Vlk – foto, popis, lokalita, strava, nepřátelé, populace

Vlci se dokonale přizpůsobí jakýmkoliv podmínkám. Mohou vést osamělý nebo párový životní styl a také existují v hejnu až 20 jedinců. Velikost hejna zpravidla závisí na požadované kořisti.
Přestože je vlk blízkým příbuzným psa, tento silný predátor představuje nebezpečí pro člověka. Nepředvídatelné chování zvířete opakovaně nutilo lidi chopit se zbraní a poté se postarat o obnovu vlčí populace.
Po staletí se obyvatelé venkova potýkali s dravým vlkem, který ohrožoval nejen domácí zvířata, ale i lidi. Vlk je předkem psa, ale nelze ho ochočit jako nejlepšího přítele člověka, přestože obě zvířata mají smečkové instinkty.
Nejpočetnější je populace vlka šedého (Canis lupus), jehož 14 poddruhů je rozšířeno po celém světě. Tato zvířata jsou snadno přizpůsobivá a mohou žít v nejrůznějších podmínkách: dokážou odolat jak arktickému chladu, tak horku arabské pouště. Kvůli lovu vlků a ničení jejich přirozeného prostředí se populace zvířat katastrofálně snížila. Dnes se v mnoha zemích zavádějí programy reintrodukce vlků.
Vlk šedý je rozšířen téměř na celém území Ukrajiny (kromě Krymu), jeho populace je 2500 jedinců. V posledních letech je mnoho zpráv o útocích vlků na lidi, ale kontrola nad bojem s predátorem nám umožňuje zabránit snižování počtu zvířat.
Když mluvíme o vlcích a jejich vztazích s příbuznými, máme na mysli, že vždy žijí ve velkých skupinách nebo smečkách. Na rozdíl od mnoha jiných zvířat s vysokou úrovní sociální organizace však vlci často žijí v párech nebo se dokonce stávají samotáři. Tento způsob života je možný, pokud je zvolené území bohaté na drobné živočichy. Vlci se shromažďují ve smečkách, pokud je oblast, kde žijí, bohatá na velkou kořist. Například bizon nebo los jsou ve srovnání s vlkem příliš velká zvířata, pro vlka není snadné ulovit takovou kořist sám nebo ve dvojici. V létě se mohou hejna rozpadat, protože to je období, kdy se objevuje mnoho malých kořisti, a v zimě zase spojují síly dravci.
Vůdci smečky
Vlčí smečka se obvykle skládá z 10-20 jedinců. Je pozoruhodné, že ve smečce existují oddělené hierarchické řády pro samce a samice; Určujícím faktorem je v tomto případě věk jedince. Mláďata mají také svou vlastní hierarchii, i když všichni mladí vlci poslouchají starší zvířata. Pouze jeden pár, vůdce smečky (dominantní), má právo rozmnožování. Dominantní jedinci se nazývají alfa samice a alfa samec.

Vlci obecní v Karpatech. Většina chovných párů je si věrná po celý život a většina členů smečky jsou jejich potomci.
Většina párů tvoří trvalé páry a na celý život se nerozdělí (jejich potomci obvykle tvoří kůru. Alfa samice agresivně brání jakýmkoliv pokusům ostatních vlčat ze smečky o páření. Alfa samec je věrnějším členům smečky. Druhý samec ve společenském postavení, tzv. beta samec, je často agresivnější než alfa.
K udržení sociální struktury smečky využívají vlci komunikaci častěji než fyzický vliv. Postoje, mimika, zvuky a pachy jsou pro tato zvířata velmi důležité signály. Například dominantní jedinci drží ocas vysoko, zatímco podřízení členové smečky je zatahují. Pokud mladý vlk překročil hranici, vůdce na něj obvykle zavrčí a zvedne mu srst na zadní straně krku. Pachatel padá na záda a ukazuje své nechráněné břicho na znamení podřízenosti.
Každá vlčí smečka hlídá území o rozloze několika set kilometrů čtverečních. Členové smečky označují její hranice močí. Společné vytí jim pomáhá zastrašit nezvané hosty. Zvířata vyjí před a po lovu nebo když zaznamenají nebezpečí, jejich „refrén“ obvykle vede vůdce.
Lov
Smečku vede na lovu zástupce dominantního alfa páru. Při hledání kořisti urazí vlci denně až 100 km. Jsou neuvěřitelně otužilí: v případě potřeby dokážou celý den klusat rychlostí až 8 km/h a na krátké vzdálenosti dokonce dosahují rychlosti až 70 km/h.

Vlk obvykle loví drobné savce, jako jsou zajíci a králíci. Bez pomoci svých spoluobčanů nebude lovit vysokou zvěř.
Smečka si ne vždy troufne na tak nebezpečnou kořist, jako je dospělý bizon nebo americký los, ale raději loví stará a nemocná zvířata nebo mladá telata. Při napadení vlky se většina druhů snaží schoulit k sobě a umístit svá mláďata do středu. Vlci se snaží své oběti vyděsit, aby mohli využít paniky ve stádě a ukořistit svou kořist.
Vlčata
Období páření u alfa páru trvá dva týdny, březost samice je 9 týdnů. V určený čas se narodí 5-6 štěňat. Do podzemního doupěte, kde jsou mláďata, zprvu vlčice ostatní členy smečky nepustí. Samice svá mláďata opouští jen zřídka a během této doby ji krmí alfa samec, který jí vyvrací maso. Po dvou týdnech matka vlčice dovolí dospělým vlkům vidět štěňata. Alfa vlk je první, kdo toto právo získá. Matka se brzy rozhodne odejít z doupěte na lov a vlčata přenechá v péči „tety“ – vlčí chůvy, kterou si sama vybere.
Zhruba po třech týdnech začnou vlčata opouštět doupě, vracejí se tam pouze odpočívat a spát. Zbytek času tráví hraním her. Všichni dospělí členové smečky krmí vlčata regurgitací potravy. Děti často žebrají o jídlo, strkají nos do úst dospělých a olizují je. Toto žebrání nutí vlky lovit častěji než obvykle.
Ve věku 6-8 týdnů matka přemístí vlčata do nového pelíšku a začnou se krmit. Zde vlčata pokračují ve vzdělávání pod vedením dospělých. Zhruba v 8 měsících věku již mohou vlčata následovat smečku.
Někteří mladí vlci zůstávají se smečkou, zatímco jiní roční odcházejí hledat partnera, aby založili novou smečku. Odvážní mladí vlci někdy urazí až 800 km při hledání partnera a vhodného území.