Kachna mandarínská (24 fotografií): kde žije a co je na ní zajímavé? Popis čínského ptáka. Jak vypadají samci a samice? co jedí?

Kachna mandarinská je jedním z nejpozoruhodnějších zástupců fauny. Jedinečný vzhled a úžasná loajalita k partnerovi z něj udělaly v Číně symbol rodinného štěstí. Často je zobrazována na obrazech, které zdobí svatební salony, a někdy je dokonce prezentována jako dárek ve svatební den. Tento článek vám řekne o vlastnostech této světlé exotické kachny a jejím způsobu života ve volné přírodě.
popis
Díky své velké popularitě v Číně získal pták druhé neoficiální jméno. Často se mu říká čínský. Dekorativní pták je zajímavý především svým vzhledem. Mnozí ji považují za nejkrásnější ze všech zástupců této třídy. Existuje názor, že pták dostal přezdívku Mandarin kachna kvůli jeho spojení s východními úředníky. V minulosti se oděv mandarinek vyznačoval okázalou nádherou. Vzhledem k tomu, že toto plemeno kachny je známé svým jasným peřím, dostalo podobné jméno.
Kachna mandarinská patří do čeledi kachen a je malé velikosti. Hmotnost dospělého člověka se pohybuje mezi 400–700 gramy. Průměrná délka křídla je 210–250 mm. Rozpětí křídel je cca 70 cm.
Pták je vidět z dálky. Jeho neobvyklá jasná barva okamžitě upoutá pozornost. Zajímavé je, že opeření samic se liší barvou od opeření samců. Ty poslední jsou obzvlášť krásné. To je vysvětleno velmi jednoduše: samci musí vyčnívat, aby přitáhli pozornost samic. Podívejme se na barvu draků podrobněji.
Vzhled draků
Hlavu samce zdobí 3 odstíny: oranžová, červená a bílá. Barvy přitom nejsou nikdy uspořádány chaoticky. Vytvářejí harmonický, efektní vzor. Na temeni hlavy je vidět dlouhé peří. Jejich střední část je zbarvena do oranžovo-červeného tónu. Na okrajích mají sytě fialovou barvu s modrozeleným leskem. Blíže k zobáku se peří zbarví do oranžova. Boční oblasti hlavy jsou sněhově bílé. Tato bělost účinně kontrastuje s tmavýma očima a jasným hřebenem. Kachna se vyznačuje načervenalým zobákem s ostrou světlou špičkou. Ptačí tváře mají dlouhé červené peří. Také vyčnívají z davu a vytvářejí efekt kotlet.
Peří těla je neméně krásné. Na zadní straně je černá. Oblast břicha je bílá. Peří na hrudi má modrofialový odstín. Na hranici krku a těla můžete vidět dva sněhově bílé pruhy. Tvoří zvláštní prstence. Křídla kachny mandarínské jsou oranžové. Jejich tvar je poměrně neobvyklý: každé křídlo má jedno široké pero zahnuté nahoru. Ocas je černobílý, pruhovaný. Tlapky jsou načervenalé.
Draci pelichají dvakrát ročně. Během těchto období shazují své barevné peří a stávají se podobnými svým přítelkyním. Draci se shromažďují ve skupinách a jdou do houštin a zůstávají tam až do další fáze života.
Zbarvení samic
Ženské mandarinky vypadají skromněji. Feny tohoto plemene jsou však svým způsobem krásné. Jejich peří má šedou a bílou barvu. Hlava je zdobena malým hřebenem. Oči jsou zvýrazněny bílými „brýlemi“, ze kterých se po stranách směrem dozadu rozprostírají světlé pruhy. Břicho je světlé a boky a hrudník jsou skvrnité. Ocas je našedlý. Zobák je v souladu s hlavní barvou. Takové rafinované, ale klidné zbarvení činí samice neviditelnými na pozadí okolní přírody. Maskování je pro ně nesmírně důležité zejména v období, kdy se líhnou mláďata.
