Aristokratický holub hřivnáč nežije s obyčejnými holuby) | Pikabu
Holub hřivnáč se cítí jako doma ve městech, na vesnicích i na zahradách, stejně jako v lesích a na polích. Zde je krátký příběh o něm.
Внешний вид
- Mužské opeření: bílá, světle až tmavě šedá, taupe, růžová, načervenalá nebo červená, modrá nebo namodralá, duhová nebo lesklá
- Ženské opeření:bílá, světle až tmavě šedá, taupe, růžová, načervenalá nebo červená, modrá nebo namodralá, duhová nebo lesklá
- Habitat: zahrady, parky, pole, louky, lesy
- Hmotnost:do 600 g
- Rozpětí křídel: od 68 do 77 cm
- Velikost:od 38 do 45 cm
Holub hřivnáč, nebo jinak Vityuten, je největší domácí plemeno holubů. Tito ptáci dosahují výšky 38 až 45 centimetrů a hmotnosti až 600 gramů. Jejich opeření má modrošedý odstín, který rovnoměrně pokrývá hlavu, kryty křídel a záda. Na hrudi je však vidět jemně růžová barva, která na břiše přechází do světle béžové.
Nejnápadnějším rozlišovacím znakem těchto ptáků je velká bílá skvrna na krku, která je dobře viditelná i z dálky. Když holubi hřivnáči létají, objevují se na jejich křídlech široké bílé pruhy. Samci a samice tohoto plemene vypadají stejně a vzhledově se od sebe neliší.
Hlas a zpěv
Zpěv holubů je velmi zapamatovatelný. Tiše vrká a rytmicky zpívá svůj pětislabičný verš: „GUH-guh-gugu-guh“. I z dálky je zpěv stále jasně slyšitelný.
Migrační chování
Zatímco většina středomořské a britské populace holubů hřivnáčů jsou ptáci přisedlí, 30 až 55 % holubů hřivnáčů z Belgie, Nizozemska a severozápadního Německa migruje na zimu. Ptáci ze severovýchodní Evropy, Skandinávie a Švýcarska jsou také považováni za stěhovavé. Evropští holubi hřivnáči preferují zimu ve středomořských a atlantických oblastech západní Evropy. Let domů obvykle začíná v únoru, vrcholí v březnu a dubnu a končí začátkem května.
Kde žije holub kruhoocasý?
Kruhokrcí holubi jsou extrémně přizpůsobiví. Najdeme je jak v zahradách a parcích, na loukách a polích, tak i v lesích.
Chování při páření
V březnu se holubi hřivnáči začínají pářit. V tuto chvíli můžete slyšet jejich volající výkřiky. Samci se snaží zapůsobit na samici prováděním speciálních vzdušných triků. Vystoupají do výšky 20–30 metrů a za hlasitého mávání křídel kloužou dolů a roztahují doširoka křídla a ocas. Tento párovací let se několikrát opakuje.
Samci navíc samici nabízejí několik hnízdišť. Díky tomu si vybírá, kde bude chovat své potomky. Holubi hřivnáči žijící ve městě začínají s pářením již v zimě.
Po období rozmnožování se ptáci stávají velmi společenskými a tvoří velká hejna. Při hledání potravy se tato hejna mohou toulat po okolí. Někdy se během migrace tisíce ptáků shromažďují v obrovských hejnech.
Rozmnožování a potomci
Snáška vajec holuba hřivnáče obvykle začíná v dubnu. Tito ptáci mají dvě mláďata ročně, někdy i tři. Hnízda si holubi hřivnáčci staví vysoko na stromech, nejsou příliš útulní, ale jsou spolehlivě skryti před zraky zvědavců. Samice snáší dvě bílá vejce s matným leskem.
Hnízdní období trvá 16–17 dní, poté mláďata stráví v hnízdě přibližně 28–29 dní. Teprve po 35 dnech se stanou dostatečně silnými, aby létaly.
Stejně jako ostatní holubi, i mláďata holubů hřivnáčů přijímají potravu ve formě obilného mléka. Jak kuřata rostou, začínají jíst rostlinnou potravu. V následujících odchovech mláďata často dostávají výživu pouze od jednoho rodiče. Ve volné přírodě se holubi hřivnáči dožívají až 21 let.
Čím se živí holub hřivnáč?
Stejně jako ostatní druhy holubů i holub hřivnáč získává potravu především na zemi. Navíc se na rozdíl od svých středoevropských příbuzných vyskytuje převážně na keřích a stromech. Při shánění potravy mimo území tvoří holubi hřivnáči jako společenští ptáci často malá hejna.
Složením potravy se holub hřivnáč neliší od ostatních druhů holubů. V Evropě tvoří jídelníček především bukvice, žaludy a obilná semínka. V závislosti na místních podmínkách doplňuje svou stravu o extrémně širokou škálu doplňkových rostlinných složek, jako jsou zelené listy, bobule, květy a poupata různých rostlin, ale i kořenové hlízy, jako je řepa nebo brambory.
