Otazky

Vydra – Irkutské regionální muzeum místní historie pojmenované po Muravyovovi-Amurském

Toto zvíře je velmi flexibilní a obratné. Má aerodynamický tvar těla. Jedná se o poměrně velké zvíře s malou hlavou. Jeho uši jsou kvůli srsti sotva viditelné, jsou krátké a umístěné po stranách hlavy. V uších je speciální ventil, který uzavře zvukovod, když se vydra říční ponoří do vody. Jeho tlama je krátká a široká, s dlouhými kotletami po stranách. Krk zvířete je velmi silný a krátký, stejně široký jako jeho hlava. Vydra říční má malé kulaté oči. Jsou vysoko posazené, což umožňuje zvířeti dobrý výhled. Samci, jak se často stává, jsou mohutnější a silnější než samice. Nohy zvířete jsou krátké, ale silné. Mezi prsty mají speciální membrány. To vám umožní lépe plavat. Drápky jsou malé a krátké. Vydra říční má také dlouhý ocas. Funguje jako ploutev a pomáhá vám lépe se pohybovat pod vodou. Ke stejnému účelu slouží i prodloužené zadní nohy. Srst zvířete je hladká a má dvě vrstvy. Horní je drsnější a hladší, zatímco spodní je velmi tlustá a lehce zvlněná. Tato struktura srsti umožňuje, aby se nenamočila a udržuje teplotu zvířete na požadované úrovni. Takhle vypadá vydra říční. Fotografie uvedené v článku nám umožňují podrobněji studovat její vzhled.

Barva a hlas zvířete

Srst zvířete je tmavě hnědé nebo hnědé barvy, zatímco podsada je světle hnědá. Barva se také mění na různých částech těla. Například boky vydry jsou světlejší a břicho má stříbřitý odstín s nažloutlými nebo nahnědlými odstíny. Na tlapkách a ocase převládá tmavě hnědá srst. Vydra říční může vydávat mnoho zvuků v závislosti na situaci. Pokud se něčeho lekne, určitě začne syčet. Když si zvířata hrají mezi sebou, zvláštním způsobem cvrlikají a pištějí. 10 kg je maximální hmotnost, kterou může zvíře dosáhnout. Vydra říční může dosáhnout velikosti 50-55 cm bez ocasu. Ocas samostatně má délku až 95 cm.Za příznivých podmínek se vydra může dožít až 10 let.

Habitat

Toto zvíře může žít v celé západní Evropě a většině Asie. Břehy potoků, jezer a řek a ve vzácných případech mořské pobřeží jsou považovány za přijatelné pro jeho stanoviště. Při výběru místa pro život si vydra vybere řeku, která má rychlý proud a kamenité dno. Nemělo by chybět ani dostatek ryb a potápěčských kachen. Pokud je řeka klidná, pak je šance, že tam toto zvíře spatříme, malá. Nejlepší řeky pro vydry jsou středně velké řeky o šířce do 15 metrů. Tyto velikosti byly vybrány, protože v zimě můžete najít širokou škálu oblastí bez mrazu. Potrava a nepřátelé Při zodpovězení otázky, čím se vydra říční živí, je třeba určit typ její stravy. Jak víte, existují tři typy: býložravci, masožravci a všežravci. Vydra je masožravec. Základem jeho jídelníčku jsou ryby o hmotnosti do 2,5 kg. Může to být pstruh, štika nebo kapr. Toto zvíře také nepohrdne obyvateli země v podobě králíků, různých ptáků, žab a hlodavců. Může také jíst brouky a měkkýše. Vydra považuje vlky, orly a rysy za své zuřivé nepřátele, kterým se maso tohoto zvířete nebrání.