Zajímavá fakta
Kachny mandarínské obou pohlaví mají velké oči. To jim umožňuje dokonalou navigaci v prostoru a manévrování mezi vegetací, větvemi a dalšími překážkami. Stejně jako ostatní kachny jsou kachny mandarínské vodní. Odborníci se však domnívají, že ptáci se neradi potápějí. Dělají to pouze v případě potřeby, aby získali potravu. Zbytek času ptáci hrdě a majestátně klouzají po vodě. V tomto případě je ptačí ocas držen nad vodou. Navzdory skutečnosti, že křídla těchto ptáků lze nazvat malými, jejich rozpětí jim umožňuje okamžitě získat nadmořskou výšku. Vzlet je téměř vertikální. Tyto barevné krásky létají docela rychle.
Kachny mandarínské mají na tlapkách ostré drápy. Jedná se o jediného zástupce čeledi kachních s touto funkcí. Jde o to, že tito ptáci žijí na stromech. Pomocí drápů se mohou hbitě pohybovat po kmeni, aby se dostali do hnízda. Často odpočívají vsedě na větvích. Zvuky, které vydávají mandarínské kachny, jsou jedinečné. Na rozdíl od jiných plemen kachen, která obvykle kvákají, tyto tiše pískají. Ptáci jsou často napadáni zvířaty. Hlavní hrozbou jsou vydry, fretky a psi mývalí. Mandarinské kachny jsou uvedeny v Červené knize. Jejich lov je zakázán. Někdy však hynou vinou lovců.
Kromě jejich přirozeného prostředí lze tyto kachny nalézt v parcích a rezervacích. Jsou chováni jako okrasní ptáci, kteří jim poskytují všechny potřebné podmínky, co nejblíže přírodním.
Habitat
Více než polovina všech registrovaných jedinců žije v Rusku. Zvláště neobvyklé ptáky lze nalézt v oblastech Amur a Sachalin. Nacházejí se také v oblasti Chabarovsk. Na podzim opouštějí ptáci Rusko. Naše zimy jsou pro ně příliš studené. Zimují v teplejších oblastech, kde je minimální teplota +5 stupňů. Kachny mandarínské mohou překonat velmi dlouhé vzdálenosti. Na zimu často létají do Japonska nebo Číny. Po tání sněhu se ptáci vrátí. Dnes se stanoviště plemene mírně rozšířilo. Kachny pestrobarevné se aklimatizovaly ve Velké Británii, Irsku a USA. V těchto zemích jich zatím moc není, ale snad se situace v budoucnu změní.
Charakter a životní styl
Kachna mandarínská je velmi obratný a obratný pták. Jak již bylo řečeno, dobře létá, dobře plave a díky ostrým drápkům dobře drží na stromech. Zástupci tohoto plemene žijí v blízkosti horských řek. Mají rádi listnaté nebo smíšené lesy. Hnízda si staví na klidných a tichých místech, kde nejsou žádní lidé. Často se jedná o plochy poseté větvemi nebo padlými stromy. Hnízdo je postaveno v prohlubni ve slušné výšce. Pro zahřátí ho kachny vystýlají svým prachovým peřím. Toto chování je typické pouze pro kachny mandarínské. Ptáci hnízdí poměrně vysoko (až 6-10 metrů nad zemí). I mláďata však snadno slézají ze stromů, klouzají po svých stále křehkých křídlech a učí se plavat v blízkých vodních plochách. Rodiny obvykle mění místo každou sezónu. Takto se starají o svou bezpečnost.
Úžasná loajalita těchto vzácných ptáků je známá již dlouhou dobu. Vyberou si pro sebe jednoho partnera a po celý život ho nemění. Na obloze i na vodě se ptáci zdržují v párech. Něžně se o sebe starají a pomáhají si při čištění peří. V Číně se dlouho věřilo, že když pták ztratí milovanou osobu, zemře, ačkoli to vědci neprokázali. Oddanost jedinému partnerovi u tohoto druhu kachen je však uznávaným faktem.
Co jedí?
Ne nadarmo se mandarinky usazují v blízkosti vodních ploch. Hlavní potrava ptáků zahrnuje vodní rostliny. Kachny jedí také malé žáby, měkkýše, šneky a červy. Zvláštností tohoto plemene je jeho láska k žaludu. Jedná se o skutečnou pokladnici vitamínů a mikroelementů, zejména proto, že pro mandarinku není těžké vybrat žalud ze stromu. Kromě toho se ptáci živí obilovinami a semeny rostlin. Při hledání lahůdek navštěvují pole s ozimými plodinami. Rýže a pohanka jsou to, co mandarinky potřebují. Doma mohou být krásné kachny krmeny kukuřicí, ječmenem, ovesnými vločkami a otrubami. Měli by také dostávat nasekanou trávu a živočišné bílkoviny. Ten může být vyroben z mletého masa nebo ryb.
