Trendy

Co je na emu tak neobvyklého, co pták rád jí, jak žije?

Emu se donedávna říkalo australský pštros. Jakmile se ale objevily nové informace, ornitologové s tím přestali. Vědci dokázali, že emu nejsou vůbec pštrosi, ale jsou blíže příbuzní kasuárům.

Nelétaví ptáci s dlouhými nohami jsou jedinými zástupci rodu emu na planetě.

Внешний вид

Velcí ptáci, kteří vypadají velmi podobně jako pštrosi:

  • délka těla dosahuje 1,5-1,8 m;
  • hmotnost dospělého je přibližně 40-50 kg;
  • Na rozdíl od pštrosů má pták emu volnější peří (peří připomíná vlnu). Peří bývá hnědočerné, krk a hlava jsou černé;
  • Emu nemá charakteristické rysy afrického pštrosa, jako jsou dvouprsté nohy a močový měchýř;
  • tělo je hustší;
  • malá hlava;
  • krk je dlouhý;
  • chybí zuby;
  • zobák je růžový se zahnutým koncem;
  • oči jsou kulatého tvaru;
  • křídla až 25 cm dlouhá, na špičkách mají výrůstky, které připomínají drápy;
  • samice jsou mnohem větší než samci, odstín opeření je u obou pohlaví stejný;
  • nemohou létat.

Ubytovací prostory, strava

Emu – výhradně Australský pták. Kromě nejzelenějšího kontinentu je na ostrově také obyvatel. Tasmánie. Nemá rád hustě obydlené hlučné oblasti, regiony se suchým klimatem, lesy.

Divoké ptáky lze často nalézt jednoduše na silnici. Farmáři je pravidelně vídají na polích, což se jim nelíbí, protože ptáci způsobují škody na úrodě.

Mýcení australských lesů rozšířilo oblast jejich osídlení a poskytlo příznivé podmínky pro život a plození.

Emu dieta zahrnuje:

  • rostliny;
  • hmyz;
  • ještěrky;
  • malá zvířata.

Pštrosi také milují rostlinnou potravu:

Nicméně i když je hlad, nejezte suché větve a trávu. Konzumují obilí, proto je první osadníci z Evropy ničili. K rozmělnění potravy v žaludku polykají písek a oblázky. Mláďata jsou krmena hlodavci, hmyzem a ještěrkami.

Tito ptáci nevyžadují neustálé pití, protože jejich těla využívají vlhkost velmi opatrně. Když se naskytne příležitost, napijí se do sytosti a s chutí si zaplavou.

Reprodukce

Je zajímavé, že vejce samec emu inkubuje vajíčka, ne žena. To je jeden ze zřejmých rozdílů od ostatních ptáků. Nastávající mamince je vlastní snůška zcela lhostejná. Zatímco samec inkubuje vajíčka, samice se může začít pářit s jiným pštrosem.

  • Plůda obsahuje 7-8 vajec o hmotnosti 700-900 g.
  • Skořápka má barvu od zelenomodré po tmavě modrou.
  • Inkubace vajíček trvá 55-60 dní.
  • Mláďata se líhnou s pruhovaným dolů.
  • Kuřata plně vyrostou ve věku dvou let.

Ve volné přírodě se emu dožívají 10-20 let.

Nepřátelé

Pták nemá téměř žádné přirozené nepřátele, ačkoli mladí zástupci jsou loveni:

  • lišky
  • varani;
  • psi dingo;
  • divoké prasata.

V minulosti emu chytali i lidé, protože maso a tuk australského pštrosa si cenili. Druhu v současné době nehrozí vyhynutí.

Život

  • Pták miluje suché, otevřené prostory. Lákají je keře a travnaté savany. Někdy se tito „australští pštrosi“ pasou na okrajích pouští a nechodí do centra.
  • Vedou sedavý způsob života. Tito ptáci mají dostatek potravy po celý rok, takže není třeba nikam migrovat. Někdy lze ale pozorovat částečné sezónní migrace, i když to platí pouze pro populaci emu žijící na západě kontinentu.
  • Emu netvoří velká stáda; obvykle se shromažďují ve skupinách po 3-5 jedincích.
  • Dospělí emu jsou rychlí běžci, schopní dosáhnout rychlosti až 50 km/h!
  • Emu jsou docela přátelští a neškodní, pokud nejsou vyrušováni.
Přečtěte si více
Lovely Kdy začít vztah, rada

Emu nemají tendenci se shlukovat. Pohybují se sami a shromažďují se ve skupinách, když migrují nebo hledají potravu.

