Moderni reseni

Proboscis opice – popis, lokalita, životní styl

Proboscis opice, nebo jak se tento druh primátů častěji nazývá, kahau, má mezi svými příbuznými nejneobvyklejší vzhled. Název kahau pochází z charakteristického výkřiku, který zvíře vydává, když je v nebezpečí. Proboscis je jedním z nejvzácnějších druhů primátů, kteří v současnosti žijí na Zemi.

Popis druhu

Opice s dlouhým nosem je středně velký primát, v závislosti na pohlaví jejich hmotnost nepřesahuje 20 kg a délka těla není větší než 78 cm, průměrná hmotnost samic je tedy 8-10 kg s délkou těla 55-65 cm. Samec váží 15-20 kg, délka těla je zpravidla 73 cm.

Hlavním rysem samců primátů je velký hruškovitý nos, snížený dolů, jeho velikost může dosáhnout délky 10 cm. Někdy tento orgán způsobuje při jídle spoustu nepříjemností a opice je nucena ho podpírat. Při studiu čichových schopností nosu a jeho účelu se názory odborníků rozcházely.

Někteří tvrdí, že během hádek s jinými primáty se nos zvětší a zčervená, což vyděsí nepřítele.
Podle jiných dokážou opice díky obrovskému čichovému orgánu křičet hlasitěji právě křikem zvíře oznamuje svou přítomnost na určitém území, čímž ho označí.

Jiní říkají, že podle velikosti nosu si samice v období páření vybírá sexuálně nejvyspělejšího samce.

Svěšený nos je charakteristickým znakem pouze samců a mláďat primátů, čichový orgán je menší, obrácený a trojúhelníkového tvaru. Kůže na obličeji je hladká, bez ochlupení, se světle červenou pigmentací. Záda zralého primáta jsou pokryta krátkou srstí. Jeho barva může být tmavá, v hnědočervených či sytě oranžových tónech, nebo světlá, jasně žlutá či okrová. Srst na břiše je světle béžová nebo světle šedá.

Kromě nosu, velkého břicha a velikosti existuje mezi muži několik dalších vnějších rozdílů. Kolem samcova krku roste srst mnohem hustěji, tvoří jakýsi límec a po celé délce páteře je hustá tmavá hříva. V poměru k tělu se končetiny zdají štíhlé a protáhlé a jsou rovnoměrně pokryty světle šedou srstí. Primátův ocas je silný a houževnatý, ale na rozdíl od svalnatých tlapek se prakticky nepoužívá.

Život

Na první pohled budí nosorožec dojem nemotorného hlupáka, ale to je mylná představa. Opice jsou velmi mrštné a snadno se pohybují ze stromu na strom, předními tlapami se chytají větve, houpou se a skáčou a zvedají zadní končetiny. Většinu dne tráví na vrcholcích stromů, občas sejdou pro vodu nebo speciální pamlsek. Zvíře je nejaktivnější odpoledne. V noci se schovávají v korunách stromů.

Je pozoruhodné, že pouze tento druh opic se může potápět, a co víc, plavat pod vodou až do 20 metrů. Na zadních končetinách mají blány, které pomáhají opicím plavat na hladině vody. Od narození zvyká samice mládě na vodní procedury.

Navíc pouze dva druhy primátů, včetně nosorožce, se mohou snadno pohybovat na zadních nohách, a to obvykle dělají v hustých lesích, kde je obtížné chodit po čtyřech.

Přečtěte si více
Co je předpínač bezpečnostního pásu?

Primáti žijí v malých skupinách 10 až 30 jedinců. Někdy zahrnuje pouze samce nebo naopak samice vedené zralým samcem, nejčastěji se však jedná o smíšená hejna. Opice rodu Proboscis jsou považovány za dobromyslný druh opic, agresivní mohou být pouze při obraně svého území, ke konfliktům ve smečce dochází velmi zřídka; Zvířata spolu komunikují pomocí neobvyklých zvuků nebo mimiky.

