá hnízda vylepšili. Tito ptáci vědí, jak zajistit, aby jejich hnízda prakticky splynula s okolím. Vejce snesená do hnízda mají také maskovací zbarvení, protože po jejich povrchu jsou roztroušeny tmavé skvrny. Jakmile se pár vytvoří, začne samice klást vajíčka.
Samice snese v průměru 5 vajec a to 2x za sezónu. Samice inkubuje vejce po dobu 2 týdnů, poté se rodí zcela slepá a téměř holá mláďata. Postupem času se toto chmýří, které pokrývá těla kuřat, změní v husté peří.
Asi měsíc po narození se mláďata neliší od dospělých a začínají samostatný život. Oba rodiče krmí novorozené potomky a do hnízda přinášejí semena různých obilných (drobných) rostlin. Pro zlepšení procesu trávení dávají rodiče svým mláďatům doplněk v podobě malých kamínků. Zpravidla tvoří malé hrudky ze zrnek písku a dávají je mláďatům.
Přírodní nepřátelé

Skřivani prakticky nejsou chráněni před přirozenými nepřáteli a je jich dost. V podstatě je loví různá dravá zvířata, stejně jako draví ptáci, včetně plazů. Jinými slovy, ochotných lidí je poměrně dost a opeření dravci jsou lákáni jeho hlasitým zpěvem ve výšce.
Je důležité si pamatovat! Skřivani přinášejí zemědělství obrovské výhody tím, že ničí různé škůdce. Zpěvy těchto ptáků navíc člověka uvolní a zvednou mu náladu.
Když skřivan zpívá ve značné výšce, je zvláště bezbranný proti rychlým vzdušným predátorům. I když je vzácný, zachrání ho fakt, že spadne jako kámen a schová se v husté trávě. Na zemi to má rodina skřivanů také těžké, neboť její hnízda ničí pozemní predátoři, kterých je také mnoho.
Stav populace a druhů

V Mezinárodní červené knize je zapsáno asi 50 druhů těchto unikátních ptáků, přičemž 7 z nich je na pokraji vyhynutí nebo jsou považováni za zranitelné druhy.
Konečně,

V dnešní době to zástupci živé přírody nemají jednoduché, neboť člověk bezmyšlenkovitě napadá tento svět a je to právě člověk, kdo působí největší škody. Vzhledem k tomu, že skřivani jsou stále spíše polní ptáci, hlavní hrozba spočívá v tom, že lidé při pěstování zemědělských plodin používají velké množství chemikálií, zejména při hubení škůdců. Není proto divu, že mnoho ptáků umírá po požití hmyzu, který již zkonzumoval jed. Navíc se to netýká pouze skřivanů, ale také mnoha dalších ptáků, kteří se živí hmyzem, což přináší lidem značné výhody.