Doporuceni

Volavka popelavá: Popis, co jí, kde žije, jak dlouho žije

Volavka popelavá – patří do čeledi čápovitých a je považována za nejběžnější z nich. Jejich stanoviště je spojeno s bažinatými oblastmi Běloruska. Poměrně velký a krásný pták. Kromě území Běloruska se tento druh vyskytuje na určitých územích euroasijského kontinentu a také v Africe.

Volavka popelavá: Popis

Ptáci představují strunatce, stejně jako třídu ptáků a řád Ciconiiformes. Volavky popelavé navíc patří do čeledi volavek, rodu volavek a druhu volavka popelavá. Od starověku až do poloviny 19. století byli tito ptáci spojováni s neštěstím a také se škodami, které tito ptáci způsobují. V důsledku toho byla ptačí hnízda zničena lidmi a dospělí ptáci byli nemilosrdně vyhubeni.

Velmi často jedinci ušlechtilého původu provozovali sokolnictví na těchto ptácích. Maso volavky popelavé se pro jeho špatnou chuť nejedlo. Alespoň taková byla tvrzení. Tento bezmyšlenkovitý přístup lidí vedl k vymizení volavek popelavých v mnoha regionech Evropy, ačkoli se dříve v těchto oblastech vyskytovaly ve značném množství.

Navzdory tomu někteří umělci obdivovali ladnost a krásu těchto ptáků. V důsledku toho byla volavka popelavá vyobrazena na mnoha plátnech slavných umělců. Obraz tohoto ptáka byl často přítomen v jednotlivých zátiších jako lovecké trofeje. V čínském lidovém umění se obraz těchto ptáků těšil velké oblibě. Některé čínské suvenýry obsahují obrázek tohoto ptáka vedle lotosu, který symbolizoval úspěch, radost a prosperitu.

Čínský folklór přispěl k popularitě volavky šedé ve střední Evropě a dalších asijských zemích.

Film Volavka popelavá (Ptáci Ruska) 78

Внешний вид

Volavka popelavá je považována za poměrně velkého ptáka a je velmi krásná a do jisté míry i majestátní. Dospělí jedinci dorůstají délky téměř metru a jejich hmotnost se může pohybovat do 2 kilogramů. Je téměř nemožné rozeznat samici od samce podle vzhledu, snad kromě velikosti, protože samice se vyznačují o něco menšími velikostmi. Tělo těchto ptáků je poměrně velké, masivní a protáhlé. Krk je tenký, dlouhý a půvabný, což je jejich vizitka. Na rozdíl od jiných čápů pták při letu krk nenatahuje, ale složí ho tak, aby spočíval na těle.

Končetiny volavky šedé jsou poměrně dlouhé a tenké, šedé barvy. Končetiny jsou vyzbrojeny 4 prsty s drápy, přičemž jeden prst směřuje dozadu a tři prsty směřují dopředu. Dráp na prostředníku je zvláště dlouhý. Jeho účelem je provádět hygienické postupy. Když se ptákovi zlomí peří, na jeho těle se vytvoří prachové stopy. V těchto místech se objevuje speciální látka, která působí tak, že zabraňuje slepování peří vlivem hlenu vylučovaného rybami. Pomocí svého nejdelšího drápu si ptáci ošetřují peří tímto práškem.

Volavka popelavá má poměrně dlouhá, zaoblená křídla. Rozpětí křídel je do dvou metrů. Dlouhá křídla umožňují ptákům dlouhé lety. Ptačí zobák je dlouhý, ostrý a dostatečně silný, což ptákovi pomáhá získat potravu pro sebe a také se bránit před nepřáteli. Zobák je dlouhý asi 16 centimetrů. Pomocí tohoto zobáku si ptáček může získávat potravu pro sebe v podobě hlodavců, jejichž velikost je stejná jako u malého králíka. Barva zobáku se může lišit od světle světle žluté až po tmavě hnědé tóny.

