Sapsan | – Exotická zvířata
Sokol stěhovavý je jedním z nejúžasnějších dravců na světě. Jeho letová rychlost v okamžiku pohybu křídla nepřesahuje stovky kilometrů za hodinu. Při potápění však sokol stěhovavý dosáhne tří set kilometrů za hodinu. Nejčastěji se to stane, když predátor, který sledoval svou kořist z výšky, na ni zaútočí klouzáním ve vzduchu. Kořist většinou zemře při prvním úderu tak mocného nepřítele.
Obsah článku:
- Popis sokola stěhovavého
- Poddruh sokola stěhovavého
- Rozsah, stanoviště
- Dieta sokola stěhovavého
- Rozmnožování a potomci
- Přírodní nepřátelé
- Stav populace a druhů
- Video o sokola stěhovavého
Popis sokola stěhovavého
Sokol stěhovavý (Falco peregrinus), také nazývaný Kachní jestřáb, je nejrozšířenější ze všech dravých ptáků. Jeho populace jsou přítomny na všech kontinentech kromě Antarktidy a oceánských ostrovů. V současné době je uznáváno sedmnáct poddruhů.
Je to legrace! Sokol stěhovavý je známý především díky neuvěřitelné rychlosti, kterou dokáže při letu dosáhnout. Dosahuje rychlosti 300 kilometrů za hodinu. Tato skutečnost dělá ze sokola stěhovavého nejen nejrychlejšího ze všech existujících ptáků, ale také nejrychlejšího zvířete na planetě Zemi.
Po druhé světové válce utrpěl pták rychlý úbytek populace ve velké části svého celosvětového areálu. Ve většině regionů, včetně Severní Ameriky, byla hlavním důvodem poklesu distribuce úhyn ptáků na otravu pesticidy, které dostávali s jídlem. Například při lovu hlodavců a drobného ptactva. Podobná situace se vyvinula na Britských ostrovech, lišily se pouze druhy hnojiv a princip jejich negativního vlivu na ptačí organismus. Ale poté, co bylo používání většiny organochlorových pesticidů zakázáno (nebo výrazně omezeno), populace vzrostla prakticky ve všech částech světa.

Americká populace sokola stěhovavého, nalezeného v oblasti Hudsonova zálivu na jihu Spojených států, byla dříve ohrožena. Tito ptáci zmizeli úplně z východních Spojených států a boreální Kanady koncem 1960. let 1969. století. V roce 30, kdy bylo používání některých pesticidů zakázáno, byly v obou zemích zahájeny programy aktivního šlechtění a reintrodukce. Během následujících 6 let obětavé práce pečujících jedinců bylo do volné přírody úspěšně vypuštěno více než 000 XNUMX potomků sokola stěhovavého v zajetí. Obyvatelstvo Severní Ameriky se nyní plně zotavilo., a od roku 1999 již sokol stěhovavý není zařazen mezi ohrožené druhy. V roce 2015 je Mezinárodní unií pro ochranu přírody (IUCN) uveden jako druh nejméně znepokojující.
Внешний вид
Během ponoru jsou křídla ptáka přitlačena k sobě, aby se zlepšila aerodynamika těla, a nohy jsou ohnuté dozadu. Zajímavostí je, že samci jsou často o něco menší než samice. Průměrná délka těla těchto ptáků je asi 46 centimetrů. Sokol stěhovavý, člen rodiny sokolů, je nejrychlejším ptákem na Zemi.
Sokol stěhovavý má bílou hruď s tmavými pruhy, šedými křídly a hřbetem a výrazným černým pruhem kolem očí a hlavy. Dospělý zástupce druhu má modrošedé opeření nahoře a bílé dole s malými šedavými žilkami na hrudi. Z boku to vypadá, že pták má na hlavě modrošedou ochrannou přilbu. Jako všichni sokoli má tento opeřený dravec dlouhá, špičatá křídla a ocas. Nohy sokola stěhovavého jsou jasně žluté. Samice a samci jsou si vzhledově velmi podobní.
