Jaký je rozdíl mezi fretkou a kunou | Přežití ve volné přírodě

Čas od času myslivci napadají otázku: jaký je rozdíl mezi fretkou a kunou? Je velmi obtížné je rozlišit, protože zvířata jsou podobná vzhledu. Níže uvedený materiál vám pomůže pochopit tento problém.
Ferret
Fretka (v latině – „Mustela“) je rod savců z čeledi mustelidae.
Navenek je fretka lesní typicky podobná všem malým lasicovitým, kteří patří do rodu fretek a lasic. Toto zvíře je squat s pružným, protáhlým tělem. Co dělá vzhled zvířete jedinečným, jsou jeho poměrně dlouhé ochranné chlupy, které „skrývají“ skutečnou velikost jeho těla. Fretka lesní s nimi vytváří dojem hustěji stavěného a většího zvířete, než ve skutečnosti je. Délka těla samců je asi 35-46 cm, váha fretky je 1,5 kg. Samice fretky je 1,5krát menší než samec.
Jako většina zvířat žijících v lese má fretka zimní srst, která je vyšší, měkčí a nadýchanější než letní. Barva srsti dospělé fretky je sytě černohnědá, podsada má nažloutlý nádech. V důsledku toho se barva srsti zvířete na bocích a na zádech liší, jak to bylo, dvěma způsoby – barvou nebo jednodušeji „dvouvrstvou“. Spodní část těla fretky – hruď, hrdlo, tlapky, břicho a ocas – nemají světlé dolů, jsou téměř černé. Barva obličeje fretky zábavně připomíná „masku“. V oblasti očí a v prostoru mezi nimi je srst černá a na přední části tlamy a na čele bělavá. Podél vnějšího okraje malých uší je bílý okraj. Mezi jedinci lesního nebo černého tchoře lze najít zvířata, jejichž velikost a barva se výrazně liší od výše uvedených norem.
Z názvu „lesní fretka“ není těžké uhodnout zvláštnosti jejího prostředí. Toto zvíře je běžné v lesostepních, částečně stepních, lesních oblastech části Evropy a na dalekém severozápadě Afriky. V Rusku žije fretka téměř po celé evropské části. Pro život si toto zvíře vybírá malé lesní plochy, jednotlivé háje, které se střídají s loukami. Zvíře nerado chodí hluboko do lesa častěji se drží na okrajích, pasekách, zarostlých pasekách a malých lesích.
Marten
Kuna je štíhlé, středně velké zvíře, délka těla se pohybuje přibližně od 38-58 cm, váha 1,5 kg. Ocas zvířete je přibližně polovina délky těla. Kuny mají o něco delší končetiny než fretky a jejich nohy jsou v zimě dobře osrstěné. Vzhledem k tomu, že kuna vede převážně stromový způsob života, který je odlišný od fretky, má zakřivené, velmi ostré drápy. Hlava je malá, čenich je špičatý, uši jsou zaoblené.
Zimní srst kuny je červenokaštanové barvy, zpod které je patrná našedlá popelavá podsada. Břicho zvířete má stejnou barvu jako hřbet, konec ocasu a tlapky jsou tmavší. Hlava a tělo jsou také stejné barvy, uši mají po okrajích světlý obrys, liší se od bílého okraje uší fretky tím, že obrys kuny je mnohem tenčí, někdy dokonce sotva patrný. Hrdlo a spodní plocha krku jsou světlé, s ostře ohraničenými hranicemi. Barva této skvrny ve tvaru slzy je žlutavě krémová.
Tento druh je rozšířen mezi lišky na Kavkaze, v Evropě, na severu Malé Asie a mírně na východě Trans-Uralu. Kuna žije v lesích různého typu, preferuje však jehličnaté. Na severu se vyskytuje v tmavých jehličnatých smrkových-jedlových lesích, na jihu – ve smíšených smrkovo-listnatých lesích, na Kavkaze – v jedlobukových velkých lesích. Horský les nebo rovina nevadí, zvíře se stejně ochotně usadí na obou, ale v horách preferuje spíše údolí řek a potoků. Kuna borová se nebojí blízkosti obydlených oblastí a dokáže se usadit na starých pasekách, přesto se vyhýbá blízkému kontaktu s člověkem.
Strava fretek a kun je téměř stejná. Oba jsou všežraví masožravci. Jejich strava je založena na hlodavcích podobných myším. V zimě jsou jeho hlavní kořistí tetřevi. Lezením po stromech získává kuna z dutin drobné ptáčky – datly, brhlíky, sýkorky. Kvůli hladu se tento hbitý dravec stává méně vybíravým v potravě. Je známo, že na středním Uralu jedné zimy prudce klesl počet hrabošů, v důsledku čehož muselo nebohé zvíře zařadit do jídelníčku rejsky, které byly v normální době opomíjeny kvůli nepříjemnému silnému zápachu.
Související příspěvky:
- Souboj pohlaví: Jak se liší střelecké myšlení mužů od myšlení žen?Jaké jsou rozdíly mezi muži a ženami ohledně používání zbraní, motivace k tréninku a přístupu k tréninku? Pojďme na to přijít.
- Stepní fretkaVzhledem i velikostí je fretka stepní velmi podobná té běžné, ale liší se od ní dvoubarevným ocasem: světle rezavě bělavý.
- MartenČeleď mustelidae se dělí do tří podčeledí: kuny pravé (digitate), jezevci (plantigrade) a vydry (plavání). Kuna lesní – velmi.