Potravinový sortiment městského obyvatelstva je tomuto prostředí přizpůsoben a zahrnuje především chléb a další pekařské výrobky. Někdy holub hřivnáč požírá i živočišnou potravu. Nepohrdne ani šupinkami, housenkami a motýlími kukly. Někdy požírá i žížaly a členovce. Aby uspokojil svou potřebu vápna, občas požírá malé měkkýše, jako jsou šneci nebo jejich ulity.
Nebezpečí
Díky své vysoké adaptabilitě a dvou až třem ročním mláďatům je holub hřivnáč jedním z nejběžnějších hnízdících ptáků v Evropě. Celosvětová populace se pohybuje přibližně od 30 do 70 milionů jedinců. V letech 1970-1990 byl počet obyvatel stabilní a v dalším desetiletí dokonce mírně vzrostl. Podle Červeného seznamu ohrožených druhů IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, World Conservation Union) není populace holuba hřivnáče ohrožena v celosvětovém měřítku.
Ochranná opatření
Pravidelným návštěvníkem domácí zahrady jsou i holubi hřivnáči. Raději se usazují na stromech a v zimě je lze spatřit i u krmítek. Zde s radostí přijmou obilí a suchou travní potravu, kterou jim nabídnou na suchém místě na zahradě nebo na balkóně. V teplé sezóně přispívají holubi hřivnáči k boji proti hmyzím škůdcům.
Doporučené články
- Konipas bílý
- Čáp bílý
- Strakapoud velký
- Kavky
- vrabec domácí

Upřímně řečeno, postoj k holubovi je nejednoznačný. Na jednu stranu je to symbol míru a lásky, na druhou. rozumíte. Ale v rodině holubů je úžasný zástupce, o kterém nemá smysl se dohadovat: pták je vznešený, krásný, dobře upravený.
Jedná se o holuba hřivnáče, známého také jako vitiuten. Je čistotný a nestýká se s obyčejnými holuby!
V přírodě se holub hřivnáč s běžnými holuby nekříží.
Holub hřivnáč je největší divoký holub hřivnáč žijící v Evropě, délka jeho těla je více než 40 cm, hmotnost – až 690 g.
Barva je modrošedá, hruď je červenošedá. Peří na krku má kovově zelený nádech a dvě bílé skvrny na každé straně krku. Bílé skvrny jsou dobře viditelné i na křídlech za letu. Zobák je žlutý, nohy karmínové.
Mladým ptákům chybí zelený lesk a bílé skvrny na krku a opeření má nahnědlý odstín.

Mužův hlas je tichý a tlumený často vrkání holuba hřivnáče děsí cestovatele v lese.
Tento pták miluje bobule, ovoce, ořechy, květiny a poupata. Na jaře, v období páření a na podzim se vitiutna pasou na otevřených prostranstvích v hejnech. Vypadá to velmi kuriózně: obrovští majestátní holubi krok za krokem šlapou po trávníku v řadě při hledání potravy.
Les je hlavním stanovištěm vityutn. Často ji ale lze nalézt na poli se zralými klasy, v městských zahradách a na náměstích.

Holub hřivnáč je v porovnání se svými druhy příznivý v tom, že se vyhýbá skládkám a skládkám odpadků. Je nepravděpodobné, že byste někdy viděli wighta prohrabávat se odpadkovým košem bytového domu. A vůbec, nějakým úžasným způsobem jsou tito holubi vždy čistí a zdraví.
Holubi hřivnáči jsou stěhovaví ptáci. Nezimují u nás. Přilétají brzy na jaře a odlétají v polovině podzimu. Ptáci létají v hejnech. V této době jsou nejzranitelnější, čehož lovci využívají. Vityutni se často stávají obětí sportovních soutěží mezi lovci.
Mimochodem, amatérští ornitologové pomocí holubů posuzují, jak probíhá lov v konkrétní oblasti. Pozorovatelé si již dlouho všimli, že v různých zemích a městech si vitiuni budují zvláštní vztahy s lidmi. Pokud holubi hřivnáči klidně procházejí parky a přijímají pamlsky od lidí, pak pravděpodobně po mnoho generací tito ptáci neznají potíže od lidí.
Ne pro domov
V Encyklopedickém lexikonu věnovaném císaři Mikuláši I. z roku 1838 je pták popsán takto:
„Holubí nos je nažloutlý, jeho nozdry jsou šarlatové, jako by byly pokryty bahnitým prachem; žluté oči, popelavá hlava. Krk, krk a zátylek jsou zlatozelené, s nádechem modré a měděné barvy. Na obou stranách krku je bílá skvrna ve tvaru půlměsíce.“
Hezký! Není lepší způsob, jak to popsat.
