Hodnoceni

Vrabec je pták. Životní styl a stanoviště vrabce |

V našich krajích vrabec je považován za jednoho z nejběžnějších ptáků. Lidé si na tyto ptáky tak zvykli, že někdy ani nevnímají jejich přítomnost. Vrabci jsou všude – na střechách domů, na drátech a jen tak se vznášejí ve vzduchu.

Patří do čeledi pěvců. Může se to tak zdát jen na první pohled ptačí vrabec hloupý a v žádném případě nevýrazný. Ve skutečnosti je to docela zajímavý a nadaný pták. Z pozorování mají tito stálí sousedé lidí výbornou paměť, tvrdohlavou, hádavou a družnou povahu.

Vzhled těchto chytrých, smělých a odvážných ptáků spojujeme s příchodem jara. Jsou mezi úplně prvními ptáky, kteří nás svým zvonivým cvrlikáním poskakujícím po právě rozmrzlých loužích spěchají informovat, že zima je konečně u konce.

Skutečně hlas vrabce tak znělé a radostné, že nejen příchod jara, ale i díky němu se cítíte neuvěřitelně radostně a dobře na duši. Hlasité cvrlikání vrabce je radost, která se přenáší na vše kolem něj.

Popis a funkce

Jedinečný vzhled a cvrlikání pomáhají rozpoznat tyto úžasné ptáky. Zpočátku se jejich opeření může zdát šedé. Pokud se podíváte pozorně, můžete vidět hnědé tóny s černými skvrnami na vrcholu ptáka. Hlava, oblast kolem uší a břicho ptáka jsou zbarveny světle šedě.

Pták má poměrně silný zobák a krátký ocas. Ptáci malých rozměrů. Průměrná délka jejich těla dosahuje až 15 cm a vrabci váží ne více než 35 g. Rozpětí křídel dosahuje až 26 cm.

Mezi muži a ženami jsou patrné rozdíly. Úplně první z nich je, že samci jsou vždy větší než samice. Samec má jasně viditelnou černou skvrnu. Nachází se vpředu na bradě a hrudníku.

Hlava samce je mnohem tmavší než hlava samice. Také jí chybí černá skvrna. Jeho hruď a temeno hlavy jsou zbarveny světle šedě. A oči zdobí sotva znatelná šedožlutá podšívka. Ptáci stojí na krátkých končetinách se slabými drápy. Jejich křídla jsou krátká.

Nejzákladnější vlastností vrabců je, že jsou všude a všude v těsném kontaktu s lidmi. Můžete je potkat jak v lidnatých městech, tak ve skromných, téměř liduprázdných vesničkách, na polích. Na lodích se tito cestovatelé dostanou do míst, kde ještě nikdy nebyli, a zůstanou tam natrvalo.

V podstatě se jedná o sedavého ptáka, který téměř nikdy neopouští své obvyklé území. Vrabci mohou jen zřídka překročit hranici této oblasti a pak jen prozkoumat, co se děje za ní.

V současné době jsou pozorována velká hejna vrabců, kteří i přes své masivní nahromadění žijí ve výborné blízkosti lidí, ptáků a zvířat.

Ale vrabci nenavazují důvěryhodné a klidné vztahy se všemi ptáky. Tito lupiči dokážou někdy úplně vyhnat sýkory a swifty z oblastí. Malí ptáci někdy nevydrží silný tlak drzých malých stvoření a přenechají jim své území.

Vrabci mají výbornou paměť. Dokážou propojit vše, co souvisí s člověkem, do logického řetězce. Jsou obezřetní vůči kočkám, ale mohou ji na vlastní nebezpečí škádlit u jejího vlastního žlabu. Stejný obrázek lze pozorovat ve vztahu ke koním.

Přečtěte si více
Přidejte 4 tajné přísady do otvoru při sázení rajčat a získejte obrovskou, sladkou a masitou zeleninu | Sergach život, Sergach zprávy

Vrabci se vůbec nebojí králíků a slepic. Volně pronikají na jejich území a dělí se s nimi o jídlo. Vrabci se lidí nebojí. Ale jsou to právě ti ptáci, které je proto velmi těžké ochočit fotka vrabce a člověk je opravdová vzácnost. Je pravda, že existují ojedinělé případy přátelství mezi lidmi a těmito ptáky, ale to se stává opravdu velmi zřídka.

Charakter a životní styl vrabce

Tito přisedlí ptáci raději hnízdí na jednom místě. Jejich potomci zůstávají se svými rodiči poté, co vyrostou, takže tito ptáci tvoří velmi velká hejna. Ptáci si najdou partnera na celý život.

Vrabci si pro umístění hnízda vybírají různá místa. Hnízdo tohoto ptáka lze vidět na římse balkonu, v holubníku, v prázdných dřevěných a cihlových budovách, mezi trubkami a dokonce i hromadami odpadků.

Charakter těchto ptáků se vyznačuje svou odporností. Zuřivě a žárlivě si střeží svůj majetek. Odvážně vstupují do bitvy o své území a přežívají ptáky, kteří jsou ještě větší. Navíc svůj charakter ukazují nejen vůči cizím lidem. Mohou si dobírat své spolutvůrce s rozumem i bez něj.

Ticho a ticho nejsou pro tyto ptáky absolutně charakteristické. Sebemenší pohyb v jejich blízkosti vyvolává velmi prudkou reakci, která je doprovázena hlučnými zvuky.