- Kuna kamennáPostavení. Běžný ve většině regionu. Šíření. Kuna kamenná je nejpočetnější na Kavkaze, na Krymském poloostrově, v Zakavkazsku aj.

Divoký předek domácí fretky – fretka Nebo černá fretka (Mustela putorius), jiná jména – fretka , fretka obecná . Domestikovaná forma fretky obecné se běžně nazývá furo (Mustela putorius furo). Předpokládá se, že furos pochází z Egypta. Mimochodem, jedno z jmen furo je Egyptská fretka .
Někdy se nazývá fretka domácí fretka. Ve starých knihách pro myslivce se můžete setkat se slovem fretta nebo fret, označující malá kožešinová zvířata z řádu lasicovitých. Tato slova jsou podobná jménům fretek v němčině (Frettchen, Frettieren), angličtině (ferret), francouzštině (furet).
Mnoho milovníků fretek u nás říká jen albínským fretkám furo, ale po celém světě je zvykem nazývat ochočené fretky furo, bez ohledu na barvu. Svou roztomilou, dobrosrdečnou, hravou krotkou fretku proto můžete právem nazývat furo i fretka.
Furo jsou zcela identičtí se svými divokými příbuznými, pokud jde o sadu chromozomů, ale jsou od nich velmi vzdáleni v behaviorálních reakcích. Pokusit se ochočit divokou lesní fretku, chycenou i ve velmi mladém věku, je velmi nevděčný úkol a málokdy vede k úspěchu.
Divoké fretky jsou aktivní večer a v noci. Přes den spí klidně na nějakém odlehlém místě. Může to být malá jeskyně na písečném břehu potoka nebo říčky, prohlubeň v zemi pod spletitými kořeny stromů nebo keřů, díra po hlodavcích, hromada sena, hromada palivového dříví nebo kout v opuštěné stodole. . Fretka má obvykle ne jeden, ale několik oblíbených úkrytů. V zimě, po noci běhání v hlubokém sněhu, se však fretka může usadit k odpočinku kdekoli – tam, kde ji zastihlo svítání.
Odchycená divoká fretka i v zajetí přísně dodržuje svůj obvyklý režim: v noci bdí a ve dne spí. Žádný hluk nebo třes ho během dne nedonutí vyběhnout z domu. Pokud ji jednoduše chováte v kleci, kde není žádný úkryt, může fretka brzy zemřít nervovým vyčerpáním. Ačkoli ve volné přírodě mohou fretky mírně měnit svou denní aktivitu v závislosti na denní aktivitě zvěře, kterou loví, v zajetí jsou velmi konzervativní.
Při chovu v bytě je jednou z nejdůležitějších výhod domácích fretek oproti divokým, že se snadno přizpůsobí rytmu života majitele.
V přírodě mají běžné fretky blízké příbuzné: stepní fretkaNebo lehká fretka (Mustela evermanni), mink (Mustela lutreola), reproduktory (Mustela sibirica). Nalezeno v Severní Americe Americká fretka (Mustela nigripes). Doslovný překlad jeho jména je fretka černonohá. V současné době se jedná o vzácný, ohrožený druh uvedený v Mezinárodní červené knize.
Fretka stepní je nejblíže fretce lesní, i když se od ní liší sadou chromozomů (fretka lesní má 40 chromozomů a fretka stepní 38). Délka březosti u stepní fretky je o 3-4 dny kratší než v lesa děti se rodí menší. Dospělý tchoř stepní je ale větší než tchoř lesní.
V místech, kde se vyskytují oba typy fretek, je lovci rozlišují podle barvy ocasu: fretka lesní má černý ocas, zatímco fretka stepní má ocas světle hnědý s černou špičkou. Při křížení stepní a lesní fretky produkují velké potomky.
Ve volné přírodě je většina lesních fretek zbarvena přibližně stejně: dlouhé, řídké černohnědé strážní chlupy, hustá žlutobílá podsada. Obecný barevný tón je tmavý a srst je do hloubky světlá. Mezi divokými fretkami se občas vyskytují téměř úplně černá zvířata (melanisté) a bílá (albíni).
Domácí fretky lze právem nazvat dekorativní, protože mají různé odstíny barvy srsti a vzor „masky“ na obličeji se také liší. Některé barvy jsou získány jako výsledek cíleného výběru, jiné jsou získány náhodou vnitrodruhovým a mezidruhovým křížením.
Souvisí také s fretkou náklonnost, hermelín, obvaz, Solonga, kuna, sable, vydra, jezevec, Rosomák, skunk a další.
Mink Od fretky lesní se dost liší jak vzhledem, tak chováním. Má poměrně dlouhý ocas, krátké nohy a mezi prsty má blány. Krásně plave a potápí se. Kožešinové farmy chovají uměle odchované norky s různými efektními barvami.
Je známo mnoho případů křížení norka a fretky. V tomto případě se získají hybridi se vzhledem, který představuje určitou zprůměrovanou variantu mezi oběma rodiči. Jsou tzv Honoriki. Některé z těchto hybridů jsou schopné produkovat potomstvo, jiné jsou neplodné.
Barva srsti Honoríka je více podobná fretce, pouze s tmavší podsadou a samotná srst na různých částech těla je na délku rovnoměrnější, jako u norka. Od norka Honorik zdědil obtížný temperament, agresivní a nevyzpytatelný, a nestabilitu vůči stresu.
Kolonok – lesní obyvatel asijské části Ruska. Je o něco menší než fretka lesní. Má jasnou světle červenou barvu, jen srst na obličeji je mírně tmavší. Rty a brada jsou bílé. Lasička se také může křížit s fretkou a produkovat dobré potomky.