Přečtěte si více
Fusarium brambor: účinné metody boje proti onemocnění hlíz fusarióza, ošetření brambor proti onemocnění

Peří, i když je husté, není dostatečně husté. Barva opeření zahrnuje odstíny šedé, bílé a popelavé. Spodní část těla je ve srovnání s horní částí těla světlejší. Na zadní straně hlavy volavky šedé můžete vidět malý hřeben vytvořený z chomáče dlouhého peří.

Kde žije volavka popelavá?

Volavky šedé žijí na velmi rozsáhlých územích a povinnou podmínkou pro hnízdění je přítomnost vodního útvaru v blízkosti. Tito ptáci žijí v obrovských rozlohách, jejichž celková plocha je více než 50 milionů čtverečních kilometrů. Volavku popelavou lze nalézt v celé Evropě a Asii a také v určitých oblastech afrického kontinentu. Euroasijský biotop končí se začátkem šedé tajgy. Kromě toho volavky šedé ignorují vysočiny a pouštní oblasti.

Tito ptáci jsou běžní:

  • Na pobřeží Středozemního moře.
  • Na jihovýchod Asie.
  • Na ostrovy Velké Sundy.
  • Na území Běloruska.
  • Na Maledivy.
  • Na Srí Lanku.
  • Na Madagaskar.
  • Na některá území Ruska.

Volavky popelavé se cítí dobře v horských oblastech, jejichž nadmořská výška nepřesahuje 1 tisíc metrů nad mořem. Jejich oblíbená stanoviště se nacházejí v blízkosti sladkovodních útvarů různého původu. V mělké vodě si tito ptáci zpravidla nalézají různé druhy potravy. Volavky si staví svá hnízda poté, co se vytvoří rodinný pár. Žijí v jednom hnízdě několik let za sebou. Po procesu sezónní migrace se ptáci vždy vracejí do svých hnízd.

Ptáci, jejichž stanoviště je spojeno s chladnými klimatickými podmínkami, míří na jih s nástupem podzimního chladného počasí a vracejí se zpět s nástupem jara.

Čím se živí volavka popelavá?

Jídelníček volavky šedé se skládá převážně z ryb. Dříve se věřilo, že tito ptáci jedí příliš mnoho ryb, což způsobuje nenapravitelné škody na vodních útvarech. Proto se je pokusili zničit dříve, ale postupem času si lidé uvědomili, že tomu tak není. Volavka popelavá naopak přináší mnoho užitku, protože čistí vodní plochy od nemocných, infikovaných ryb a dalších vodních obyvatel infikovaných parazity.

Každý pták má několik způsobů, jak získat potravu. Někteří jedinci vstoupí do vody a postaví se na jednu nohu, načež čekají na okamžik, kdy je ryba tak blízko, že ji lze chytit pomocí dlouhého zobáku. Vydrží dlouho stát na jedné noze. Někdy stojí ve vodě a roztahují křídla a pak pečlivě zkoumají prostor kolem sebe. Někteří ptáci se prostě potulují ve vodě poblíž břehu a hledají potravu.

Volavka popelavá má poměrně rychlou reakci, takže svou kořist okamžitě popadne svým dlouhým zobákem. Pokud je kořist malá, volavka ji okamžitě spolkne, přičemž prudce zvedne hlavu, vyhodí kořist do vzduchu, načež ji obratně popadne do vzduchu a sní. Pokud je kořist poměrně velká, pták ji snadno rozdělí na kusy pomocí svého ostrého zobáku.

Dieta šedé volavky zahrnuje:

  • Korýši.
  • Korýši.
  • Různé ryby.
  • Obojživelníci.
  • Sladkovodní.
  • Různý hmyz.
  • Drobní hlodavci.
  • Vodní krysy.
  • Malá zvířata.
  • Krotov.
Přečtěte si více
Choroby a škůdci phalaenopsis - internetový portál o zemědělství

Volavka popelavá může snadno krást potravu jiným zvířatům. Když se usadil v blízkosti lidí, může se živit odpady nebo produkty z rybích farem.