Ptáci mezi sebou komunikovat pomocí hlasitých, náhlých zvuků, současně připomínající chrochtání a bubnování. Emus usne při západu slunce. Sedí na tlapkách a spí asi sedm hodin. Probuďte se každých pár hodin. Vynikající sluch a zrak varují před nebezpečím předem.

Samce od samice rozeznáte podle chování. V období páření samec vyvolává charakteristické zvuky svou družku k páření.

Chov pštrosů

Zemědělci chovají pštrosy pro jejich tuk, který se používá v lékařství a kosmetologii. Emu olej je přírodní hydratační prostředek, který léčí a omlazuje pokožku.

V lékařství se tuk používá také pro následující účely:

  • prevence proleženin;
  • hojení pooperačních jizev;
  • pro onemocnění kloubů;
  • s křečovými žilkami;
  • ochrana pokožky před omrzlinami a vystavením UV záření.
  • posílení nehtů.

Ve sportovní medicíně se přípravek používá na strie.

V kosmetologii je součástí sér, krémů, sprejů. Pomáhá předcházet vzniku nových vrásek, zbavuje se akné a ekzémů, hojí jizvy a redukuje projevy celulitidy.

Emu se chovají na farmách v USA, Číně, Kanadě, Peru a dalších zemích. Kromě tuku jsou ptáci ceněni pro své dietní maso, a galanterie se vyrábí z kůže ptáků.

Používají se také řasy, peříčka, drápy a vajíčka. Z bělených vajíček jsou krásné suvenýry a leštěné drápy zase neobvyklé šperky.

Zajímavá fakta

  • Vajíčko emu se vám sotva vejde do dlaně.
  • Výška dosahuje 170 cm a hmotnost je 55 kg.
  • Nemohou létat kvůli nedostatku kýlu a nedostatečně vyvinutých křídel.
  • Při běhu vyvíjejí vysokou rychlost.
  • Velikost kroku dosahuje 3 m.
  • Oči a mozek jsou stejně velké.
  • Kvůli nedostatku zubů pták prostě polyká kameny, sklo a další předměty, které napomáhají procesu trávení.
  • Když je pták v nebezpečí, neschová hlavu do písku, ale uteče.
  • Přizpůsobí se teplotám od -5 do +45 °C.
  • Je to jako vznášení se v písku.

Trocha historie

Evropští průzkumníci popsali emu již na konci 1789. století. V arabštině a portugalštině jeho jméno znamená „velký pták“. První popis druhu lze nalézt v práci ornitologa Johna Lathama „A Voyage to Botany Bay“, publikované v roce XNUMX. V té době existovalo šest druhů pštrosů, ale osadníci z Evropy zničili ptáky kvůli konkurenci o krmivo s kravami a ovcemi. Zůstal pouze jeden druh, který má tři poddruhy podle toho, kde žijí. Ptáci se liší ve stínu jejich opeření.

Svět ptáků reprezentují nejen miniaturní kolibříci, kteří se živí nektarem z květin, ale i takoví obři velikosti a hmotnosti, jako jsou pštrosi. Mnozí nyní řeknou, že pštrosi žijí, říkají, v Austrálii. Říká se jim dokonce australští emu. Pravda, ale ne úplně. Faktem je, že tito velcí dlouhonozí ptáci jsou mnohem rozšířenější.

Pštros africký Foto: Bluesnap, pixabay.com

V Austrálii jsou emu a klokani vyobrazeni na erbu poblíž štítu s hvězdami australských států. Až do 80. let minulého století zoologové emu zařazovali jako samostatný druh pštrosa, později klasifikaci revidovali a přiřadili do řádu kasuárů – ptáků nadřádu běžci. Významným představitelem tohoto řádu je emu, označovaný zoology jako australský pštros. Jedním slovem zůstává určitý zmatek s emu, protože jsou navenek mnohem blíže skutečným pštrosům – africkým.