Přečtěte si více
Proč kanárek přestal zpívat: důvody, co dělat

Životní styl vydry

Toto zvíře preferuje lov v noci. Přes den odpočívá ve své díře nebo v kořenech stromů rostoucích v blízkosti řeky. Pokud je horký den, vydra se ráda vyhřívá na skalách nebo na kmeni padlého stromu. Když přijde soumrak, toto roztomilé zvířátko se promění v lovce. Mořská voda je docela vhodná pro život, ale vydra může pít pouze sladkou vodu. Má dobrý sluch, šarm a zrak. Pokud toto zvíře upadne do zajetí, rychle se přizpůsobí a ochočí, svého majitele velmi miluje a nebrání se mu hrát si s ním. Vydra je také velmi odolná. V případě potřeby ujde až 10 km denně. Staví stezky a používá je léta. Zajímavostí je, že na stejné místo chodí vydry na záchod. Pokud je oblast bezpečná a dostatek potravy, pak tato zvířata svůj domov nezmění. V případě potřeby ale mohou při hledání nového úkrytu dojít až 20 km. Ale to se děje pouze v teplé sezóně. V zimě se vydry nevzdalují od nezamrzlé vody nebo pelyňku.

Chov vydry říční

Ve druhém roce života začínají tato zvířata puberta a po roce jsou schopna samostatné reprodukce. Samice může být schopna zabřeznout několikrát do roka. Její říje vydrží až dva týdny. Setkání s opačným pohlavím se může stát jak na souši, tak ve vodě. Hádky mezi muži jsou normální. Nejlepší z nich obdrží odměnu. Těhotenství trvá až 10 týdnů. Poté se narodí 2 až 4 slepá štěňata. Jsou již celé pokryty srstí. Hmotnost těchto dětí je asi 100 gramů a délka je asi 12 cm.Maminka je krmí mlékem ze 2-3 párů bradavek. Trvá jim 2-3 týdny, než se začnou plazit. Ve 4-5 týdnech se oči otevírají. Ve věku 7 týdnů se štěňata začínají učit samostatně lovit. Jejich stoličky se objevují do 2 měsíců života. Ve stejném období se učí plavat. Ve 3-4 měsících jsou štěňata již dostatečně samostatná, aby je matka opustila. Ve věku 8-12 měsíců odcházejí najít svůj vlastní domov, ale mohou zůstat s matkou ještě chvíli.

Význam vydry říční pro člověka

Přestože se vydry loví pro kožešinu, jejich význam v tomto odvětví není příliš velký. Člověku může být prospěšná pouze podsada zvířete, protože páteř je velmi drsná a musí se vytrhávat. Zbytek kožešiny je velmi odolný, hřejivý a lehký. Vydry jsou loveny hlavně proto, že jedí velké množství ryb, což způsobuje lidem ztráty. Kvůli znečištění životního prostředí a rozšiřující se infrastruktuře není tento druh schopen se rozmnožovat v dostatečném počtu. Vydry se velmi často zapletou do rybářských sítí nebo hynou na škodlivé látky, které se díky člověku dostanou do vody. Tato zvířata loví pomocí psů. Kvůli takovým akcím ze strany lidí je tento druh velmi vzácný. Proto byl zařazen do Mezinárodní červené knihy. A v roce 1985 dokonce vyvinuli speciální program pro chov vyder v Evropě.

  • telefon8 (3952) 33-34-49
  • adresa Svatý. Karel Marx, 2
  • Způsob Út-Ne 10:00 – 18:00
    (září–květen)
Přečtěte si více
Hnojení rajčat dusičnanem vápenatým: ve skleníku a otevřeném terénu - Orton

Oddělení přírody

  • telefon8 (3952) 34-28-32
  • adresa Svatý. Karel Marx, 11
  • Způsob Út-Ne 10:00 – 18:00
    (září–květen)

Muzejní ateliér

  • telefon8 (3952) 20-03-68
  • adresa Svatý. Karel Marx, 13
  • Způsob Po -Ne 10:00 – 18:00
    (září–květen)

Okno do Asie

  • telefon8 (3952) 25-98-21
  • adresa Svatý. 3. července, 21A, 21B
  • Způsob Út-Ne 10:00 – 18:00
    (září–květen)

Ledoborec Angara

  • telefon8 (3952) 35-81-48
  • adresa Třída maršála Žukova, 36A/1
  • Způsob Út-Ne 10:00 – 18:00
    (září–květen)

Muzeum V.G. Rasputin

  • telefon8 (3952) 35-81-48
  • adresa Svatý. Šverdlová, 20
  • Způsob Út-Ne 10:00 – 18:00
    (září–květen)

