Zpravy

Divoká ovce, asijský muflon – fotografie, popis, lokalita a životní styl

Je to on, kdo je nazýván praotcem domácích ovcí. Muflon, i když je menší než ostatní horské ovce, stejně jako ony, je nucen celý život nosit těžké zkroucené rohy.

Obsah článku:

  • Popis muflona
  • Rozsah, stanoviště
  • Mufloní dieta
  • Rozmnožování a potomci
  • Přírodní nepřátelé
  • Populace, stav druhů
  • Video o muflonech

Popis muflona

Ovis gmelini (také známý jako Ovis ovis) je přežvýkavý artiodaktyl z rodu ovcí, který je součástí čeledi bovid. Podle jedné klasifikace se tento druh skládá z 5 poddruhů: evropských, kyperských, arménských, isfahánských a laristanských muflonů.

Внешний вид

Tři poddruhy muflona (evropský, zakavkazský a kyperský) byly studovány více než ostatní, vyznačují se svým stanovištěm a některými nuancemi exteriéru.

Kypr díky své izolované existenci na ostrově získal svou vlastní zvláštnost: tento muflon, žijící výhradně v lese, je o něco menší než příbuzní z jiných poddruhů. Barva se pohybuje od světle zlaté po tmavě hnědou, ale břicho, spodní kopyta a nos jsou bílé.

V polovině léta se na hřbetě zvířete objeví „sedlo“ – žluto-bílá nebo světle šedá skvrna. V chladném počasí získává muflon hřívu: srst na zátylku je bohatá a hrubá. Charakteristickým detailem je černý pruh, který začíná na hlavě, probíhá podél celého hřebene a končí na krátkém ocasu.

Skutečnost. Slínání muflonů začíná koncem února a končí v květnu. Od května do srpna nosí letní kabát, který v září začíná nahrazovat zimní kabát, který svou konečnou podobu nabývá nejdříve v prosinci.

Evropský muflon je nazýván poslední divokou ovcí Evropy. Má hladce přiléhající krátkou srst (dlouhá na hrudi), která je na hřbetě červenohnědá a na břiše bílá. V zimě se horní strana těla stává hnědo-kaštanovou.

Zakavkazský muflon je o něco větší než ovce domácí, štíhlý a silný, má červenookrovou srst, zředěnou šedobíle (sedlovitými) skvrnami. Hrudník je obvykle tmavě hnědý, stejný odstín je pozorován na přední straně předních nohou.

V zimě srst mírně zesvětluje až červenohnědou, červenožlutou a kaštanově červenou. Mrázem také muflonovi naroste krátký černý lalok (na krku/hrudníku), ale břicho a spodní část nohou zůstávají bílé.

Mláďata jsou pokryta jemnou hnědošedou srstí.

Velikosti muflonů

Zakavkazský horský muflon je velikostí před ostatními muflony, dorůstá 80–95 cm v kohoutku s délkou 1,5 metru a nabírá až 80 kg hmotnosti. Evropský muflon vykazuje skromnější rozměry – tělo 1,25 metru (kde 10 cm je na ocase) a až 75 cm v kohoutku s hmotností 40 až 50 kg. Délka kyperského muflona je přibližně 1,1 m s výškou v kohoutku 65 až 70 cm a maximální hmotností 35 kg.

Život

Letní společenstva muflonů čítají od 5 do 20 zvířat: jedná se zpravidla o několik samic s mláďaty, které občas doprovází 1-2 dospělí samci. Ti se však častěji zdržují v oddělených skupinách, což umožňuje přítomnost samostatných samic. Staří muži jsou nuceni žít jako vyhnanci, sami.

Na konci podzimu se malá stáda shlukují do jednoho mohutného stáda čítajícího až 150–200 hlav, jehož vůdcem je ostřílený samec. Vede stádo a zároveň působí jako hlídač, šplhá na skálu/kopec a kouká do dálky, když mufloni odpočívají nebo se pasou.

