Lifehacks

Kolik let žije manul?

Manul sám je nejpomalejší a nejnemotornější ze všech divokých koček, neumí rychle běhat. Manul vede sedavý a osamělý životní styl. Každé zvíře žije na samostatném, přísně vymezeném území, ze kterého okamžitě vyhání souseda, který se tam náhodou zatoulá. Na lov chodí brzy ráno a v noci, přes den se schovává a spí v dírách nebo štěrbinách. Jeho hlavní potravou jsou hlodavci, ale dokáže ulovit i zajíce nebo malého gophera, ptáka. V létě chytá Pallas mláďata jednou ročně, ve vrhu je od dvou do šesti mláďat. Období páření připadá, jak by u koček mělo být, na únor – březen. „Březnové kočky“ zahajují boje o kočky, ale tatínkové se neúčastní výchovy koťat. Kočičí matka děti pečlivě hlídá, olizuje je, zahřívá a krmí mlékem. Pokud se ale matka zlobí, kousne koťata. Ve věku 3 měsíců se koťata vydávají na první lov. Ve volné přírodě se kočka Pallasova dožívá 10–12 let.

Kočka Pallasova (Felis manul; synonymum – Otocolobus manul) je dravý savec z čeledi kočkovitých. Své druhé jméno – Pallasova kočka – získala na počest německého přírodovědce Petera Pallase, který v 18. století objevil kočku Pallas na pobřeží Kaspického moře. Synonymní latinské jméno Otocolobus pochází z řeckého us, otos – ucho, kolobos – ošklivý, tedy „ošklivý ucho“.

Vzhled Pallasovy kočky [ ]

Pallasova kočka je zvíře velikosti kočky domácí: délka jejího těla je 52-65 cm, ocas 23-31 cm; váží 2-5 kg. Od běžné kočky se liší hustším, masivnějším tělem na krátkých tlustých nohách a velmi hustou srstí (na centimetr čtvereční připadá 9000 chlupů, které mohou dosahovat délky 7 cm). Hlava Pallasovy kočky je malá, široká a zploštělá, s malými zaoblenými ušima, které jsou široce rozmístěny. Žluté jsou oči, jejichž zorničky za jasného světla na rozdíl od zorniček očí kočky domácí nenabývají štěrbinovitého tvaru, ale zůstávají kulaté. Na tvářích jsou chomáče podlouhlých vlasů (kotouče). Ocas je dlouhý a tlustý, se zaoblenou špičkou.

Pallasova srst je mezi kočkami nejchlupatější a nejhustší. Barva srsti je kombinací světle šedé a plavé-okrové; chlupy mají bílé konečky, což vyvolává dojem, že srst kočky Pallas je poprášená sněhem. Na zadní straně těla a na ocasu jsou úzké tmavé příčné pruhy, které se táhnou po stranách tlamy od koutků očí. Špička ocasu je černá. Spodní část je hnědá s bílým povlakem.

Kde se nachází Pallasova kočka [ ]

Kočka Pallasova je rozšířena ve střední a střední Asii, od jižního Zakavkazska a západního Íránu po Zabajkalsko, Mongolsko a severozápadní Čínu.

Geografická variabilita barvy a velikosti těla Pallasovy kočky je malá, jsou uznávány pouze tři poddruhy: 1. Otocolobus manul manul – vyskytuje se ve většině jeho areálu, ale je nejběžnější v Mongolsku a západní Číně. Má typickou barvu. 2. Otocolobus manul ferruginea – běžná v Íránu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Turkmenistánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Afghánistánu, Pákistánu. Vyznačuje se červenookrovou barvou, s jasnými načervenalými pruhy. 3.Otocolobus manul nigripecta – žije v Kašmíru, Nepálu a Tibetu. Vyznačuje se šedavou barvou srsti, která v zimě nabývá výrazného stříbrošedého nádechu.