Je to legrace! Sokoly stěhovavé lidé odedávna využívali jako zajatce – domestikované válečníky schopné lovit zvěř. Pro tohoto opeřeného řemeslníka byl dokonce vymyšlen samostatný sport, říká se mu sokolnictví a v něm sokol stěhovavý nemá obdoby.
Životní styl, chování
Délka dospělých sokolů stěhovavých se pohybuje od 36 do 49 centimetrů. Silní a rychlí, loví tak, že letí do nejvyšší možné výšky, aby byli schopni vystopovat svou kořist. Poté, co jste čekali na vhodnou chvíli, na ni zaútočte a vrhněte se dolů jako kámen. Dosahují neuvěřitelné rychlosti přes 320 kilometrů v hodině, udělují rány zaťatými drápy a zabíjejí téměř první ranou. Mezi jejich kořist patří kachny, různí pěvci a brodiví ptáci.
Sokol stěhovavý obývá otevřená území se skalními výchozy a vyvýšeninami. Při výběru hnízdiště také berou v úvahu území nacházející se v blízkosti zdrojů sladké vody. V takových místech je rozmanitost ptactva bohatá, což znamená, že predátor má zajištěno dostatečné množství potravy.
Obvyklé hnízdiště sokola stěhovavého se často jeví jako malá štěrbina na římse vysokého útesu. Některé populace nepohrdnou umělými výškami vytvořenými člověkem – mrakodrapy. Sokol stěhovavý není nejzručnější stavitel, a tak jeho hnízda vypadají nedbale. Nejčastěji se jedná o malý počet větví, nedbale složených, s velkými mezerami. Dno je lemováno polštářem z prachového peří nebo peřím. Sokol stěhovavý nepohrdne službami druhých a často využívá cizí hnízda, vytvořená dovedněji. Například obydlí vran. K tomu dravec jednoduše vyžene ptáky z domova, který se mu líbí, a obsadí jej. Sokol stěhovavý je převážně samotářský.
Jak dlouho žijí sokoli stěhovaví?
Průměrná délka života sokola stěhovavého ve volné přírodě je asi 17 let.
sexuální dimorfismus
Samci a samice jsou vzhledově podobní. Často se však stává, že samice vypadá o řád větší.
Poddruh sokola stěhovavého
V současnosti svět zná asi 17 poddruhů sokolů stěhovavých. Jejich členění souvisí s územní polohou. Toto je sokol bělolící, známý také jako sokol tundrový; nominovaný poddruh, který se množí v Eurasii; poddruh Falco peregrinus japonensis; sokol maltézský; Falco peregrinus pelegrinoides – sokol Kanárský; sedavý Falco peregrinus peregrinator Sundevall; dále Falco peregrinus madens Ripley & Watson, Falco peregrinus minor Bonaparte, Falco peregrinus ernesti Sharpe, Falco peregrinus pealei Ridgway (sokol černý), arktický Falco peregrinus tundrius White a také teplomilný Falco peregrinus cassini Sharpe.
Rozsah, stanoviště
Sokol stěhovavý jsou ptáci vyskytující se ve většině Ameriky, Austrálie, Asie, Evropy a Afriky, s výjimkou pouště Sahara.
Sokol stěhovavý se vyskytuje po celém světě a hnízdí na všech kontinentech kromě Antarktidy. Tento pták žije a úspěšně se rozmnožuje v Severní Americe, v Arktidě, Kanadě a na západě Spojených států. Na východě Spojených států se znovu objevily malé hnízdící populace.

Během podzimní migrace lze tyto ptáky často vidět v hotspotech migrace jestřábů, jako je Hawk Mountain v Pensylvánii nebo Cape May v New Jersey. Sokol stěhovavý, který hnízdí v Arktidě, může do svých zimovišť na jihu Jižní Ameriky migrovat více než 12 000 kilometrů. Za rok tak silný a odolný pták uletí více než 24 000 kilometrů.
Sokoli stěhovaví, kteří žijí v teplých zemích, necítí potřebu migrovat z rodných míst, ale jejich příbuzní, původem z chladných oblastí, odcházejí k zimování do příznivějších podmínek.
