Delfíni. Velká ruská encyklopedie

Delfíni (Delphinidae), čeleď vodních savců podřádu velryb zubatých, zahrnující většinu druhů řádu kytovců. Tělo je torpédovité, délka 1–3 (u některých druhů až 10) m. Přední končetiny jsou ploché prsní ploutve, zadní končetiny chybí. Většina druhů delfínů má hřbetní ploutev; Ocasní ploutev má na zadní hraně mezi vodorovně umístěnými laloky hluboký zářez. Čelisti jsou rozšířeny do víceméně dlouhého a úzkého „zobáku“ (u některých druhů chybí). Zuby jsou obvykle četné (více než 70), stejného typu, obvykle malé velikosti, ostré; Horní vstupují do mezer mezi spodními. Některé druhy delfínů mají zubů méně, ale jsou větší a masivnější, což souvisí s krmením hlavonožci (delfín šedý) nebo mořskými savci (kataška).
Delfín šedý (Grampus griseus). Delfín šedý (Grampus griseus).
Čelo je obvykle vysoké a konvexní, s jediným dýchacím otvorem ve tvaru podkovy umístěným na temeni. Na hrdle nejsou žádné rýhy (podélné záhyby kůže). Kůže je hladká a má dobré hydrodynamické vlastnosti, zabraňuje tvorbě vírových proudů kolem pohybujících se zvířat. Povrch ploutví má proměnlivou elasticitu (mění se v závislosti na rychlosti plavání), která je regulována cévami. Barva těla je šedá nebo černá, svrchu tmavá a zespodu světlá, případně s různými světlými pruhy či skvrnami. Samci jsou obvykle větší než samice; pohlavní dimorfismus se může projevit i tvarem a velikostí hřbetní ploutve, tvarem prsních ploutví atd. 17 rodů, včetně delfínů skákavých, delfínů obecných, pilotů, kosatek, prográdních delfínů, delfínů s krátkými zobáky a velrybovitých delfínů; 34 druhů. Taxonomie skupiny se několikrát změnila a je stále předmětem debat. Delfíni se vyskytují téměř ve všech mořích zeměkoule, některé druhy i ve velkých řekách (například delfíni dlouhozobí v řece Amazonce, sviňuchy bez ploutví v řece Jang-c‘-ťiang, delfíni Irrawaddy v řekách Mekong, Ganga a Irrawaddy). Většina delfínů žije v mírných a teplých vodách mírného pásma; Některé (sviňuchy, kosatky) vstupují do Arktidy a Antarktidy. V ruských vodách (ve všech mořích kromě Kaspického) se vyskytuje nejméně 11 druhů delfínů.

Delfíni skákaví (Tursiops truncatus) v pohybu. Delfíni skákaví (Tursiops truncatus) v pohybu.
James RD Scott / Moment Video RF / Getty Images James RD Scott / Moment Video RF / Getty Images
Všichni delfíni mají vysoce vyvinutý nervový systém a vyznačují se složitým sociálním chováním. Dokonale se pohybují ve vodě pomocí echolokace; produkovat a vnímat zvuky s frekvencemi od několika desítek hertzů až po 170 kHz a vyšší. Mobilní zvířata schopná dlouhé migrace; Dokážou plavat rychlostí přes 50 km/h a potápět se do značných hloubek. Obvykle žijí v malých skupinách (rodinách), ale mohou tvořit i velká hejna (až několik tisíc jedinců). Při komunikaci ve stádě používají složité komunikační signály. Strava většiny druhů delfínů se skládá především z ryb a hlavonožců. Jednou ročně se delfínům narodí 1 velké mládě (do ½ délky těla matky), které je krmeno mlékem po dobu 4-6 měsíců (v zajetí do 1 roku). Pohlavně dospívají ve 3–5 letech. Předpokládaná délka života je 30–50 let. Některé druhy delfínů dobře snášejí chování v delfináriích, kde se mohou rozmnožovat. V zajetí je možné křížit různé druhy delfínů, ale takoví kříženci jsou vždy sterilní. Delfíni jsou vysoce trénovatelní, lze je využít k různým účelům (hledání ryb, pomoc při práci pod vodou, organizování komunikace atd.) a jsou předmětem mnoha studií. Někteří zástupci čeledi mají komerční význam (hlavně malí delfíni subtropů, tropů a rovníkových šířek). V Rusku je lov delfínů zakázán od roku 1966. 5 druhů delfínů je uvedeno v Červené knize Ruské federace, 1 druh je uveden v Červené knize IUCN. Zharikov Kirill Alexandrovič. První publikace: Velká ruská encyklopedie, 2007.
Publikováno 19. července 2023 v 11:33 (GMT+3). Poslední aktualizace 19. července 2023 v 11:33 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti poznání: Cetearato-kopytníci Čeleď: Delfíni (Delphinidae) Řád: Kytovci (Cetacea) Třída: Savci Typ/oddělení: Chordata (Chordata) Říše: Zvířata (Animalia) Latinský název: Delphinidae
- Vědecký a vzdělávací portál „Velká ruská encyklopedie“
Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
ISSN: 2949-2076 - Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
Šéfredaktor: Kravets S.L.
Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
- © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
- Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv. - Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
![]()
13.09.2013 Zvířata Žraloci Krokodýl Šnek
A tady jsou ta nejzubatější zvířata naší planety, jejichž život je pro mnohé naše čtenáře velmi zajímavý. Přítomnost velkého počtu zubů a jejich tvar dokonale charakterizuje samotné zvíře a to, co jí.