Hádky ve smíšených skupinách jsou téměř nemožné, ale v ženských smečkách k nim dochází, i když zřídka. Jakmile začne konflikt mezi samicemi, vůdce ho náhle zastaví a vydá nosní zvuk. Jsou případy, kdy mladší a bojovnější samec v boji o moc vypudí vůdce smečky a zničí jeho potomky, v takovém případě musí skupinu opustit i matka zabitých mláďat;

Všechny pokusy zoologů o domestikaci kahau selhaly kvůli jejich špatné adaptabilitě a nízké schopnosti učení. Proto neexistují žádné informace o jejich délce života v zajetí. Ve volné přírodě se nosorožec dožívá asi 20 let, obvykle v závislosti na potravě a stanovišti.

Habitat

Pobřežní oblasti a nížiny řek Bornea jsou domovem opic nosorožců. Jejich preferovaným stanovištěm jsou rašeliniště, dipterokarpové lesy a bažinaté oblasti s mangrovovými houštinami. Kromě toho opice nevystupují do oblastí nad 250 m nad mořem, ideálním místem pro ně je pobřeží podél jakýchkoli sladkovodních útvarů.

Jídlo

Nejběžnější strava proboscis opice se skládá z:

  • právě kvetoucí listy stromů;
  • mladé výhonky;
  • květiny;
  • nezralé plody.

Celkem existuje asi 47 názvů rostlin.

Velmi vzácně mohou primáti pozřít larvy dřevokazného hmyzu, brouků a housenek. Tato skupina opic má velký žaludek, a aby se nasytily, musí někdy ujít několik kilometrů denně a domů se vracejí až pozdě večer. Začínají hledat potravu podél břehů řek a postupně se přesouvají hlouběji do lesa.

Proboscis se vyhýbá rostlinám, které obsahují přírodní antibiotikum a naopak se může živit těmi jedovatými. Tato skutečnost je vysvětlena skutečností, že žaludek kahau obsahuje bakterie schopné neutralizovat jedy, ale pod vlivem antibiotik umírají.

Nepřátelé Nosové opice

V prostředí primátů se nevyskytují žádní velcí predátoři, jejich největším nepřítelem je krokodýl mořský, který stejně jako opice preferuje bažiny a řeky. Plazi číhají u břehů a útočí na kahau, když plavou přes řeku nebo se v ní schovávají před hmyzem. To je důvod, proč se nosorožec snaží překonat vodní plochu v jejím nejužším místě, přestože má vynikající schopnost překonávat vzdálenosti plaváním.

Méně často se opice stávají kořistí velkých hadů, orlů nebo varanů. Navzdory ochraně populace cahow jsou nadále pytláci pro jejich cennou kožešinu a maso. Levharti obláčkoví žijící na Borneu raději loví dobytek a téměř nikdy neútočí na opice.

Reprodukce druhu

Pohlavní zralost samců a samic primátů nastává ve věku 2-3 let. Navzdory údajům vědců, že samci mají konstantní erekci, období páření nastává na jaře. Samice zahajuje páření. Začne flirtovat, vrtět hlavou, dělat obličeje, vystrkovat spodní ret nebo ho stočit do tuby a předvádět své genitálie.

Přečtěte si více
Blueberry North Country: popis odrůdy, výsadba a péče | E

200 dní po páření se narodí mládě s šedomodrým čenichem a stejným vzhůru otočeným nosem jako matka od 3 měsíců věku, barva se začíná měnit a stává se více dospělým; Váha novorozence je přibližně 500 g. Samice nosorožců jsou velmi starostlivé matky, krmí miminko až 7 měsíců a i poté, co vyroste, udržují rodinný vztah. Když samec dosáhne věku 1-2 let, musí skupinu opustit. Smí se vrátit, až když může konkurovat dospělým jedincům. Samice zůstává ve smečce, vyroste a po dosažení pohlavní dospělosti pokračuje v produkci potomků a může se přesouvat z jednoho klanu do druhého, žít v něm a pářit se.

Cahow populace

Odlesňování, odvodňování bažin a kultivace oblastí, které kdysi sloužily jako stanoviště opic, vedou k prudkému snížení jejich počtu. Zbývající území, která by mohla být osídlena, zabírá agresivnější druh makaka dlouhoocasého. Koncentrační místa v Cahowě přitahují prosperující pytlácký průmysl. Za posledních 50 let se počet nosorožců snížil na polovinu a dnes jejich populace činí přibližně 3000 jedinců. Druh je uveden v Mezinárodní červené knize jako ohrožený.

Video: Proboscis opice (Nasalis larvatus)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button