Dieta sokola stěhovavého
Téměř 98 % potravy sokola stěhovavého tvoří potrava tvořená ptáky ulovenými ve vzduchu. Často v této roli hrají kachny, tetřívci, ptarmigani, jiní krátkosrstí ptáci a bažanti. Ve městech sokol stěhovavý konzumuje velké množství holubů. Sokol stěhovavý přitom nepohrdne ani drobnými suchozemskými živočichy, jako jsou hlodavci.
Tento mocný sokol se doslova vrhá z velkých výšek a udeří ptáka, aby ho omráčil, a pak ho zabije tím, že mu zlomí vaz. Sokol stěhovavý obvykle loví ptáky od velikosti vrabce po bažanta nebo velkou kachnu a občas sežere i menší dravce, jako jsou poštolky nebo pěvci. Nebojí se zaútočit na mnohem větší ptactvo, jako jsou pelikáni.
Rozmnožování a potomci
Sokol stěhovavý je samotářský pták. V období rozmnožování si ale vybírají partnera pro sebe ve výšce doslova ve vzduchu. Sokol stěhovavý tvoří svazky na celý život, protože jde o monogamní ptáky.
Výsledný pár zabírá území, které pečlivě střeží před ostatními ptáky a predátory. Plocha takového území může zabírat až 10 kilometrů čtverečních.
Je mimořádně zajímavé, že ptáci a hlodavci, kteří jsou pro sokola stěhovavého za normálních podmínek komerční hodnotou, ale žijí v oblasti blízko jeho hnízda, jsou zcela v bezpečí jak před jeho zásahy, tak před jinými predátory. Jde o to, že tito sokoli na domestikovaném území neloví, ale aktivně ho brání před útoky zvenčí.

Samice kladou a inkubují vajíčka koncem jara – začátkem léta. Bývají tři, přičemž barva vajec je tmavě kaštanová. Otci v rodině je přidělena role živitele a ochránce. Matka zůstává s novorozenými mláďaty a poskytuje jim potřebné teplo a péči. Od dětství jsou kojenci krmeni vlákninou zvěřiny, aby si je postupně zvykla na samostatný lov. Sokoli stěhovaví si ve věku jednoho měsíce zkoušejí vyrobit první klapky na křídlech, průběžně cvičí a postupně se zakrývají peřím a ve věku 3 let jsou připraveni vytvořit vlastní páry.
Přírodní nepřátelé
Sokol stěhovavý je často agresivní vůči dravým ptákům, dokonce i těm větším než je on. Očití svědci často pozorují tohoto statečného sokola, jak honí orly, káně a luňáky. Toto chování se nazývá mobbing.
Sokol stěhovavý zaujímá nejvyšší postavení v hierarchii dravců, takže dospělý pták nemůže mít nepřátele. Zapomínat bychom však neměli ani na bezbranná mláďata, která se mohou stát obětí jak ostatních dravců, tak suchozemských predátorů.
Stav populace a druhů
Sokol stěhovavý utrpěl mezi 1940. a 1970. léty XNUMX. století výrazný úbytek populace v důsledku rozsáhlého používání organochlorových pesticidů, které se hromadí v tělech dospělých ptáků a způsobují jejich úhyn, nebo zhoršují kvalitu jejich vaječných skořápek, což znemožňuje reprodukci.

Střílení, zotročování a otravy ptáků jsou minulostí. V současné době je používání některých pesticidů, které poškozují populaci sokola stěhovavého, omezeno nebo dokonce zakázáno. Stále však dochází k nelegálnímu zotročování ptáků. Tato potřeba ze strany lidí je dána rozšířeným využíváním sokola stěhovavého pro sokolnické účely.
Sokol stěhovavý má v současnosti vysoké vědecké a společenské postavení a je chráněn řadou národních i mezinárodních zákonů. Zákaz používání organochlorových pesticidů spolu s vypouštěním ptáků chovaných v zajetí pomohly tomuto druhu dosáhnout určitého růstu populace v mnoha částech svého areálu rozšíření.
Navzdory tomu stále probíhají výzkumné a ochranářské snahy sokola stěhovavého. Priority do budoucna zahrnují potřebu dalšího úsilí o obnovu populací ptáků hnízdících na stromech ve střední a východní Evropě, jakož i ochranu a zlepšování stanovišť. Problematika nelegálního pronásledování sokolů stěhovavých je stále akutní kvůli nekompetentní práci orgánů činných v trestním řízení.