Reprodukce
Kachny mandarínské se nepáří s jinými plemeny. Důvodem je speciální sada chromozomů. Specialisté se snažili vyšlechtit zajímavé křížence v laboratorních podmínkách. Za nejlepší výsledek lze považovat kachnu s bílým peřím. Jinak je kříženec shodný s čistokrevnými jedinci. Ve volné přírodě začíná hledání „nevěst“ brzy na jaře. Samec si vybere samičku a snaží se získat její přízeň. K tomu mu pomáhá jeho světlé opeření. Často několik draků najednou hledá pozornost jedné samice. Plavou v kruzích kolem dámy a ježí se svými chomáčky a ukazují se v celé své kráse. Samice si vybere jednu, podle ní nejlepší.
Po vytvoření páru rodí rodina potomky. Samec pomáhá své družce ve všech fázích života. Když samice inkubuje vajíčka, pečující partner dostává potravu pro sebe i pro ni. Vejce, která mají krémovou skořápku, se inkubují asi měsíc. Počet budoucích kachňat se pohybuje od 7 do 14. Mláďata se objevují asi za měsíc. Obvykle jsou silní a velmi aktivní. Svět začnou objevovat hned po opuštění hnízda. Ani ta nejmenší kachňata se pádem z výšky nemohou zranit. Na nohou mají popruhy, které jim pomáhají měkce přistát. Než se dostanou na zem, navíc roztáhnou křídla a zpomalí pád.
V ranních a večerních hodinách matka vyvádí mláďata na procházku. Děti se učí plavat a potápět se. Získávají nejen dovednosti udržet se nad vodou, ale také zkušenosti se získáváním potravy. Mláďata se živí drobným hmyzem a semeny rostlin. Po 1,5 měsíci již mohou kachňata s jistotou létat. Před tím se při sebemenší známce nebezpečí schovají v trávě.
V přírodních podmínkách kachny mandarínské svědomitě inkubují vajíčka. V zajetí nemohou být vždy nazývány dobrými slepicemi. Z tohoto důvodu by si chovatelé měli pořídit inkubátor. Dalším řešením problému je kladení vajec se zástupci jiných plemen kachní rodiny. Mláďata většinou není možné rychle oddělit od matky. Děti jsou málo samostatné, bojí se všeho kolem sebe a potřebují výchovu. Ve volné přírodě se manželský pár stará o kachňata, dokud nedosáhnou plné dospělosti. Proto i v zajetí potřebují miminka rodičovskou kontrolu nebo alespoň ochranu jiné slepice.
Dalším problémem, kterému čelí lidé, kteří se rozhodnou chovat kachny mandarínské, je stres, který zažívají ptáci. Život v zajetí se obvykle liší od podmínek přirozeného prostředí. Proto se ptáci cítí nepříjemně. V důsledku toho se samice odmítají pářit. Někdy samice dokonce projevují agresi vůči kačerům. Problém lze vyřešit pouze maximálním zlepšením podmínek.
Pestrobarevné kachny lze chovat na farmě. Tito exotickí ptáci žijí v zajetí asi 25 let. Pro jejich uchování je však nutné zjistit si veškeré informace o jejich povahových vlastnostech, potravních preferencích a samozřejmě pohodlných životních podmínkách. Uspořádání krytu je důležitým bodem. Je žádoucí znovu vytvořit podmínky co nejblíže těm, ve kterých kachna mandarínská žije v přírodě. Pokud jde o velikost drůbežárny, měla by být prostorná. Kachny mandarínské jsou temperamentní zástupci fauny, kteří aktivně brání své území. Potřebují hodně místa (minimálně 9 m² pro jeden pár). V opačném případě můžete narazit na problém ptačí agrese v období rozmnožování. Samci i samice mohou bojovat o místo pro páření a samice mohou bojovat o výběr hnízda.
Ke stavbě hnízd jsou potřeba stromy nebo jejich náhražky. Jako druhé lze použít dřevěné sloupky nebo klády. Samotná hnízda by měla být umístěna ve výšce alespoň 1,5 m od země. Jen v takových podmínkách bude mít samice pocit, že ona i její budoucí miminka jsou v bezpečí. Pokud chováte velké množství jedinců, je lepší vytvořit hnízda v různých výškách, aby si každá samice mohla vybrat variantu, která je pro ni nejvýhodnější.