Charakter a životní styl

Tito ptáci, v závislosti na jejich stanovišti, preferují buď kočovný, nebo sedavý způsob života. Pokud je stanoviště volavky šedé spojeno s chladnějšími životními podmínkami, ptáci raději zimují v teplejších oblastech. Za tímto účelem migrují na značné vzdálenosti, dokonce létají na jiné kontinenty. To je způsobeno skutečností, že vodní útvary v zimě zamrzají, což tyto ptáky připravuje o jejich hlavní zdroj potravy.

Při přechodu na zimu do teplých zemí tvoří ptáci malá hejna, která se skládají z nejvýše dvou set jedinců. Tito ptáci nelétají sami, ale raději organizují i ​​malou skupinu ptáků. Létají dnem i nocí ve velké výšce.

Volavka popelavá hnízdí na určitém území jako součást více skupin, tedy na určitém území poměrně malém, hnízd může být několik desítek. Bez problémů se zabydlí a snesou se s ostatními zástupci čápi rodiny, jako jsou čápi a ibisové.

Aktivita těchto ptáků je spojena s denní i noční dobou. Dokážou dlouho stát na jedné noze, snad tak i spí, a přitom si hlídají životní prostor. Pokud se poblíž objeví nějaký potravinový předmět, volavka ho okamžitě sežere. Při lovu tráví volavka hodně času čištěním opeření.

Rozmnožování a potomci

Volavky popelavé jsou připraveny založit vlastní rodiny po dosažení 1-2 let věku. Tito ptáci patří do kategorie monogamních ptáků. Jinými slovy, tvoří rodinu na dlouhou dobu.

Zajímavé vědět! Rozmnožovací proces volavky šedé je charakteristický tím, že ptačí zob, stejně jako části těla nepokryté peřím, jsou zbarveny oranžově nebo růžově. To je typické. Pro muže i ženy.

Volavky popelavé, jejichž areál výskytu zasahuje i do chladnějších oblastí, začínají budovat svá hnízda ihned po návratu ze zimoviště. To připadá na konec března/začátek dubna. Po návratu ze zimování zahajují proces rozmnožování. Volavky popelavé, jejichž stanoviště je spojeno s teplejšími klimatickými podmínkami, nepotřebují migrovat, což znamená, že proces rozmnožování není striktně vázán na roční období.

Po návratu ze zimování začnou samci stavět hnízda, na pomoc volají samice. Samci roztahují křídla a zvedají zobáky, načež vydávají zvláštní zvuky. Samice na takové projevy od samců začnou reagovat, načež se začnou přibližovat k samcům. Samci nejprve samice odhánějí a pak je přijímají. V důsledku toho se vytvoří rodinný pár, po kterém samec a samice společnými silami dokončí stavbu hnízda. Volavky popelavé zpravidla hnízdí na vysokých stromech. Samotné hnízdo má průměr asi 0.8 metru a jeho výška je poněkud menší, asi 0.7 metru. Manželský pár využívá své hnízdo po mnoho let, neustále se vrací ze zimování na stejné místo.

Samice obvykle snáší 4-5 vajec, i když jich může být více nebo méně. Vejce jsou na obou stranách špičaté a jejich skořápky jsou modrozelené nebo čistě bílé barvy. Samice a samec sedí na vejcích střídavě 27 dní, poté se rodí nahá a bezmocná mláďata. Týden po vylíhnutí se těla kuřat začnou pokrývat peřím. Oba rodiče kuřata krmí a nosí jim jídlo třikrát denně. V hnízdě se zpravidla objevují silnější mláďata a začínají přijímat potravu od svých slabších bratrů. V důsledku toho slabší sourozenci nepřežijí.

