Káně lesní: stanoviště, strava, velikost a hmotnost — RUVIKI
Káně obecnáNebo káně [1] (latinsky Buteo buteo) je dravý pták, který žije ve Starém světě. Je rozšířen téměř po celé Evropě, v Asii žije v zalesněných oblastech, na severu omezený polárním kruhem a na jihu bezlesými pouštěmi střední a střední Asie a Íránu. Obvykle vede sedavý životní styl a pouze jeden poddruh káně malé (Buteo buteo vulpinus), který také žije v Rusku, je stěhovavý pták, který na zimu migruje do jižní Asie nebo Afriky. Žije v tugaiských lesích, kopcovitých oblastech jehličnatých lesů poblíž otevřených stepních oblastí. Káně obecné se ve volné přírodě dožívá v průměru 26 let, v zajetí asi 30 let.
Popis [upravit | upravit kód]
![]()
Káně lesní (mládě, světlý morph)
Středně velký pták, délka těla 51-57 cm, rozpětí křídel 110-130 cm Samice jsou obvykle větší než samci. Zbarvení se velmi liší, od plavé po tmavě hnědou; Pták lze snadno zaměnit s blízce příbuzným kánětem hrubonohým (Buteo lagopus) nebo mnohem vzdálenější příbuzný, káně medonosná (Pernis apivorus), která kopíruje zbarvení káně, aby se chránila před jestřábem (Accipiter gentilis). Za letu jsou zespodu viditelné světlé skvrny na křídlech. Mladí jedinci jsou zpravidla pestřeji zbarveni. Káně obecné má nosní hlas, připomínající kočičí mňoukání.
Životní styl[editovat | upravit kód]
Preferuje lesy střídající se s loukami a pasekami. Loví na otevřených prostranstvích, pomalu se vznáší ve vzduchu nebo nejčastěji ze zálohy na kopci. Živí se malými savci: gophery, hraboši, krysami, králíky a drobnými ptáky. Může jíst i mršinu. V případě migrace přilétají do svého letního sídla v polovině dubna – polovině května, v závislosti na klimatu. Podzimní migrace (pokud existuje) začíná v polovině srpna – začátkem září, v severních oblastech v polovině konce září. Při migraci se obvykle shromažďují ve velkých hejnech.
Reprodukce [upravit | upravit kód]
Hnízdí v lese, na větvích listnatých (bříza, topol, osika) nebo jehličnatých (borovice, smrk, jedle) stromů ve výšce 4-15 m nad zemí. Hnízdo je postaveno ze suchých větviček, poté je opleteno starou trávou. Lze použít i zelené větvičky, zvláště když se líhnou mláďata. Snáší 3-4, zřídka 5 vajec, přibližně 56×45 mm, se špinavě bílou skořápkou pokrytou nahnědlými nebo načervenalými skvrnami. Snášení vajec nastává v dubnu až květnu, inkubační doba trvá 33-36 dní. Oba rodiče se pravděpodobně účastní inkubace. Mláďata se objevují koncem května až června, zpočátku pokrytá nahnědlým chmýřím. Samec i samice krmí kuřata, dokud nejsou schopna létat. Mláďata jsou schopna létat po 43-50 dnech. Pokud z nějakého důvodu neproběhne první snůška, je samice schopna v sezóně snést druhou snůšku.
Klasifikace [upravit | upravit kód]
Poddruhy káně obecného se konvenčně dělí do dvou skupin. První skupina buteo vede sedavý způsob života nebo migruje na krátké vzdálenosti:
- Buteo buteo buteo: většina Evropy
- B. b. Rothschildi: Azorské ostrovy
- B. b. ostrovní: Kanárské ostrovy
- B. b. arrigonii: Korsika a Sardinie
- B. b. menetriesi: Kavkaz
- B. b. Harterti: Madeira, poddruh se od Buteo buteo buteo liší jen málo a může mu být příbuzný.
Восточная группа vulpinus zahrnuje:
- B. b. vulpinus, Káně malá : Eurasie; migruje na velké vzdálenosti s výjimkou populace v Himalájích
- B. b. japonicus: Japonsko; vede sedavý způsob života.
Poznámky [upravit | upravit kód]
- ↑Boehme R.L., Flint V.E. Pětijazyčný slovník jmen zvířat. Ptactvo. Latina, ruština, angličtina, němčina, francouzština. / Pod generálem. vyd. akad. V. E. Sokolová. — M.: Ruský jazyk, RUSSO, 1994. — S. 40. — 2030 výtisků. — ISBN 5-200-00643-0 .
Odkazy [upravit | upravit kód]
- Archivovaná kopie z 13. dubna 2021 na Wayback Machine
- Ptáci Kazachstánu. Káně lesní (Buteo buteo) Archivováno 14. července 2014 ve Wayback Machine
Odkazy na externí zdroje
Slovníky a encyklopedie
- Velká dánština
- Skvělý norský
- Britannica (online)
Pták káně (také známý jako myš nebo káně) je členem čeledi jestřábovitých dravých ptáků. Vědci dosud plně nerozhodli o klasifikaci a systematizaci údajů o ptácích, takže informace týkající se káňat se mohou výrazně lišit v závislosti na zdroji.

Ptáci vděčí za své jméno vlastnímu hlasu, který je podle mnoha lidí velmi podobný truchlivému mňoukání koček. Název těchto sokolovitých dravců pochází ze slova „sténání“.
Poslouchejte hlas káně
Navzdory skutečnosti, že populace těchto ptáků byla svého času ohrožena vyhynutím kvůli hromadné otravě hlodavců různými pesticidy v boji za zachování plodin, v současné době žije na světě více než milion jedinců, kteří mohou lze snadno nalézt na rozsáhlém území Asie a Evropy.
Vlastnosti a lokalita ptáka káně
Káně má délku těla 50 až 59 centimetrů, přičemž samice jsou o něco větší než samci. Rozsah káně křídlo se pohybuje od 114 do 131 centimetrů a délka ocasu se pohybuje od 24 do 29 centimetrů.

