Hodnoceni

Medvěd hnědý – popis, fotografie, životní styl, rozmnožování, podrobné informace

Typický obyvatel tajgy a lesů, medvěd hnědý, je rozšířen téměř po celém Rusku, navzdory rozdílům v klimatických pásmech a biocenózách. Tato silná a mohutná zvířata žijí v miskách, listnatých, jehličnatých a smíšených lesích středního pásma, v sibiřské tajze na jezeře Bajkal, lze je pozorovat v pohoří Kavkaz a také ve středoasijských horských oblastech. Medvědi milují divoké ořechy a druhy ovocných stromů, takže v místech, kde se tyto rostliny vyskytují, lze nalézt stopy tohoto velkého predátora.

Je nepravděpodobné, že by se stopa medvěda zaměnila s stopou někoho jiného:

  • medvěd šlápne na celé chodidlo;
  • má velmi velké drápy, které nejsou skryté;
  • Všechny tlapky dravce mají pět prstů v řadě.

Když medvěd hnědý chodí, jeho nohy směřují dovnitř, což zvyšuje jeho stabilitu. Medvěd by těžko unesl takovou váhu i na čtyřech tlapkách, zvláště když se musí na zimu vykrmit, kdyby si nespočinul na celém chodidle a „nevzal to“ tlapami při chůzi dovnitř. Zvíře se pohybuje v chůzi: střídavě chodí pravou zadní a přední nohou, poté levou. Jeho tělo se přitom kymácí ze strany na stranu, což činí jeho portrét ještě neohrabanějším, ale dojem „mistra“ je tak klamný, že lidé někdy doufají, že před medvědem utečou. Medvěd, ač klaďas, se dokáže na přání řítit rychlostí 50 km/h, což je srovnatelné s rychlostí městského autobusu.

Co jedí medvědi hnědí?

Medvěd hnědý, který je nejbližším příbuzným svého výhradně dravého polárního bratra, je všežravec, a proto se zdržuje v blízkosti rostlin, které plodí. Nejí jen bobule, ovoce a ořechy, medvěd miluje obiloviny, a proto dokáže zničit pole, když dostane v lese hlad. Požírá také hmyz, a proto může vyhrabat mraveniště a profitovat z jeho drobných obyvatel. Zajímá se jak o dospělé mravence, tak o jejich larvy. Medvěd nepohrdne ani červy, brouky a dalším hmyzem a neunikne mu ani houba rostoucí pod stromečkem.

Ale to nejdůležitější a skutečně gurmánská vášeň medvěda hnědého je divoký med. Lesní včely staví své plástve v prohlubních, které tento hlavní lesní gurmán dobře prohledává. Proto se majitel tajgy říká medvěd – ví, kde je med! No, proč „pán“, je jasné – toto zvíře někdy dosahuje délky 2,5 m! Hmotnost PEC dosahuje 700 kg. Američtí jedinci ale dokážou utáhnout více než tunu!

Když se medvěd hnědý ukládá k zimnímu spánku, utratí až 80 kg své vlastní hmotnosti na udržení svých životních funkcí. Jejím úkolem v létě je proto hromadění tuku. To vysvětluje všežravou povahu zvířete. Díky své velké velikosti, obrovské hmotnosti a pozoruhodné síle je divoký medvěd schopen napadnout mnoho zvířat, včetně velkých predátorů. V Asii se jeho rivalem může stát i tygr a v evropské části Ruska vlci. Porazit medvěda mohou pouze ve smečce. Osamělý vlk riskuje, že se stane kořistí PEC.

Přečtěte si více
Chloróza okurek: léčba, co dělat ve skleníku, lidové metody, prevence

Proč je ojniční medvěd nebezpečný?

Pokud medvěd hnědý žijící ve středním pásmu nebo severně od něj nezískal potřebnou váhu k zimnímu spánku, pak nemusí celou zimu spát. Neumře však zimou a hladem, ale začne se potácet lesem a hledat jídlo. Odtud název – „ojnice“. V tomto období se nedoporučuje křížit s divokým medvědem: protože je zvíře téměř vyčerpané a extrémně hladové, může zaútočit. Medvěd hnědý, často probuzený hladem nebo nešťastnými lovci, může procházet vesnicemi, protože je vždy z čeho profitovat. Jeho obětí se může stát hospodářská zvířata.

V létě, když je medvěd plný, nemusí pro člověka představovat nebezpečí, protože se lidem vyhýbá. Možná to je důvod, proč, navzdory skutečnosti, že medvěd hnědý je impozantní, získal od ruského lidu mnoho láskyplných přezdívek:

  • Michail Potapych;
  • medvěd;
  • mistr;
  • medvědí matka.

Medvíďata

Medvěd hnědý plodí potomky jednou za dva roky. Medvědice odchová svá mláďata při zimování ve svém brlohu. Tam v omezeném prostoru snáze zahřeje miminka, která nemají vyvinutou srst a neslyší ani nevidí. Živí se mlékem své matky a v době, kdy opouštějí doupě, mláďata medvěda hnědého nejen slyší a vidí, ale mohou se samostatně pohybovat.

Veškerou moudrost života ve volné přírodě je učí jejich matka, pokud s sebou nemá starší mládě z předchozího vrhu. Nejčastěji u sebe medvědice nechává mládě, aby vychovala nastávající matku. Tato „medvědice“ se stává chůvou pro mladší mláďata, brání jim v boji, učí je lézt na stromy a pozoruje je při koupání. Tato chůva se nazývá „medvědí sestra“ – od slova „vychovávat“.

Odešlete žádost o rezervaci pokojů z webu

  • O Bajkalu
  • památky
    • Soutěska Sarma na jezeře Bajkal
    • Ostrov Olkhon
    • Vesnice Listvjanka na jezeře Bajkal
    • Ostrov Ogoy
    • Kurminsky Bay
    • Jeskynní sen
    • Zátoka Aya
    • Meteorické jezero
    • Cascade Creek
    • Malé moře
    • Neobyčejný Racek
    • Legenda o hrdinovi Bajkalu
    • Korálky Angara
    • Omulský sud
    • Mistr Olkhonu
    • Legenda o šamanské skále
    • Legenda o ohnivém drakovi
    • Nebeská labutí panna
    • Jak se objevila Angara?
    • Legenda o vzhledu skály Khobot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button