Stejně jako mnoho dravců i tito sokoli velmi trpěli ničením přirozeného prostředí a neúmyslnou otravou. Na rozdíl od jiných postižených druhů, jako jsou orli bělohlaví, trvalo úplné zotavení populace sokola stěhovavého déle. Jejich počet se však zvýšil natolik, že je třeba zvážit vyřazení z federálního seznamu ohrožených druhů.
Video o sokola stěhovavého

Sokol stěhovavý je velký sokol: jeho délka je 34-50 cm, rozpětí křídel 80-120 cm. Jako většina ostatních dravců jsou samice sokola stěhovavého znatelně větší než samci: váží 910–1500 g, samci jsou asi o třetinu menší a váží 440–750 g. Pohlavní dimorfismus není vyjádřen barevně (výjimkou jsou vzácné poddruhy F. p. madens ), – samec a samice vypadají stejně.
Barva opeření je tmavě šedá hřbet, světlé břicho s pruhy, černá hlava s charakteristickým „fúzem“. Charakteristický je barevný kontrast jednotlivých částí těla. U dospělých ptáků jsou hřbet, křídla a záď modročerné. Přetínají ji slabé modrošedé pruhy. Konce křídel jsou vždy černé. Břicho je lehké. Toto pozadí je zředěno tmavě hnědými nebo černými pruhy. Ocas je dlouhý a úzký. Konec je zaoblený a černé barvy s bílým okrajem na samém konci. Za letu jsou vidět úzká křídla ve tvaru půlměsíce, díky nimž podle vědců dostal pták své rodové jméno Falco (z falx – srp). Pohlavní dimorfismus se projevuje pouze velikostí – samice jsou znatelně větší než samci. Sokol stěhovavý má podle barvy a velikosti asi 17 poddruhů.
Sokol stěhovavý lze právem nazvat kosmopolitním druhem, protože i přes svou vzácnost byl rozšířen po celém světě, s výjimkou Antarktidy. Široké rozšíření druhu je způsobeno nedostatkem zvláštních požadavků na stanoviště, hlavní věcí je, že je zde místo pro hnízdo, otevřený prostor a potravu (ostatní drobní ptáci).
Sokol stěhovavý preferuje život na místech, která jsou lidem nepřístupná. Jsou to úpatí horských masivů, skalnatá údolí horských řek, břehy horských jezer umístěných vysoko nad mořem nebo na odlehlých místech. Pták zřetelně tíhne ke skalám, kde se může schovat před většinou velkých predátorů. Sokol stěhovavý miluje velká bažinatá území, stejně jako vysoké stromy. Vyhýbá se ale rozlehlým otevřeným prostranstvím a hlubokým lesním houštím.
Migrují pouze ty poddruhy, které si vybraly drsnou arktickou oblast. V zimě se stěhují na jih a mají se skvěle v USA, Brazílii a jihovýchodní Asii. Poddruhy žijící v Jižní Americe, Africe, Indii a Austrálii nikam nelétají a žijí celoročně na stejném území.
Sokol stěhovavý je skutečný predátor a nemilosrdně ničí svůj vlastní druh. Živí se velkým množstvím různých druhů ptáků. Jejich počet dosahuje jednoho a půl tisíce. Jsou to divocí holubi, rorýsi, kolibříci, brodiví ptáci, jeřábi, špačci, kosi, straky, vrány. Kromě ptactva sokol stěhovavý nepohrdne ani hlodavci. Jeho zobák a ostré drápy znají krysy, zajíci, myši, veverky a rejsci. Predátor také úspěšně loví netopýry. Dostává ho i hmyz, ale tvoří malou část stravy. Lov probíhá převážně v ranních a večerních hodinách, někdy i v noci. Když sokol stěhovavý spatřil kořist, vrhl se na ni rychlostí 200 mph (322 km/h). Při normálním letu však není tak rychlý a z hlediska rychlosti je horší než někteří ptáci.
