Stehlík šedohlavý (Carduelis caniceps) – Pěvci a okrasní ptáci
Stehlík šedohlavý (lat. Carduelis caniceps) — pěvec z čeledi pěnkavovitých řádu pěvců. Někdy je tento druh považován za poddruh stehlíka černohlavého (lat. Carduelis carduelis caniceps Od stehlíka černohlavého se liší světle šedými svrchními partiemi, absencí černé na temeni a hnědé na plášti); boky a hruď nejsou hnědé, ale našedlé; červená barva obličejových partií je bledší.
Poddruh:
Stehlík sibiřský šedohlavý (Carduelis carduelis subulata) jižní části střední Sibiře od východních svahů Altaje a středního Altaje po Jenisejsk na severu a Bajkal na východě; na západ letí až k Tomsku; zimy v Turkestánu. Patří do asijské skupiny stehlíků šedohlavých, rozšířených od střední Sibiře na severu až po Himaláje na jihu. Mezi šedohlavými stehlíky je sibiřská forma nejbledší a zároveň největší: křídlo je dlouhé asi 80-88 mm.
Tarbagatai stehlík šedohlavý (Carduelis carduelis poliakovi) Stehlík šedohlavý ze severní formy subulata k nejjižnějšímu caniceps jsou spojeny řetězcem přechodů, které jsou svou povahou dosti pozvolné a jsou vyjádřeny tím, že jak je obvykle pozorováno, barva tmavne ve směru od severu k jihu (tzv. Glogerovo pravidlo, které v roce 1833 stanovilo, že s přibývajícím teplem a vlhkostí se barva ptáků více sytí pigmenty) a zmenšují se velikosti (tzv. Bergmanovo pravidlo, zavedené v roce 1847). Zejména stehlíky, popsané P. P. Sushkinem jako Poliakovise zásadně liší od subulata jen o něco tmavší ve zbarvení horní části těla – hlavy a zad, a zároveň světlejší než ptáci z Tien Shan. P. P. Sushkin definuje oblast rozšíření stehlíka Tarbagatai jako jižní Altaj a Tarbagatai, ale s ohledem na výše uvedené může být vymezena od sousedních pouze podmíněně. Bylo by správnější označit pouze dvě extrémní formy – sibiřskou a himálajskou – zvláštními jmény a v extrémních případech dát jedno obecné jméno pro střední turkestánské ptáky.
Turkestánský stehlík šedohlavý (Carduelis carduelis paropanis) Poněkud menší než u předchozích forem – křídlo je obvykle asi 83-85 mm pro muže a 78-82 mm pro ženy (může však být menší nebo větší); barva hřbetu a hlavy je o něco tmavší než Poliakovi, s příměsí okrového tónu. Popsáno od Tien Shan; Ptáci Fergana jsou přechodem mezi ptáky Tien Shan a Bukhara.
Transkaspický stehlík šedohlavý, (Carduelis carduelis subcaniceps) V průměru menší než předchozí: křídlo samců je 79-83 mm, křídlo samic 77-79 mm (v průměru podle Zarudného). Tato forma může podmíněně (protože nelze stanovit hranice mezi ní a předchozími) zahrnovat stehlíky z Buchary, transkaspické oblasti, Íránu (kam na západ jde stehlík šedohlavý do Asterabadu), Balúčistánu a Afghánistánu.
Внешний вид
Délka asi 15-17 cm, křídla 7,9-8,6 cm, rozpětí křídel asi 25-30 cm; váha 17-23 g Zbarvení hnědošedé na hřbetě, hlavě a hrudi
Rozdíly mezi pohlavími
Samička a sameček se od sebe barevně neliší. Samci mají pod kořenem zobáku široký červený pruh, samice o něco užší.
Distribuce
Je rozšířen v jižních částech Sibiře a na východě po Altaj, ve východním Kazachstánu a střední Asii. Na jih sahá její areál až do severní Indie.
Život
Životní styl a zvyky jsou velmi podobné jako u stehlíka černohlavého. Spíše souvisí s horskými oblastmi. Jedná se většinou o přisedlé ptáky, létající na krátké vzdálenosti pouze při hledání potravy. Živí se různými semeny, zejména semeny plevelů (lopuch, šťovík koňský, lopuch). V letech sklizně semen se smrk v Ťan-šanu přepne na jejich krmení a tenkým ostrým zobákem obratně vytahuje semena z mírně otevřených šišek. Shromažďují se v malých hejnech. Píseň je zvučnější, ale méně měkká a melodická než u stehlíka černohlavého.
Reprodukce
Na jaře si vysoko nad zemí (ve výšce 4-6 m) na stromech začnou stavět miskovitá hnízda se silnými bočními stěnami a zaobleným, prohloubeným tácem. Boční stěny rámu jsou tvořeny tenkými a pružnými stonky a kořeny bylin, které jsou navzájem pevně propleteny a drží pohromadě pavučinami. Zvenčí jsou do stěn hnízda vetkány kousky mechu, rostlinné chmýří, zbytky březové kůry a lišejníky. Podestýlku tvoří převážně rostlinné chmýří (nejčastěji vrba a topol) s příměsí koňských žíní, vlny a peří. Průměr hnízda 90-100 mm, průměr vaničky 40-55 mm, hloubka vaničky 25-40 mm. Mláďata jsou krmena hmyzem.
Článek: ukradl; Fotky jsou moje: dva vlevo jsou muži a vpravo ženy. Délka křídla až 85 mm. Sibiř – Altaj.