Přečtěte si více
Starožitný šicí stroj Singer - Nejužitečnější starožitnost - Starožitnictví ANTIKZON

Po dosažení 3 měsíců života začíná potomek proces přípravy na samostatný život. Učí se létat a také přecházejí na jídlo pro dospělé. Za příznivých podmínek mohou volavky popelavé žít ve volné přírodě minimálně 15 let.

Přírodní nepřátelé

Volavka popelavá není tak malý ptáček, aby se o sebe nedokázal postarat sám. Má dlouhý, ostrý a silný zobák. Pomocí zobáku se dokáže ubránit mnoha přirozeným nepřátelům, ale bohužel ne všem, jelikož existují větší a silnější predátoři.

Přirozenými nepřáteli volavky šedé jsou:

  • Lišky.
  • Šakalové.
  • Psi mývalí.
  • Vodní a obojživelní krysy.
  • Predátorští ptáci.
  • Moták bahenní.
  • Straky.

Přirození nepřátelé loví nejen dospělé, ale také ničí hnízda, jedí vejce a malá kuřátka. Kromě toho jsou volavky náchylné k různým invazím parazitických organismů a také k různým druhům onemocnění. To je způsobeno stravou volavky šedé, protože mnoho obyvatel vodních ploch je přenašečem parazitů. Požíráním vodních obyvatel se volavka stává meziobjektem pro existenci a další vývoj mnoha parazitů.

První rok života je pro kuřata kritický, protože přežití v tomto období je poměrně nízké. Pouze 35 procent kuřat přežije, což ptákům způsobuje vážné škody a snižuje jejich celkový počet. Lidé těmto ptákům nezpůsobují menší škody. Jeho činnost vede ke znečištění přirozeného prostředí těchto ptáků. V důsledku toho mnoho ptáků umírá kvůli lidskému používání pesticidů a dalších chemikálií.

Globální procesy změny klimatu mají také negativní dopad na budoucnost těchto ptáků. Pokud je jaro dlouhé a chladné se sněhem a dlouhotrvajícími srážkami, pak ptáci nejsou na takové podmínky adaptováni a umírají, neschopní takové podmínky odolat.

Stav populace a druhů

Navzdory řadě negativních faktorů, které vedou k úhynu těchto ptáků, je celkový počet volavek popelavých v celém jejich prostředí poměrně velký, aby vyvolal obavy mezi ochranářskými organizacemi. Volavka popelavá žije v mnoha koutech naší planety. Podle odborníků je celkový počet těchto ptáků dostatečný, aby nevzbuzoval žádné obavy. V roce 2005 se odhadovalo, že ve volné přírodě žilo přibližně 750 3.5 až XNUMX milionu jedinců. Největší počty se nacházejí v Bělorusku, Rusku, Číně a Japonsku.

V roce 2005 žilo v Evropě přibližně 150-180 tisíc párů volavek popelavých. Volavky popelavé jsou ve střední Evropě považovány za téměř jediné velké ptáky, kteří přežili dodnes. V Rusku žilo přibližně 30-70 tisíc párů a byl zaznamenán pozitivní trend k nárůstu počtu. Za zmínku stojí skutečnost, že v některých regionech se počet volavek popelavých začal snižovat.

Volavky popelavé jsou poměrně citlivé na čistotu prostředí, takže v některých regionech je počet těchto ptáků poměrně nízký. Ptáci trpí především různými chemikáliemi, které lidé používají k ošetřování zemědělských pozemků. Tyto chemikálie se po srážkách spolu se sněhem nebo dešťovou vodou dostávají do vodních ploch a také do bažinatých oblastí, kde se ptáci živí. Odlesňování a odvodňování bažinatých oblastí, které bylo za sovětských časů praktikováno všude, má negativní dopad na počty těchto ptáků.

Přečtěte si více
10 nejlepších rostlin na svahy – krásné a spolehlivé | Design stránek ()

Volavky popelavé jsou považovány za velmi krásné ptáky. Ne nadarmo jsou přítomny na různých atributech národních symbolů různých zemí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button