Přečtěte si více
Rajče Černý Krym (Black Krim). Osobní zkušenost s pěstováním. Recenze. Popis, charakteristika, fotografie — Fórum — Botanichka

Ptáci Struthio camelus žijící v Africe jsou jedinými „plnohodnotnými“ zástupci čeledi pštrosů na Zemi bez jakýchkoli výhrad. Tato rodina má poddruhy. Rozdíly mezi nimi znají pouze specialisté. Pro obyčejné lidi jsou všichni tito velmi velcí ptáci jen pštrosi.

Je zvláštní, že pštros je přeložen z řečtiny jako „velbloudí vrabec“. Tedy hodně velký vrabec, který se dá velikostí a váhou srovnat s velbloudem. Dospělý africký pštros je vysoký téměř tři metry. Hmotnost přesahuje 150 kilogramů!

Před dvěma stoletími však pštrosům hrozilo úplné vyhynutí. Byli aktivně loveni pro maso, kůži a peří. Z tohoto důvodu vymizely některé poddruhy pštrosů v zemích Blízkého východu a západní Asie. Neuvěřitelné, ale pravdivé – pštrosi žili i v oblastech východní Evropy!

Nyní jsou divocí pštrosi v Africe pod ochranou. K jejich ochraně přispívá i skutečnost, že v řadě zemí aktivně vznikají pštrosí farmy. Nacházejí se nejen v samotné Africe, ale také v zemích s chladným podnebím.

Zájem o domestikaci pštrosů je dán tím, že jejich chov je ziskový. Maso těchto ptáků je libové a má nízký obsah cholesterolu, což je nebezpečné pro lidské zdraví. Kromě toho má pštros velká vejce s poměrně silnou skořápkou, což přispívá k jejich naprosté bezpečnosti při přepravě na dlouhé vzdálenosti jakýmkoli zařízením.

Málokdo ví, že v Rusku jsou velké pštrosí farmy. Budu jmenovat ty, o kterých informovala média.

Na Krasnodarském území, ve vesnici Molkino (nedaleko města Goryachiy Klyuch), existuje pštrosí farma již více než deset let. Dlouhodobě přináší dobré zisky. Farma je zajímavá tím, že chová i bažanty, pávy, ozdobné kachny a kuřata.

Ruská pštrosí farma působí v Moskevské oblasti od roku 1999. Mezi moskevskými turisty je velmi populární. Dostat se tam je velmi snadné. Na autobusovém nádraží v Serpukhovo musíte jet autobusem Serpukhov-Proletarsky a vystoupit na zastávce Malye Kuzmenki.

Je to fantastické, ale část Afriky je dokonce i v Arktidě. V roce 2007 se objevila pštrosí farma v Murmansku. Je stále považován za nejexotičtější na světě, protože je nejsevernější pštrosí farmou.

Pštrosí farma „Makaryevo“ v regionu Nižnij Novgorod je ve srovnání s tou v Murmansku již vnímána jako běžná pro úspěšné podnikání.

Na stejné úrovni exotiky pro turisty je pštrosí farma Krasavinsky Khutorok na území Perm. Jako, co je speciální? Nemnoží se mamuti, ale ptáci. Ale farmy nacházející se v Baškirsku (v okrese Gafuriysky) a v Čeljabinské oblasti (v okrese Čebarkulskij) vás už teď nutí škrábat se na hlavě překvapením, když zjistíte, že jsou zde v zimě mrazy -40 stupňů. Jaké to tedy je pro ptáky z horké Afriky?

No, budete ohromeni, když navštívíte pštrosí farmu ve vesnici Vasilievka (nachází se 17 km od Barnaulu (Altajské území). A to je Sibiř!

Takže na otázku „Kde žijí pštrosi?“ U jednotlivých příkladů lze dát pouze přibližnou odpověď. Úplný obrázek o chovu pštrosů na celém světě zatím neexistuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button