Přečtěte si více
Péče o trávník v listopadu: Konečné ošetření

Kočka Pallas, Kočka Pallas, Foto kočky Pallas, Kočka Pallas, Koťata Pallas, Fotografie koček Pallas, Obrázky koček Pallas, Kočka Pallas v Rusku, Kočka Pallas v zoo

Životní styl a výživa Pallasovy kočky [ ]

Biotopy pro kočky Pallas se vyznačují ostře kontinentálním klimatem s nízkými teplotami v zimě a nízkou sněhovou pokrývkou; Nejpočetnější je v oblastech s malým množstvím sněhu. Kočka Pallasova obývá stepní a polopouštní oblasti v horách, malých kopcích, mezihorských kotlinách, zejména s křovinatými houštinami, výchozy a hřebeny, přítomnost kamenných rýžovišť a skalních štěrbin. V horách stoupá do 3000-4800 m nad mořem. Vzácný v lesním pásu a nížinách. Mozaikový charakter jeho areálu, sporadické rozšíření a nízká hustota jsou vysvětlovány relativní stenotopickou povahou (omezenou na úzký okruh stanovišť) druhu. Pallasova kočka je všude vzácná.

Manul vede sedavý životní styl. Aktivní hlavně za soumraku a časného rána; Přes den spí v útulku. Doupě vzniká ve skalních štěrbinách, malých jeskyních, pod kameny, ve starých norách svišťů, lišek a jezevců. Barva kočky Pallas má výjimečné maskovací vlastnosti, které mu pomáhají při lovu. Samotný manul je nejpomalejší a nejnemotornější z divokých koček.

Kočka Pallas se živí téměř výhradně pikami a hlodavci podobnými myším, příležitostně uloví gophery, zajíce tolai, sviště a ptáky. V létě, během let deprese pikas, Pallasova kočka jí ve velkém množství Orthoptera a další hmyz. Kořist chytá tak, že ji ukrývá nebo ji hlídá v blízkosti kamenů a děr.

Pallasova kočka není přizpůsobena rychlému běhu. Když je v nebezpečí, má tendenci se skrývat; před nepřáteli také uniká šplháním na skály a skály. Vyděšená Pallasova kočka vydává chraplavé dunění nebo ostré funění.

Koťata Pallas [ ]

Pallasova kočka se rozmnožuje jednou ročně. Říje probíhá v únoru až březnu. Těhotenství trvá asi 60 dní. Koťátka se rodí v dubnu až květnu. Ve vrhu je 2-6 koťat, zřídka více. Délka novorozené Pallasovy kočky je asi 12 cm, hmotnost – až 300 g; tmavé skvrny jsou patrné v jejich barvě. Jako mnoho koček se koťata Pallas rodí slepá a zcela bezmocná. Světlo začnou vidět 10-12 den. Ve věku 3-4 měsíců začínají koťata lovit. Kočky mladých Pallasů pohlavně dospívají ve věku asi 10 měsíců. Průměrná délka života kočky Pallas je 11-12 let.

Stav a ochrana Pallasovy kočky [ ]

Všude, chráněná území nevyjímaje, je kočka Pallasova vzácná nebo extrémně vzácná a její stavy stále klesají. Na některých místech je na pokraji vyhynutí. Přesný počet druhů není znám kvůli tajnému chování Pallasovy kočky a nepravidelné povaze jejího rozšíření. Podle odborníků se počet Pallasovy kočky v letech 1989 a 1991 odhadoval: na území Altaj na 200-300 jedinců; v Burjatsku – 50-70 jedinců; v oblasti Chita – 2000-2400 jedinců. Maximální hustota zvířat v některých stanovištích byla 2,5–3 dospělci/10 km².

Charakteristická stanoviště kočky Pallasovy (skalné stepi, výchozy) trpí lidským vlivem relativně málo; Největší vliv na jeho početnost má pytláctví pro kožešiny, volné držení psů a rozšířené používání pastí a pastí k chytání zajíců a lišek. Spolu s dopadem antropogenních faktorů dochází ke zhoršování potravní nabídky v důsledku poklesu počtu svišťů a dalších hlodavců. Mnoho zvířat, zejména mláďat, je zničeno vlky a výry; V raném věku je úmrtnost na infekční onemocnění vysoká. Výraznými limitujícími faktory jsou také silné zasněžené zimy a dlouhá období ledu.

Přečtěte si více
Větrná turbína s vertikální osou: Jak to funguje, výhody a nevýhody

Kočka Pallasova je uvedena v Červené knize Ruské federace, v Červeném seznamu IUCN se statusem „téměř ohrožená“ a v příloze II Úmluvy CITES (1995). Lov na Pallasovu kočku je všude zakázán.