Ale jak se ukázalo, zuby jsou potřeba nejen ke žvýkání potravy, protože u mnoha živých tvorů se staly také impozantními zbraněmi a dokonce i různými zařízeními. Můžete kopat, pilovat zuby, s jejich pomocí snadno lézt po zledovatělých skalách a dokonce určovat změny teploty a tlaku prostředí.
10. místo. Pásovec pygmejský
Pásovec trpasličí (lat. Zaedyus pichiy) je savec žijící ve Střední, Jižní a Severní Americe. Jedná se o jedno z nejstarších zvířat, která žili od dob dinosaurů. Jsou jedinečné nejen svou vnější stavbou, ale také svými zuby. Někdy je u jednoho druhu různý počet zubů – přibližně od 28 do 40 a u pásovce obrovského – dokonce až 100.

Tato vlastnost je pro pásovce jedinečná. A zajímavé je, že počet zubů se liší nejen v rámci druhu, ale také mezi různými jedinci. Zuby jim neustále rostou, jsou malé, bez kořenů a skloviny, až na to, že mají stejný válcovitý tvar.
9. místo. Vačice obecná
Vačice obecná (lat. Didelphis marsupialis) jsou malí vačnatci, kteří se objevili na konci křídového období (poslední období druhohor) a od té doby se téměř nezměnili. Vačice mají archaický zubní vzorec, což naznačuje primitivnost těchto zvířat.

Mají celou řadu řezáků: 5 řezáků na horní čelisti a 4 na dolní čelisti. Špičáky a ostře tuberkulované stoličky jsou dobře vyvinuté. Všichni vačice bez výjimky mají přesně 50 zubů.
8. místo. Mravenečník vačnatec, nambat
Mravenečník vačnatec, nambat (lat. Myrmecobius fasciatus) je zvláštní zvíře, které připomíná veverku, malého savce z čeledi vačnatců.

Říká se mu také nambat. Jedná se o jedno z nejzubatějších suchozemských zvířat. Jeho ústa obsahují 50 až 52 malých, asymetrických a slabých zubů. S takovými zuby dokáže prorazit pouze skořápku hmyzu, kterým se živí.
7. místo. Vorvaně
Vorvaň (lat. Physeter katodon) je mořský savec a jediný zástupce své čeledi. Vorvaň má 60 zubů (20-26 párů na spodní čelisti). Každý zub (se zavřenými ústy) zapadá do samostatného vybrání v horní čelisti.

Zajímavostí je, že v Britském muzeu je vystavena čelist, jejíž délka je 5 metrů a patřila 27metrovému samci vorvaně. V dnešní době již jedince této velikosti neuvidíte. Počet vrstev v dentinu zubu odpovídá stáří vorvaně.
6. místo. Aligátoři
Aligátor (lat. Aligátor) je dravý plaz a nejzubatější plaz. V jeho tlamě je asi 80 ostrých zubů, které se při opotřebování navzájem nahrazují.

Zuby také usnadňují odlišení aligátora od jiného druhu krokodýla. Při zavřené tlamě aligátora nejsou jeho zuby vidět, ale u jiných druhů jsou zuby spodní čelisti (4. zub) dobře viditelné.
5. místo. Delfín obecný nebo delfín obecný
Jak se ukázalo, nejzubatější mezi světskými savci jsou obyčejní delfíni (lat. Delphinus delphis).

V zásadě mají všichni delfíni mnoho zubů, avšak nejzubatější z nich jsou velryby běloboké – 200-210 zubů – to je skutečný rekord mezi vodními savci z podřádu zubatých velryb (lat. odontoceti). Například delfín skákavý má jen 100 zubů.
4. místo. Pijavice indická
Pijavice indická (lat. Haemadipsa sylvestris) – patří k druhům kroužkovců a jsou mezi svými „bratry“ nejzubatější.

V čelistech, a to má tři (jeden hřbetní a dva boční), je v každé 70-100 chitinózních zubů – celkem asi 300 zubů!
3. místo. Žralok šedý
Žralok šedý (lat. Glyphis glyphis) – označuje vzácný druh žraloků (vědci narazili pouze na mladé exempláře). V tlamě tohoto dravce je asi 2-3 tisíce ostrých zubů, uspořádaných v několika řadách, ale pouze první dvě řady jsou považovány za aktivní, zbývající řady jsou náhradní.

Zuby tohoto žraloka rostou po celý život a rostou nové, aby nahradily ty opotřebované nebo vypadlé. Zuby žraloka šedého jsou pokryty speciální sklovinou, která mu umožňuje živit se kostnatými rybami a korýši.
2. místo. Šneci ze třídy Gastropods
Šneci jsou měkkýši z třídy plžů (lat. Gastropoda). Některé z nejvíce zubatých zvířat na naší planetě.

Na jejich jazyku jsou malé denticuly uspořádané ve 135 řadách se 100-105 zuby v každém. To znamená, že v tlamě šneka je asi 14 tisíc zubů! Jaké malé monstrum!
1 místo. Velký slimák u silnice
Velký slimák u silnice (lat. Limax maximus) je plž, který žije na souši. Nejzubatější tvor, který není predátor. Jeho jazyk má 30 tisíc zubů! S pomocí jazyka snadno jí ovoce, bobule, zeleninu a listy, ve kterých jsou vytvořeny velké otvory.

Vítězové hodnocení dokázali, že zuby mohou mít nejen velká a dravá zvířata, ale také nejmenší zástupci zvířecího světa – měkkýši a šneci!