Je také vhodné zajistit, aby v blízkosti hnízda bylo místo pro pohodlné přistání. V přírodních podmínkách tuto funkci plní větve stromů. Pokud se použije tyč, musí být postavena další prkna. Místo hnízd si můžete postavit malé útulné domečky. Aby kachna mandarinská neodletěla, vyplatí se dbát na dostatečnou výšku stěn výběhu. Ideální variantou je krytý prostor. Stříška ochrání domácí mazlíčky před srážkami, což zvýší jejich komfort. Co se týče sousedství s jinými plemeny, mandarínské kachny jsou velmi přátelské. Snadno se snáší s ostatními ptáky v přirozených i uměle vytvořených podmínkách. Hlavní věc je, že hnízda kachen mandarinských jsou pro ostatní opeřené obyvatele voliéry nepřístupná.
Pokud v blízkosti není přírodní vodní plocha, měl by být zajištěn bazén. K tomu je potřeba ve výběhu vykopat asi 4 metry hlubokou díru. Šířka jámy by měla být asi 1,5 metru. Stěny umělého jezírka je lepší vyrobit z betonu. Nezapomeňte vytvořit otvor pro odvodnění. Bazén můžete napustit vodou pomocí běžné hadice. Jezírko nemusí být nutně prázdné. Můžete do ní umístit vhodnou vegetaci i drobný hmyz, kterým se kachny budou živit. Nezapomínejte na hygienu. Bazén by se měl čistit každé 3 týdny.
Pokud teplota v zimě neklesne pod 5 stupňů pod nulou, je přípustné chovat ptáky venku. V tomto případě by však měly být stěny a podlaha drůbežárny izolovány senem nebo slámou. Pokud jsou chladnější zimy, je nutné kachny přemístit do vnitřních prostor, kde jim budou poskytnuty pohodlné podmínky k zimování. V ideálním případě by se ptáci měli přemístit, když teplota vzduchu klesne na nulu.
Pokud jsou mandarinky ponechány venku na přezimování, je důležité sledovat stav tekutiny v jezírku. Nemělo by to zmrznout. Pro udržení optimální teploty je nezbytné přidávat horkou vodu do zásobníku.
Důležitým bodem při chovu okrasných kachen je správné krmení. Krmivo ptáků by mělo obsahovat obilí (pšenici, kukuřici, rýži, ječmen atd.). Součástí jídelníčku je i zelenina a okopaniny, které se rozmixují a podávají spolu s trávou namletou na mouku a listy jitrocele. Mandarinky mají velmi rády jetel a vojtěšku. Ptáci dostávají malé množství tvarohu a nízkotučného kefíru. Jak již bylo zmíněno dříve, drůbeží protein se získává z rybích produktů nebo mletého masa. Podíl druhé jmenované na celkové stravě by však neměl překročit 16–18 %.
Kachňata zároveň potřebují další vitamíny. Za tímto účelem jsou zakoupeny specializované komplexy. To je důležité zejména v zimě a v období rozmnožování.
Pokud se váš mazlíček zdá letargický a odmítá jíst, měli byste to ukázat lékaři. Obecně však zástupci tohoto plemene onemocní jen zřídka. Stojí za zmínku, že se špatnou péčí a nesprávným krmením se zvyšuje riziko onemocnění. V takových podmínkách se také snižuje délka života ptáků. Nejčastějšími problémy u ptáků, se kterými se chovatel drůbeže může setkat, jsou nedostatek vitamínů, křivice, hepatitida a helminti. Abyste těmto potížím předešli, měli byste se starat o čistotu výběhu a jezírka, bojovat proti hlodavcům, nezanedbávat minerální a vitamínové doplňky a zajistit ptákům dostatečnou výživu. Chov exotických mandarinek není příliš obtížný úkol. Nákup jednoho jedince vyjde drůbežáře na něco málo přes 100 dolarů. K produkci potomků je samozřejmě potřeba pár. Prodejem těchto barevných krásek se vám náklady vrátí poměrně rychle. Hlavní věcí je poskytnout jim náležitou péči a pozornost.
Informace o tom, jak správně pečovat o mandarínskou kachnu doma, naleznete v následujícím videu.