Pallasova kočka se v zajetí poměrně úspěšně množí, i když zoologické zahrady se potýkají s problémem vysoké úmrtnosti mláďat Pallasových koček na toxoplazmózu. K 1. lednu 1988 bylo 13 Pallasových koček ve 35 sbírkách zoologických zahrad po celém světě. Kvůli špatným znalostem ekologie kočky Pallasovy se opatření na ochranu tohoto druhu teprve vyvíjejí

Navzdory tomu, že Pallasova kočka žije vedle člověka již mnoho tisíc let, nelze ji ochočit. I když se koťata narodí v zajetí, stále mají zvyky divokého zvířete. Stejně jako mnoho dalších zástupců fauny byla divoká kočka Manul uvedena v Červené knize.

Obsah

Manul: popis

Tato kočka se dostala do povědomí celého světa díky německému přírodovědci Peteru Palassovi. Existenci této šelmy objevil v roce 1776 v povodí Kaspického moře. Díky této skutečnosti má toto zvíře jiné jméno – Palassovova kočka, ačkoli kočka má dvě vědecká jména, jedno z nich přeložené z řečtiny znamená „ošklivé ucho“, což způsobuje určité nedorozumění.

Внешний вид

Toto zvíře je nejmenší divoká kočka, která žije v postsovětském prostoru. Dospělci dorůstají délky až půl metru, přičemž přibývají na váze od 2 do 5 kilogramů. Toto zvíře by mohlo připomínat nejobyčejnější kočku domácí, tomu však brání jeho divoký, poněkud drsný vzhled a dlouhá srst, která zvířeti dodává nadměrnou masivnost. Zdá se, že toto zvíře je dobře stavěné zvíře, které doplňují krátké a tlusté končetiny a také středně velký ocas, který je pokrytý bujnou srstí. Tlapy jsou vyzbrojeny silně zakřivenými, ale dosti ostrými drápy.

Existuje hypotéza, že kočka manul je blízká příbuzná perské kočky, která se vyznačuje podobnými zaoblenými obrysy, stejnými načechranými vlasy a neobvyklou zploštělou hlavou. Po stranách hlavy jsou poměrně široké uši a také něco jako kotlety tvořené dlouhou srstí rostoucí do stran.

V tlamě kočky Pallas neroste 30, ale 28 zubů a tesáky jsou 3krát delší než u běžných domácích koček. Design očí má také určité rozdíly, protože má třetí víčko, které chrání oči před vysycháním a mechanickým poškozením. Toto divoké zvíře má velmi pozorný a ostražitý pohled. Oči zvířete jsou poměrně velké a žlutozelené barvy. Vycházejí z nich dva černé pruhy, po kterých procházejí podél tváří. Jeden z pruhů končí u kořene ucha a druhý pruh končí u krku.

Zajímavý fakt! Divoká kočka má jedinečnou nadýchanost ve srovnání s nadýchaností jiných koček. Kromě toho, že výška chlupů je až 7 cm, jejich hustota na těle zvířete je prostě úžasná – až 9 tisíc jednotek na 1 cm čtvereční.

Existují tři poddruhy Pallasovy kočky, které se liší velikostí a barvou srsti.

  • První poddruh (Otocolobus manul manul) se vyznačuje klasickým zbarvením. Tento poddruh se vyskytuje hlavně v Mongolsku a také v západních oblastech Číny.
  • Druhý poddruh (Otocolobus manul ferruginea) se vyznačuje červenookrovou srstí s nápadnými načervenalými pruhy. Toto zvíře se vyskytuje na území Uzbekistánu, Íránu, Afghánistánu, Kyrgyzstánu, Kazachstánu, Turkmenistánu, Tádžikistánu a Pákistánu.
  • Třetí poddruh (Otocolobus manul nigripecta) se vyznačuje šedivou barvou těla a s nástupem chladného počasí získává tento odstín stříbřitý nádech. Tento poddruh žije v Kašmíru, Tibetu a Nepálu.
Přečtěte si více
Sněhová fréza se nespustí | Sněhová fréza se zastaví, co dělat

Chování a životní styl

Divoká kočka manul, stejně jako mnoho jiných kočkovitých šelem, preferuje vést izolovaný a sedavý způsob života, ke zdlouhavým migracím se uchyluje jen zřídka a také v extrémních případech. Každý dospělý jedinec vlastní určitou oblast lovišť o rozloze až 4 kilometrů čtverečních. V této oblasti si zvíře vytváří doupě a vybírá si pro tento účel odlehlá místa umístěná ve štěrbinách i mezi kameny. Příležitostně může kočka manul převzít díru sviště nebo lišky, a pokud není jiné východisko, snadno si vyhrabe své vlastní díry a vybere si pro tento účel slepé rokle a útesy. Kočka manul tráví poměrně hodně času ve svém pelíšku, na lov chodí výhradně potmě.