Hmotnost těchto dravců se může pohybovat od 440 do 1350 gramů. Tito zástupci čeledi jestřábovitých jsou od sebe často natolik odlišní zbarvením vlastního opeření, že je prakticky nemožné potkat dva stejně zbarvené jedince.
Někteří ptáci mají černohnědé opeření s příčnými pruhy na ocasu, zatímco jiní mají bílý hřbet a hruď a jiné části těla mají sytě šedou barvu proloženou tmavými skvrnami. Ptačí nohy jsou obvykle světle žluté a zobák je nejčastěji tmavý na špičce a bledě modrý na bázi.
Mladá zvířata mají zpravidla pestřejší barvu než dospělí zástupci a měkkou hnědou rohovku. Při pohledu na fotografie káně lesní, můžete osobně vidět neuvěřitelnou rozmanitost jejich barev.

Biotopy káně obecná je téměř celá Eurasie, Kanárské ostrovy, Azory, Japonsko, bezstromové pouště Arábie, Írán, střední a střední Asie a dokonce i polární kruh.
Na území Ruské federace tohoto zástupce čeledi jestřábovitých najdeme od Kurilských ostrovů až po Sachalin a v drsné klimatické realitě Sibiře. Káně mají nejraději krajiny mozaikového typu s otevřenými prostory pro volný lov.
Charakter a životní styl káně lesní
Káně lesní, žijící na většině území Japonska, Kavkazu a Evropy, vedou převážně sedavý způsob života. Káně stepní (neboli malá), která žijí ve velkém na rozlehlých územích Ruska, se na zimu stěhují do teplých asijských a afrických zemí.

Na jaře ptáci létají na hnízdiště převážně jednotlivě, v malých skupinách nebo ve dvojicích. Několik desítek jedinců se často shromáždí na jednom místě, aby zde strávili noc. Navzdory skutečnosti, že tito ptáci nelétají příliš rychle, dělají to tiše a snadno.
Káně lze snadno rozpoznat, pokud sedí na stromě nebo kameni. Obvykle zvedne jednu tlapku a trochu se stáhne. Ptáček si v tuto chvíli dopřává nejen odměřený odpočinek, ale také pečlivě prohlíží okolí, zda nemá potenciální kořist, při jejímž hledání se může káně dlouho nehybně vznášet na jednom místě.
Když káně spatřil svou kořist, bleskurychle se řítí k zemi a přitiskne křídla těsně k tělu. Káně žárlivě střeží svůj vlastní vzdušný prostor, který sahá přes 200 metrů na výšku nad územím, které si pták vybral, a vyhání ty ptáky, kteří se snaží napadnout jeho doménu.

Ptáci, kteří létají nad danou úrovní, zůstávají bez jakékoli pozornosti káně. Během bitvy o území nebo kořist se káně raději nepouští do otevřené konfrontace, ale zaujímá různé děsivé pózy v naději, že výtržníka vypudí.
Káně hrubonohá je nejsevernějším zástupcem skupiny a žije především v Severní Americe a Eurasii, obývá lesní tundru a otevřenou tundru. Pro zimování se tito ptáci raději stěhují do střední a střední Asie, jižních oblastí Spojených států a dalších teplých klimatických pásem. Někteří jedinci tráví zimu na území moderní Ukrajiny.

Na obrázku je káně hrubonohé
Krmení ptáků káně
Káně lesní je zástupcem predátorů, takže jeho potravu tvoří téměř výhradně živočišná potrava. Oblíbenou pochoutkou káňat jsou hraboši, krysy, gophery, králíci, drobní ptáci a podobná zvířata. Podle studií ornitologů káně v některých případech nepohrdne ani mršinami.
Mohou také lovit skřivany, kosy, koroptve, bažanty, žáby, krtky, křečky a malé zajíce. Často mohou napadnout hady, ale nemají imunitu proti hadímu jedu a káně může zemřít při lovu chřestýše. Pravda, k takovým případům dochází velmi zřídka a nejčastěji boj končí ve prospěch káně lesní.
Obecně platí, že velikost populace káňat přímo závisí na rozšíření hrabošů, které ptáci milují více než jiné druhy potravy a při dostatečném počtu těchto hlodavců si káně nemusí vůbec všímat ostatních živých tvorů.

Rozmnožování a životnost káně lesní
Období páření káně lesní začíná přímo v druhé polovině jara, kdy samci začnou zoufale bojovat v naději, že upoutají pozornost samice. Vytvořené páry spolupracují na stavbě nového hnízda nebo na uspořádání starého.
Nejčastěji si tito ptáci staví své domovy na listnatých nebo jehličnatých stromech poblíž kmene ve výšce pěti až patnácti metrů. Oblíbeným místem, kde si káně nejraději staví hnízda, jsou vidlice ze zesílených větví. Stěny jsou ze silných prutů, dno je pokryto vlnou, peřím a mechem.

Na fotografii je hnízdo káně lesní
V jedné snůšce přináší samice obvykle tři až čtyři vejce, která jsou světle zelené barvy protkaná hnědými skvrnami. Samice se zabývá inkubací a samec hledá potravu pro svou partnerku. Vejce se líhnou asi pět týdnů, poté se kuřata rodí s tmavě šedým chmýřím.
Na konci léta mláďata zcela zesílí a opouštějí rodičovské hnízdo. V přírodních podmínkách je průměrná délka života káňat od 24 do 26 let, existují případy, kdy se tito dravci dožili až 33 let a více.