Sokol stěhovavý je považován za monogamního. Pár se tvoří na celý život. Pouze smrt může oddělit ženu od muže. Ptáci hnízdí vždy na stejných místech po mnoho set let. Ale zástupci druhu se nehromadí na jednom místě. Každý pár má velký pozemek. Ptáci se jím živí a líhnou mláďata. Vzdálenost mezi hnízdy jednotlivých párů může dosahovat 2 nebo 3 km.
Období páření v různých regionech probíhá v různých časech. Poddruhy žijící na rovníku kladou vejce od června do prosince. Sokol stěhovavý žijící na severu se rozmnožuje od dubna do června. Na jižní polokouli v únoru až březnu. Samice jsou naprogramovány tak, aby znovu kladly vajíčka, pokud první zemře nebo se z nějakého důvodu ztratí. Hnízda jsou většinou umístěna vysoko nad zemí. Mohou to být strmé útesy nebo prohlubně stromů. Vše záleží na tom, kde žijete. Je pozoruhodné, že sokol stěhovavý se vždy snaží ignorovat opuštěná hnízda jiných ptáků.
Před snůškou probíhají hry na páření, při kterých samec před samicí předvádí různé vzdušné figury. Pokud dáma sedí na zemi nedaleko od samce, znamená to, že přijala námluvy a vytvořil se pár. Zcela zvláštně může samec krmit samičku ve vzduchu. Přitom se převrací s bříškem nahoru a jí jídlo.
Ve snůšce je obvykle 2 až 5 vajec. Inkubují je samci i samice. Samice ale tráví více času v hnízdě. Zástupce silnějšího pohlaví se zabývá získáváním potravy. Inkubační doba trvá něco málo přes měsíc. Vylíhlá mláďata jsou pokryta šedavě bílým prachovým peřím. Zpočátku jsou absolutně bezmocní. Samice je zahřívá svým opeřením. Mláďata začínají létat, když dosáhnou jednoho a půl měsíce. Na konci 2 měsíců se mláďata osamostatní a opustí své rodiče.
Pohlavní dospělost u tohoto druhu nastává jeden rok po narození. Ptáci se začínají rozmnožovat ve věku 2-3 let. Samice snáší jednu snůšku ročně. Sokol stěhovavý se ve volné přírodě dožívá asi 25 let, i když existuje názor, že sokoli se mohou dožít až 100 a dokonce 120 let. To může být pravda, ale neexistují žádné konkrétní důkazy. Skutečností je, že 60–70 % ptáků zemře v prvním roce života. Každý rok tato hodnota klesá o 30 %.
Z velké části se tento sokol dožívá 15-16 let. Ve světě kolem sebe má příliš mnoho silných nepřátel.
Základem vztahu mezi majitelem a ptákem je vhodně vybavený domov pro ptáka. Tuto roli může plnit pouze voliéra nebo prostorná klec. Místo, kde je pták chován, by mělo být na dobře osvětleném místě. Hlavní prvky umístěné uvnitř ptačího „domu“ by měly být: krmítko, miska na pití a větve stromů umístěné tak, aby na nich pták mohl sedět. V zimě je nutné dům izolovat, protože nedodržení tohoto požadavku může negativně ovlivnit zdraví domácího mazlíčka a dokonce vést k jeho smrti. v zajetí je také nemyslitelné bez poskytnutí specifické stravy ptákům. Bez ohledu na to, jak divně to může znít, ptáci pro dobré trávení potřebují hrubé, nezpracované jídlo, které bude obsahovat malé kosti, peří a vlnu. Tyto prvky tvoří ve střevech tvrdé hrudky, což usnadňuje rychlé vstřebávání živin. To je důvod, proč by měl být dravec krmen celými mršinami myší, krys a dalších hlodavců.
Nakonec stojí za zmínku, že sokoli jsou predátoři a za žádných okolností se nikdy nezbaví svého prvotního strachu z lidí. Při komunikaci s tímto divokým ptákem je proto třeba dbát maximální opatrnosti, protože tvor může jakýkoli blízký kontakt vnímat jako hrozbu, a pak se uplatní břitva ostré drápy a mocný zobák opeřeného lovce.