Když zvíře opouští své doupě, nevzdálí se od něj více než 1 km, zatímco prozkoumává okolní území. Způsob pohybu má určité podobnosti s pohybem lišky, protože kočka chodí po přímce a stopu po stopě, zatímco interval mezi stopami je kratší a není větší než 15 centimetrů.

Zajímavé vědět! Divoká kočka manul je schopna vydávat zvuky podobné ostrému funění a také chraplavému dunění, zatímco kočka manul nevydává ve srovnání s jinými kočkovitými šelmami zvuky syčení.

Toto zvíře dokáže zuřivě bránit svá loviště pomocí ostrých drápů a ostrých tesáků.

Podle odborníků žijících ve volné přírodě se tato zvířata dožívají v průměru asi 12 let, v podmínkách zoo se však divoká kočka Pallasova může dožít o něco déle. V moskevské zoo se jedno z těchto zvířat dožilo 18 let a bylo symbolem této zoo v letech 1987 až 2011. Obraz tohoto zvířete bylo možné vidět u hlavního vchodu do zoo. První Pallasovy kočky se v této zoo objevily již v roce 1949.

Od roku 1957 je kočka Pallasova v zoo pravidelně přítomna. V roce 1975 se tato zvířata začala rozmnožovat, načež se narodilo více než sto koťat, i když ne všechna měla to štěstí, že se dožila dospělosti. Mnoho z nich se vydalo do různých zoologických zahrad v Evropě, ale i USA. Největší počet koťat těchto zvířat se narodil v moskevské zoo, i když péči o ně a jejich držení v zajetí nelze nazvat jednoduchou. S reprodukčním procesem jsou spojeny i obtíže.

Важный момент! Když jsou tato zvířata umístěna v umělém prostředí, zažívají velmi silný stres, který negativně ovlivňuje jejich zdraví. Proto většina jedinců, jakmile jsou v zajetí, jednoduše zemře na různé nemoci.

I když jsou tato zvířata chována v zoologické zahradě, nemá cenu ani mluvit o stabilní reprodukci těchto divokých koček, a to přesto, že některé zoologické zahrady se mohou pochlubit více než jedním potomkem, který se objevil v zajetí. Jsou lidé, kteří na sebe berou obrovskou zodpovědnost tím, že chovají tato zvířata ve svých domovech. V tomto případě je hlavním faktorem ovlivňujícím takové rozhodnutí podobnost divoké Pallasovy kočky s běžnou domácí kočkou. Bohužel neberou v úvahu řadu faktorů, které takové rozhodnutí negativně ovlivňují.

Přečtěte si více
Kamčatský sedum: popis, vlastnosti, vzhled sedumu na fotografii, včetně odrůdy Caramel, vlastnosti pěstování, péče, reprodukceDacha expert

Měly by zahrnovat:

  • Zvíře není přizpůsobeno vysokým teplotám kvůli husté a dlouhé srsti.
  • Zvíře neznámé jídlo odmítá.
  • Imunita zvířete klesá, poté je náchylná k různým nemocem.

přírodní stanoviště

Stanoviště Pallasovy kočky je poměrně rozsáhlé, protože toto zvíře se nachází v jižních oblastech Sibiře, ve střední a střední Asii, stejně jako v Zakavkazu, v Mongolsku, Afghánistánu, Íránu, Pákistánu, v západních oblastech Číny a Tibetu.

Je důležité vědět! Kočka Pallasova, která obývá otevřené stepní zóny, byla téměř úplně vyhubena, i když stále existují některé izolované oblasti, kde se toto zvíře dnes vyskytuje.

Pro naši zemi jsou považovány za charakteristické tři zóny: východní, transbaikal a Tuvan-Altaj a mezi druhou a třetí zónou není povolena žádná mezera.

  • První (východní) zóna se nachází ve stepích regionu Chita.
  • Druhá (Transbaikal) zóna se nachází ve stepích a lesostepích Burjatska.
  • Třetí (Tuvan-Altaj) zóna je reprezentována krajním jihovýchodem Tuvy a Altaje.

Co to jí?