KPTs im. Svatý. Innocent (Veniaminova)

  • telefon8 (924) 604-09-60
  • adresa vesnice Anga,
    okres Kachugsky,
    Svatý. Školnaja, 28
  • Způsob st, čt, ne 10:00 – 17:00

Vydra

Vydra je dravý savec z čeledi mustelid, který vede semi-vodní životní styl. Podle knihy účtenek převedl vycpané zvíře tohoto zvířete do fondů našeho muzea v roce 1969 taxidermista Muzea myslivosti V.V. Záhřebina. Podle statistických údajů v Rusku v roce 2006 byla populace vydry asi 15 tisíc jedinců. V Americe, na Aljašce a ve státě Washington a také v Kolumbii je jich přibližně 70 tisíc, u pobřeží Kalifornie 2,5 tisíce a v Japonsku asi deset. Na světě žije přibližně 88 tisíc vyder, což je pouhá pětina počtu z poloviny 95. století. Vydra je velké zvíře s protáhlým, pružným, aerodynamickým tělem. Délka těla dosahuje až 55 centimetrů, ocas – až 15 centimetrů, hmotnost – až deset kilogramů. Tlapky jsou krátké, s plovací blánou. Ocas je svalnatý a není nadýchaný. Vydra je tmavě hnědé barvy, se světle stříbřitou spodní částí. Ochranné chlupy jsou hrubé, ale podsada je velmi hustá a jemná. Stavba jeho těla je přizpůsobena plavání pod vodou: plochá hlava, krátké nohy, dlouhý ocas a nesmávající se srst. Jedná se o nejrozšířenějšího zástupce podčeledi vyder. Vyskytuje se na rozsáhlém území, které pokrývá téměř celou Evropu (kromě Nizozemska a Švýcarska), Asii (kromě Arabského poloostrova) a severní Afriku. V Rusku se vyskytuje všude, včetně Dálného severu v oblasti Magadan a Chukotka. Vydra vede semi-vodní životní styl, plave, potápí se a získává potravu ve vodě. Žije především v lesních řekách bohatých na ryby, méně často v jezerech a rybnících. Preferuje řeky s víry, v zimě nezamrzající peřeje, s vymytými břehy posetými větrolamy, kde je mnoho spolehlivých úkrytů a míst pro vytváření nor. Někdy si dělá svá doupata v jeskyních nebo houštinách u vody. Vstupní otvory jeho nor se otevírají pod vodou. Vydra se vyskytuje i na mořském pobřeží. Loviště jedné vydry v létě tvoří úsek řeky v délce od dvou do osmnácti kilometrů a asi sto metrů hluboko v pobřežní zóně. V zimě, kdy jsou rybí obsádky vyčerpány a pelyněk namrzá, je nucen putovat, někdy přímo překračuje vysoká povodí. Vydra přitom sjíždí ze svahů, kutálí se po břiše a zanechává charakteristickou stopu v podobě okapu. Na ledu a sněhu urazí až 20-270 kilometrů za den. Vydra se živí převážně rybami, preferuje malé ryby. V zimě žere žáby a poměrně pravidelně požírá larvy chrostíků. V létě kromě ryb loví hraboše a další hlodavce; Na některých místech systematicky loví brodivce a kachny. Vydry jsou samotářská zvířata. K páření v závislosti na klimatických podmínkách dochází na jaře, nebo téměř celoročně (v Anglii). Vydry se páří ve vodě. Těhotenství trvá až 63 dní; Samotná doba březosti je pouze 2 dní. Ve vrhu jsou obvykle 4-XNUMX slepá mláďata. Pohlavní dospělost u vyder nastává ve druhém nebo třetím roce života.

Přečtěte si více
Syrové brambory pro králíky: můžete je dát a v jakém množství?

Zveřejněno v sekci „Artefakty“ speciálního projektu

© 2023 Irkutské regionální muzeum místní tradice pojmenované po N. N. Muravyov-Amurskij

Všechna práva vyhrazena. Všechny materiály stránek jsou 12+.
Použití odkazu na materiály je povinné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button