To je zajímavé. Vůdce, který cítí nebezpečí, hlasitě dupne nohou a běží, čímž dává příklad celému stádu. Běh muflona je lehký a svižný – někdy není možné postřehnout, jak se jeho kopyta dotýkají země.

V případě potřeby muflon vyskočí až 1,5 m nahoru nebo seskočí 10 m dolů, bez námahy skáče přes křoviny a obrovské kameny. Při skoku beran odhodí hlavu s rohy a sepne přední a zadní nohy, přistává s nohama široce od sebe.

Přečtěte si více
Lepidlo na polystyrenovou pěnu: typy, složení, vlastnosti a pravidla instalace

Na vybraném území vedou mufloni konvenčně sedavý způsob života s „vyhraněnými“ místy pro odpočinek, pastvu a napájení. Při přechodu běhají po stejných trasách a šlapou po nápadných stezkách, které čas od času používají jiná zvířata.

V horkém letním odpoledni odpočívají ovce pod skalnatými převisy, v roklinách nebo ve stínu velkých stromů. Lůžka jsou stálá a někdy spíš jako nory, protože je berani zašlapou dost hluboko, asi jeden a půl metru. V zimě se stádo pase až do soumraku a uchýlí se do štěrbin, když napadne sníh nebo udeří kruté mrazy.

Muflon ječí skoro stejně jako ovce domácí, zvuky jsou však drsnější a prudší. Zvířata používají hlasové signály zřídka, varují před nebezpečím a volají členy stáda.

Životnost

Mufloni bez ohledu na poddruh žijí v přírodních podmínkách přibližně 12–15 let. Málokdo ví, že dlouhověkost muflona je dána jeho těžkými rohy. Obsahují kostní dřeň, která produkuje krvinky. Právě ony totiž roznášejí po těle kyslík, bez kterého by se muflon v horách, kde je extrémně řídký vzduch, udusil. Čím vyšší vzrůst, tím více kostní dřeně je potřeba a paroží by mělo být těžší.

sexuální dimorfismus

Samce od samice rozeznáte podle přítomnosti/nepřítomnosti nebo velikosti rohů a také podle váhy a výšky zvířete. Samice jsou nejen lehčí a lehčí než samci (váží o polovinu nebo třetinu méně), ale ve většině případů jim chybí rohy. Mufloní samice rohy málokdy narostou, ale i tak jsou velmi malé.

Samci muflona evropského se mohou pochlubit silnými (30–40 záhyby) a trojúhelníkovitými rohy v průřezu až 65 cm na délku. Kyperští mufloni také nosí obrovské, spirálovitě zkroucené rohy.

Rohy samců transkavkazského muflona se liší mohutností a délkou, stejně jako obvodem u základny – od 21 do 30 cm Rohy samic jsou malé, mírně zakřivené a zploštělé, s mnoha příčnými vráskami, ale častěji jsou stále. nepřítomný.

Rozsah, stanoviště

Mufloni se vyskytují od Zakavkazu a jižních oblastí Tádžikistánu/Turkmenistánu až po Středozemní moře a severozápadní Indii. Muflon evropský žije na ostrovech Sardinie a Korsika a také na jihu kontinentální Evropy, kde byl úspěšně vysazen.

Na podzim roku 2018 byl v západním Kazachstánu (náhorní plošina Ustyurt) objeven muflon. Zakavkazský muflon se pase v horských oblastech Ázerbájdžánu a Arménie (včetně Arménské vysočiny) a zasahuje do horského systému Zagros v Íránu, Iráku a Turecku.

Kromě toho byl druh zavlečen do lovišť v USA. Zvířata byla přivezena do Severní a Jižní Ameriky k lovu.

Na Kerguelenských ostrovech v jižním sektoru Indického oceánu je malá kolonie muflonů. Kypr je domovem endemického poddruhu – kyperského muflona. Stanoviště: zalesněné horské svahy. Berani (na rozdíl od koz) skalnaté hory příliš nemilují, preferují klidný, otevřený terén se zaoblenými vrcholy, náhorními plošinami a mírnými svahy.