Na jaře, kdy se mezi ptáky tvoří páry, je to obzvláště hlučné a „horké“. Samci mezi sebou bojují o nadvládu nejen na stromech a na střechách, ale i vysoko na obloze.

Po tomto nejsou žádné krvavé následky. Protivníci odlétají různými směry, ale uplyne nějaký čas a znovu vstupují do souboje.

Habitat

V přírodě žije asi 35 druhů vrabců. Každý z nich má své vlastní charakteristické vnější rysy a stanoviště. Tyto ptáky lze nalézt všude kromě studených kontinentů, kde život prakticky chybí.

Ptáci nejsou v ničem vybíraví. Sledují člověka, kamkoli jde. Bez problémů našli úkryt v Austrálii a rozvinuli území tundry a lesní tundry. Místa, kde, mírně řečeno, život nepřipadá každému jako pohádka. Zbývá jen velmi málo míst, která nejsou obydlena těmito ptáky.

Druhy vrabců

Již bylo zmíněno, že v přírodě žije asi 30 druhů vrabců. Každý z nich má své specifické vlastnosti a stanoviště. Některé z nich stojí za zvážení.

Vrabec domácí se vyskytuje nejčastěji. Jeho délka těla nepřesahuje 16 cm. Celý hřbet zdobí rezavě zbarvené opeření s černými skvrnami. Na břiše jsou vidět šedé barvy a ptačí tváře jsou natřeny bílou barvou.

Vrabec domácí

Opeřená křídla jsou žlutá s bílými pruhy a na hrdle jsou viditelné černé peří. Odvaha, mazanost a důmyslnost jsou těmto ptákům vlastní. Lze je nalézt v rozsáhlých oblastech od Sibiře po Portugalsko.

V Austrálii a na americkém kontinentu se vyskytují již delší dobu. Vrabci domácí mohou způsobit škody na zemědělství, ovocných stromech a vinicích. Poskytují ale také velký přínos v podobě ničení škodlivého hmyzu.

Přečtěte si více
Elektrický sporák nefunguje, nezapíná se

vrabec polní

vrabec polní je menší než brownie. Má červenošedý zátylek a temeno, černé tváře a několik pruhů přes křídla. Raději žijí na polích než v obydlených oblastech. V zimě se mohou přesunout blíže k lidským obydlím. Evropa a střední Asie jsou domovem vrabců polních.

Kamenný vrabec preferuje skalnatý terén v jižní Evropě. Mají šedohnědou barvu se žlutým pruhem u očí a žlutou skvrnou v oblasti hrdla.

Kamenný vrabec

Hrají hlavní roli při ničení hmyzích škůdců. V naší blízkosti se nejčastěji vyskytují vrabci skalní. Právě oni nás varují před příchodem jara.

Sněžný vrabec žije na jihovýchodě Altaje a Kavkazu. Je to velmi krásný pták s černobílými křídly a ocasem lemovaným bílou a černou skvrnou na hrdle. Sněžný vrabec vydává zvuky, které se nedají s ničím srovnat.

Sněžný vrabec

Pták vrabec-velbloud ve skutečnosti to vůbec není vrabec. Toto jméno dostal pštros, který kromě jména podobného vrabci nemá nic společného.

Jídlo

Vrabci žerou všechno, doslova. Nemají žádné zvláštní preference. Jedí hmyz, obilí, drobky a lidský potravinový odpad. Tito ptáci nejsou nijak zvlášť skromní. Mohou sedět a drze se dívat do úst člověku, který stoluje u stolu v letní kavárně.

Pokud v tomto případě zůstanete nějakou dobu bez pohybu, pták může směle vylézt na stůl a chytit vše, co upoutalo jeho pozornost. Sebemenší pohyb způsobí útěk ptáka. Ptáci nejsou chamtiví, pokud jde o jídlo. Celé hejno se hrne na chutné sousto, po kterém začíná hostina.

Neznámé jídlo se zkouší s velkou opatrností. Letní čas je pro vrabce zvláště vhodný. Ve vesnici mají obrovský dostatek potravy. Navíc plašiče, které si lidé postavili na svých zahradách, aby odstrašili ptáky, nejsou pro vrabce vůbec děsivé.

Kromě této potravy se vrabci živí také housenkami a jiným škodlivým hmyzem, který ve velkém množství může způsobit nenapravitelné škody národnímu hospodářství.

Reprodukce a délka života

Koncem zimy se ozývá zpěv vrabců a jejich povyk. To naznačuje, že se blíží období jejich páření. Bojům mezi rivaly se lze vyhnout jen velmi zřídka. Výsledkem je vytvoření páru na celý život, který si do konce března staví své rodinné hnízdo.

V dubnu začíná samice klást vajíčka. V hnízdě jich obvykle není více než 8. Samec a samice je inkubují asi dva týdny. A dělají to společně.

Rodiče také krmí hmyz a společně se starají o svá novorozená miminka. S takovou péčí začnou kuřata rychle létat. To se děje na začátku června. V této době začínají rodiče snášet druhou snůšku. Pokud jsou vhodné životní podmínky, mohou mít asi tři takové snůšky.

Nežijí dlouho, asi 5 let. Mezi vrabci byli ale i dlouhojátra, kteří žili dvakrát déle. Krátká životnost těchto ptáků je způsobena tvrdou zimou na některých místech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button