Nabídka tohoto dravce zahrnuje drobné hlodavce, ale i drobné ptactvo, které není příliš rozmanité. Lidská činnost zaměřená na orání stepí vede k následujícím důsledkům: za prvé, hlodavci začnou hledat pohodlnější stanoviště a za druhé se jejich množství přesouvá do táborů pro dobytek, takže pro kočku Pallas je mnohem snazší získat potravu.

Převážnou část stravy tvoří:

  • Hraboši a pískomilové.
  • Křečci a gophery.
  • Tolai zajíci.
  • Malí (mladí) svišti.
  • Pikas.
  • Koroptve a čukaři.
  • Skřivani, stejně jako ostatní ptáci, si staví hnízda na zemi.
  • Mnoho druhů hmyzu, což je typické pro letní období.

Zajímavý moment! S nástupem podzimu zažívají Pallasovy kočky prudký nárůst chuti k jídlu. Během tohoto období zvíře začne jíst téměř 2krát více, což vede k rychlému nárůstu hmotnosti. Uprostřed zimy naopak chuť k jídlu prakticky mizí a zvíře se krmí občas a pak obden.

Když je toto zvíře v zoo, jejich strava je založena na mase v kombinaci s různými druhy zeleniny a kostní moučce. Kočka má oblíbenou pochoutku, kterou tvoří zdechliny hlodavců a křepelek, které jsou speciálně chovány v zoologických zahradách. Zpravidla se tato zvířata krmí na začátku večera.

Tato zvířata se rozmnožují jednou ročně, přičemž období rozmnožování začíná v únoru/březnu. Toto období je charakteristické určitými zvuky vydávanými samci. Tyto zvuky poněkud připomínají tichý štěkot nebo křik sovy. Samice je schopna oplodnění do dvou dnů. Zpravidla existuje několik dospělých samců najednou, kteří zahajují urputné boje a bojují o právo oplodnit samici.

Po spáření nosí samice své potomky 2 a půl měsíce, v průměru asi 2 měsíce. Strakatá koťátka se rodí v dubnu/květnu/červnu. V průměru se rodí asi 4 koťata, i když jejich počet se může lišit a pohybuje se od 1 do 7 koťat.

Čerstvě narozená koťata váží asi 350 gramů, s délkou těla asi 10 centimetrů. Již po jednom a půl týdnu začnou vidět a ve 2 měsících podstoupí první línání, kdy již váží více než půl kilogramu. Po několika dalších měsících začnou koťata lovit sama. V 10 měsících dosáhnou tato zvířata reprodukčního věku, i když do tohoto období přežije jen několik. Většina koťat umírá v kojeneckém věku na různé nemoci.

Přečtěte si více
Hydroizolace základů - typy, materiály, metody aplikace | Časopis portálu Svoye Selo

Přírodní nepřátelé

Kočka Pallasova má dostatek přirozených nepřátel, včetně potravních konkurentů zastoupených dravci, liškou obecnou atd.

Mezi přirozené nepřátele Pallasovy kočky patří:

  • Vlků, kterých je v poslední době obzvlášť hodně.
  • Psi, pastevečtí i toulaví.
  • Sokolí ptáci.
  • Filinov.
  • Pytláci.

Stav populace a druhů

Pokud Pallasova kočka zahlédne člověka včas, může se díky jedinečnému zbarvení srsti, která doslova splyne s okolní přírodou, snadno schovat nebo jednoduše ležet nízko v okolí.

Важный момент! Kvůli této schopnosti maskovat se v terénu vědci stále nemohou určit přesný počet těchto zvířat kvůli obtížím při jejich studiu jako druhu.

Podle biologů se u nás na začátku století vyskytovalo 3 až 3 tisíce jedinců. Celkový počet těchto zvířat podle jejich názoru neustále klesá.

Pokles populace koček Pallas je spojen s:

  • S činností pytláků.
  • S hromadným lovem jiných zvířat.
  • S nepřipoutaným chovem domácích psů.
  • S nedostatkem potravin.
  • Se zasněženými zimami.
  • S různými infekčními nemocemi.

Важный момент! Odborníci si všímají skutečnosti, že mnohá přirozená stanoviště kočky Pallasovy se stala pro člověka nedostupná, což vzbuzuje, byť malé, naději, že tato jedinečná zvířata jako druh nezmizí.

Dnes je Pallasova kočka zapsána v Červené knize naší země i ve druhém Dodatku Úmluvy CITES včetně Červeného seznamu IUCN se statusem „téměř ohrožena“. Lov tohoto jedinečného zvířete je všude zakázán.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button