Mufloni potřebují pro klidnou existenci nejen dobrou pastvu s širokým výhledem, ale také blízkost napajedla. Sezónní migrace jsou pro zástupce tohoto druhu neobvyklé a vyskytují se velmi zřídka, ale byly zaznamenány vertikální pohyby populací.

Přečtěte si více
Velikosti cihel | standardní velikosti cihel pro stavbu domu | Útulný dům-13

V teplém období jdou ovce výš do hor, kde je spousta bujné zeleně a chladnější vzduch. V zimě mufloni sestupují do nižších poloh, kde je tepleji. V suchých letech se stádo obvykle toulá při hledání potravy a vláhy.

Mufloní dieta

V létě zvířata vycházejí na pastviny, když vedra poleví, a opouštějí je až za soumraku. Muflon, stejně jako ostatní ovce, je býložravec, protože v jeho potravě dominuje tráva a obiloviny. Stáda divokých muflonů, kteří putují na pole farmářů, vesele hodují na pšenici (a dalších obilovinách) a ničí stojící úrodu.

Letní jídelníček muflonů zahrnuje i další vegetaci:

  • ostřice a péřovka;
  • bobule a houby;
  • mech a lišejník;
  • kostřava a pšeničná tráva.

V zimě se ovce snaží pást v oblastech bez sněhu, kde je snazší získat suchou trávu, nebo se hrabají u kořenů zpod sněhu a ledu. Posledně jmenovanou činnost nemají příliš rádi, takže mufloni jsou ochotnější přejít na tenké větve nebo žvýkat kůru.

Chodí k napajedlu při západu slunce a dokonce i za soumraku, po kterém odpočívají a při prvních slunečních paprscích se znovu napijí a šplhají po horách. Mufloni jsou známí svou schopností uhasit žízeň nejen sladkou, ale i slanou vodou.

Rozmnožování a potomci

Většina samic přichází do říje koncem října. Zhruba ve stejnou dobu začíná hromadná mufloní říje, která trvá od listopadu do první poloviny prosince.

Bojujte o ženy

Mufloni nejsou krvežízniví a i když bojují o srdce dámy, nevedou k vraždě nebo vážnému zranění, omezují se na demonstraci nadřazenosti. Jediné, co duelantům, kteří v šílenství lásky ztratí vrozenou ostražitost, hrozí, je upadnout do spárů dravce nebo se stát loveckou trofejí.

V období říje se mufloni zdržují v kompaktních stádech o 10–15 kusech, kde je pár dospělých samců, mezi nimiž probíhají místní boje. Berani se oddělí asi na 20 metrů a poté se rozběhnou k sobě a narazí do svých zkroucených rohů, takže ozvěna nárazu se přenese na 2-3 km.

To je zajímavé. Mufloni pravidelně zaklapávají rohy, dlouho odolávají a někdy padají a vydávají jakési sténání. Po vyčerpání samci boj zastaví a po přestávce v něm pokračují.

Ale bez ohledu na výsledky turnaje mají všichni berani právo krýt samice v říji, a to jak ty poražené (které nikdo ze stáda nevyhání), tak i ty vítězné. Samice jsou během období říje celkem klidné a klidně sledují zúčtování mezi samci.

Partner připuštěný k tělu se chová jako každý beran – s tichým brekotem neúnavně následuje samičku, tře se krkem o boky partnerky a snaží se ji zakrýt. Samci často zůstávají ve stádě i po období páření a doprovázejí své samice až do jara.

Porod a potomstvo

Mufloní samice (jako ovce domácí) rodí své potomky asi 5 měsíců. Nejčasnější jehňata se rodí koncem března, ale nejvíce se rodí v druhé polovině dubna nebo v první polovině května.

Krátce před bahněním samice opouští stádo a nachází odlehlá místa k porodu ve skalnatých oblastech nebo soutěskách. Ovce rodí dvě jehňata, méně často – jedno, tři nebo čtyři. Zpočátku jsou jehňata bezmocná, nemohou následovat matku, a když jsou v nebezpečí, neutíkají, ale skrývají se.