Je zde také poznamenáno, že i když nakrmíte holuba hřivnáče, který vypadl z hnízda, nevytvoří v zajetí rodinu a že Rusové považují holuba za hřích, ale Evropané ho jedí s chutí.
Nepřátelé holuba hřivnáče
Jezevec holuba s radostí sežere. Přesto se holubi hřivnáči rádi usazují v blízkosti jezevčích chýší a liščích nor. Je to proto, že v blízkosti nor je zpravidla písek nebo drobivá suchá země. Tam Vityuten nemá odpor ke koupeli.
Kromě lidí a zvířat jsou nepřáteli holubů draví ptáci. Především jestřábi a sokoli. Vrány velmi škodí vitiutnyas: ničí hnízda.
Holub hřivnáč je velký pták a zároveň mistrovský letec. V období páření samec, aby si podmanil samičku, předvádí ve vzduchu takové kousky.
Ptačí hnízdo je postaveno v husté koruně stromu. Nezáleží jim na tom, zda jsou jehličnaté nebo listnaté. Wights spí na stromech. Čechrají si peří a schovávají zobáky do peří.
Holub hřivnáč je velmi špatný stavitel. Jednoduše udělá velké hnízdo (asi 30 cm v průměru) z větviček. Ukazuje se, že je docela křehký. Pokud pták náhle vzlétne, hnízdo může spadnout a kuřata zemřou.
Obvykle se páru holubů hřivnáčů narodí dvě mláďata.
Rodiče vejce inkubují střídavě, inkubace začíná prvním vejcem, takže mláďata v hnízdě jsou různého stáří. Oba rodiče inkubují, ale samice tráví v hnízdě mnohem více času. Oba rodiče mláďata také krmí. Společně krmí mláďata holubím mlékem. Ano, ano, ptačí mléko existuje, ale se sladkostmi nemá nic společného.
Holubí mléko je žluté barvy, produkované v plodině obou rodičů a obsahuje hodně bílkovin a tuku.
Holubi hřivnáči krmí mláďata mlékem asi týden, poté rodiče přinesou potravu změkčenou v porostu. Krmení trvá od 20 do 30 a dokonce 35 dní
Mláďata poprvé po vzejití zůstávají u rodičů, kteří je ještě pár dní krmí obilím změkčeným v porostu.
Brzy se mláďata oddělí od rodičů a spojí se do hejn a dospělí holubi hřivnáči začnou svou druhou snůšku; v jižních částech areálu se mohou během léta vyskytovat 3 snůšky.
Podzimní hejna holubů hřivnáčů se skládají z dospělých ptáků a mláďat ze všech odchovů, široce se toulají a postupně odlétají do zimovišť.

Arabské pohádky
Vityuten je tak barevný pták, že se stal jedním z hrdinů Knihy tisíce a jedné noci.
152. noci Šeherezáda vypráví králi Shahryarovi o tragickém osudu rodiny holubů lesních. Příběh se jmenuje „O ježkovi a holubovi hřivnáči“.
V pohádce ježek oklame důvěřivého a laskavého holuba.
Nespravedlnost zase přiměje holuba hřivnáče, aby se stal vypravěčem příběhu „O kupci a dvou padouších“.
Vrtulník, vesnice, jezero
Bezpilotní vrtulník v Rusku byl pojmenován po holubovi. Holub hřivnáč váží 6 kg a má maximální rychlost 50 km/h. Používá se na ministerstvu pro mimořádné situace. Nyní odborníci upravují dron pro vojenské úkoly.
Samotné slovo „holub“ je zajímavé. Tak se dříve říkalo dobromyslným, obětavým lidem a byla to také přezdívka pro prosťáčky.
Jednoduchému proutěnému pytli na seno se také říkalo holub hřivnáč. Důležitou roli pravděpodobně hrál způsob, jakým si holubi stavěli jednoduchá hnízda.
Holub hřivnáč dal své jméno různým osadám a vodním plochám. Vesnice Vyakhorevo v Novgorodské oblasti. Vesnice Vjakhirevo jsou v Tverské oblasti a dvě v Moskevské oblasti. Nedaleko Smolenska Roslavl se nachází vesnice a jezero Vyakhori.
Co se toponym týče, tak těch je po celém světě hodně. Takže například v bulharštině „holub“ znamená „grivyak“; na jihu země je vesnice s tímto názvem.
Máme také příjmení Vyakhirev. Je málo šťastlivců, vzácné příjmení.
Holubí peří se používají při vyšívání – používají se na klobouky a brože. Zajímavé jsou i pro milovníky všeho nadpozemského. Věří, že pírko holuba hřivnáče, pokud je vetkáno do lapače snů, pomůže poznat budoucnost. Je dobře, že tito čarodějové potřebují peří, které padalo výhradně přirozeně.