Přečtěte si více
5 rychlých řešení pro odstranění nepříjemných pachů ve vaší domácnosti: Přirozené způsoby, jak bojovat se zápachem

Týden až týden a půl po porodu nabírají sílu, aby mohly vyrazit s matkou do stáda nebo vytvořit nové. Volajíce svou matku a bečí jako domácí jehňata. Samice je do září/října krmí mlékem, postupně (cca od 1 měsíce) je učí trhat čerstvou trávu.

Hmotnost ročního muflona se rovná 30 % hmotnosti dospělého jedince a jeho výška je o něco více než 2/3 jeho výšky. Mladá zvířata dosáhnou plné výšky ve 4–5 letech, ale dále rostou do délky a přibývají na váze až do 7 let.

Reprodukční funkce u muflonů se probouzejí nejdříve ve 2–4 letech, ale mladí samci si ještě netroufají konkurovat starším soudruhům, a tak se sexuálního lovu další tři roky neúčastní.

Přírodní nepřátelé

Muflon je mimořádně citlivý díky výbornému sluchu, dobrému zraku a bystrému čichu (čich u zástupců druhu je vyvinutější než ostatní smysly). Nejbojácnější a nejopatrnější jsou samice s mláďaty.

To je zajímavé. Strážní službu ve stádě vykonává nejen vůdce, ale i zbytek dospělých samců, kteří se pravidelně navzájem střídají.

Když je hlídka ohrožena, vydá zvuk jako „narážka. k“. Něco podobného jako „tokh-tokh“ je slyšet, když berani, vedení vůdcem, utíkají před nebezpečím. Za ním běhají samice s jehňaty a staří samci přivádějí zadní část stáda, kteří se občas zastaví a rozhlédnou se.

Suchozemští predátoři jsou uznáváni jako přirození nepřátelé muflonů:

Očití svědci tvrdí, že ze závětrné strany se k muflonu nepřiblížíte blíže než na 300 kroků. I bez toho, aby vidělo lidi, je zvíře cítí na 300–400 kroků. Muflon hnaný zvědavostí občas dovolí člověku přiblížit se na 200 kroků, pokud neprojevuje agresivitu a chová se klidně.

Stav populace a druhů

Mufloni byli vždy cenným předmětem pro lovce (převážně pytláky) pro své chutné, i když poněkud houževnaté maso, silnou kůži, jemnou zimní srst a samozřejmě těžké zakroucené rohy. Podle některých zpráv se právě rohy staly hlavním důvodem vyhubení 30 % celkové populace zvířat.

Jeden z poddruhů muflona Ovis orientalis (muflon evropský) byl zařazen do Červeného seznamu IUCN. Jeho celosvětová populace klesá, takže Ovis orientalis je zařazen mezi kriticky ohrožené. Faktory negativně ovlivňující ochranu populace muflonů:

  • ničení stanovišť;
  • sucho a krutá zima;
  • konkurence s dobytkem o krmivo/vodu;
  • vojenské konflikty v biotopech;
  • pytláctví.

Ovis orientalis je uveden v příloze I úmluvy CITES (pod názvy O. orientalis ophion a O. vignei vignei) v příloze II (pod názvem Ovis vignei).

V Afghánistánu je Ovis orientalis zařazen na první (vytvořený v roce 2009) seznam státem chráněných druhů, což znamená, že lov a obchod s muflony v zemi je zakázán.

V současnosti je zakavkazský horský muflon chráněn v národním parku Ordubad (Ázerbájdžán) a v přírodní rezervaci Chosrov (Arménie). Poddruh je zahrnut v Červených knihách Ázerbájdžánu a Arménie. Kromě toho byla v Arménii založena školka pro chov zakavkazských ovcí a jejich lov je od roku 1936 zakázán.

Zoologický institut Arménie také vyvinul program pro jejich ochranu v zajetí. Vědci navrhli několik bodů:

  • zjistit stav druhu v krátkém čase (s přesným počtem populace);
  • rozšířit přírodní rezervaci Chosrov tak, aby zahrnovala území, která byla dříve svěřena ovcím;
  • dát přírodní rezervaci Ordubad národní význam;
  • omezit/eliminovat pokusy o pytláctví;
  • kontrolovat hospodářská zvířata.
Přečtěte si více
Sob: Popis, stanoviště, strava a zajímavá fakta

V Íránu je Ovis orientalis gmelinii (arménský muflon) pod zvláštní státní ochranou. Zástupci poddruhu žijí v 10 chráněných oblastech, 3 přírodních rezervacích a také v národním parku jezera Urmia.

Kontroverzní hybridní populace muflona arménského se navíc vyskytují v několika národních parcích, chráněných oblastech a jedné z rezervací. V hranicích chráněných území je pastva hospodářských zvířat přísně kontrolována a lov muflonů (mimo tato území) je povolen od září do února pouze s licencí.

Video: muflon

Divoká ovce je zvíře, které se vyskytuje v horských, stepních a pouštních oblastech Asie, Severní Ameriky, Sibiře a řady evropských zemí.

Divoká ovce je zvíře, které se vyskytuje v horských, stepních a pouštních oblastech Asie, Severní Ameriky, Sibiře a řady evropských zemí.

Způsob života beranů

V teplém období se zvířata shromažďují v malých skupinách (po 30 zvířatech), samice s mláďaty žijí odděleně. S nástupem zimy se bovidi spojují do stád o počtu až 1 XNUMX kusů. Zvířata neustále sledují svou bezpečnost. Když se objeví hrozba, kterýkoli člen stáda vydá poplašný signál, na který zareaguje celá komunita. Zvířata neopouštějí své stanoviště, ale migrují mezi nádržemi a pastvinami nebo v horách, kde v létě stoupají a v zimě sestupují do podhůří.

Býložravá divoká ovce je nenáročná na jídlo. Dieta obsahuje následující složky:

  1. Forbs: bluegrass, péřovka, pšeničná tráva, ostřice pouštní atd.
  2. Mladé výhonky stromů a keřů.
  3. Bobule, houby. Navíc červi s larvami, které jsou v nich, dodávají tělu bílkoviny.
  4. Mrtvé dřevo vytěžené zpod sněhu, kořeny rostlin, mechy, lišejníky.

Divoká ovce vstupuje do reprodukční fáze ve věku 2-3 let. Říje začíná na konci léta a v severních oblastech – ke konci podzimu. Mezi samci probíhají boje o právo na krytí samice. Zvířata nemají žádné rodinné vazby: producent opouští ovce po oplodnění a on sám jde hledat jiného partnera. Ovce nosí jehně (nebo dvě nebo tři) po dobu 5 měsíců. K porodu dochází na odlehlém místě, kde matka a její potomci žijí 3-4 dny, než se vrátí do stáda. Mláďata se 3-4 měsíce živí mlékem, i když rostliny jedí už od jednoho měsíce. Jehňata se osamostatňují ve věku šesti měsíců.

Čtěte také: První puntíkatá zebra na světě!

Galerie: divoké ovce (25 fotografií)

Druhy Ovis amon

Od pradávna byl beran se stočenými rohy považován za posvátné zvíře. Je po něm pojmenováno souhvězdí Berana. Latinský název zvířete – Ovis ammon – obsahuje jméno egyptského boha Amona. Charakteristickým znakem zvířat jsou stočené rohy berana. Jsou dlouhé, tlusté na základně a ostré na konci.

Divoké ovce nemají jednotnou klasifikaci. Jeden z nich identifikuje následující skupiny zvířat:

  1. Mufloni: evropští a asijští.
  2. Argali: Kazachština, Altajský argali, Darwin ram, Kyzylkum, Tien Shan, Karatau. Patří sem také Pamír, severní Čína a tibetské ovce.
  3. Urial: Ladak, Paňdžáb, Bucharský urial, Ustyurt, turkmenští berani.
  4. Ovce tlustorohá.
  5. Dalla Ram.
  6. Velký roh.

Při rozlišování druhů se bere v úvahu velikost zvířete, strukturální rysy těla, ocasu, typ rohů a přirozené prostředí. Divocí artiodaktylové se liší barvou, ale téměř všechny druhy mají bílé břicho a dolní končetiny. Samice jsou menší než samci a jejich rohy jsou méně vyvinuté.

Zvířata neustále sledují svou bezpečnost

Přečtěte si více
TOP 25 nejlepších kuchyňských sekáček – hodnocení 2025 — Top a hodnocení na DTF

V soukromých chovech a zoologických zahradách se chovají pouze argali a muflon, ostatní druhy hynou v zajetí. Pro údržbu jsou potřeba velké kotce s vysokým spolehlivým plotem. Za účelem zvýšení počtu stád se vytvářejí rezervy. Přirozenými nepřáteli jsou vlci, rysi, rosomáci.

Čtěte také: Proč opice kradou lvíčata a co se s nimi stane později?

Lov horských ovcí (video)

Mufloni a ostatní hovězí

Muflon evropský neboli divoká horská ovce je podle vědců předkem ovcí domácích. Jedná se o jediný druh, který žije v Evropě, na ostrovech Sardinie, Kypr, Korsika a je aklimatizován na Krymu a v ukrajinské rezervaci Askania-Nova. Tito artiodaktylové jsou malé velikosti: samci váží 50 kg. Asijský muflon je větší než evropský. Zvířata mají silné kosti a konstituci, ale zároveň se snadno pohybují. Samice postrádají rohy. Mufloni při páření s domácími ovcemi produkují životaschopné potomstvo. Pro život si berani vybírají horské štíty s nepřístupnými útesy.

Urialy jsou někdy klasifikovány jako argali. Tyto druhy se kříží a produkují hybridní potomky schopné reprodukce. Žijí na horských svazích asijských zemí.

V soukromých chovech a zoologických zahradách se chovají pouze argali a muflon, ostatní druhy hynou v zajetí

Argali nebo argali jsou uvedeny v Mezinárodní červené knize a Červené knize Ruské federace. Jedná se o největší zástupce divokých ovcí: délka těla – až 2 m, výška – 120 cm, hmotnost – 65-180 kg. Délka mohutných rohů dospělého samce je až 180 cm.U všech jedinců bez ohledu na pohlaví jsou spirálovitě stočené. Barva srsti je světle písková, šedá a hnědá. Mužův krk zdobí „manteau“ z kožešiny a jeho hlavu zdobí hříva z dlouhé vlny. Argali žijí na svazích hor střední a střední Asie a jižní Sibiře.

Čtěte také: Velcí a zakrslí divocí býci

Divoký beran dalla neboli tenkorohý dosahuje hmotnosti 140 kg. Má tenké růžky stočené do spirály. Barva srsti je bílá a šedá, s bílými skvrnami u ocasu. Nachází se na severozápadě Spojených států a na Aljašce.

Ovce tlustorohá má také působivé rozměry: délka těla je 1,5-1,8 m, muži váží 60-150 kg, ženy – 35-70 kg. Jejich výška je až 1,1 m, stejná délka rohů, které jsou stočeny do prstence. Samice mají srpkovité rohy. Barva je tmavě hnědá. Žijí ve východní Sibiři.

Bighorn ovce, které žijí v horách, nemají dlouhé tělo, ale jejich hmotnost je značná – 70-140 kg (u samic – 50-90 kg). Jejich protějšky žijící v poušti jsou menší: váží 60-90 kg. Samci tlustorohých se pyšní spirálovitými rohy stočenými ven, jejichž délka je téměř 1 m. Samice mají rohy srpkovité. Roh dospělého berana váží téměř 14 kg – stejně jako kosti těla. Srst je žlutohnědá, hnědá, černá, ocas je sotva patrný. Stanoviště: horské oblasti a pouště Severní Ameriky a Kanady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button