Pika – foto, popis, kde zvíře žije, zajímavosti

Pika je legrační zvíře, které vypadá jako křeček. Navíc nepatří mezi hlodavce, ale do čeledi zajícovitých. Pikas dostal své jméno podle ostrých skřípavých zvuků, které vydávají, když jsou v nebezpečí. V Rusku zvířata žijí na Sibiři, takže je lze potkat na túrách na Altaji, na náhorní plošině Putorana a na okraji Bajkalu.
Ani zajíc, ani křeček
Maximální délka pika obvykle nepřesahuje 20 cm Hlava je poměrně velká, s kulatýma ušima, jejichž velikost může být polovina délky hlavy. Vousy, které zoologové nazývají „vibrissae“, jsou velmi dlouhé – až 5-7 cm. Barva srsti se mění v závislosti na ročním období – v létě je hnědá, v zimě šedá.
Nohy piků jsou krátké, délka zadních a předních je téměř stejná. Dvoucentimetrový ocas je sotva znatelný. V závislosti na druhu se hmotnost zvířete může pohybovat od 75 do 300 gramů. Dvakrát ročně piky mění barvu srsti. Jarní línání začíná v dubnu až květnu, na podzim – v druhé polovině srpna až září.
Rodinné vazby
Rod Pikas patří do řádu Lagomorpha a má tři podrody – piky severní, piky z křovinných stepí a piky horské. Rod zahrnuje 31 druhů.

Piky severní
Podrod pikas severní se dělí na devět druhů – piky altajské, alašské, límcové, khentei, severní, mandžuské, mongolské, americké a turukhanské.
Pika altajská je největším zástupcem rodu. Velikost zvířat dosahuje 25 cm a jejich hmotnost je 350 gramů. Délka vousů může dosáhnout 7 cm Charakteristickým znakem druhu je úzký světlý okraj, který nastiňuje velké oválné uši. Hlavním nepřítelem altajské piky je sobol.
Pika mongolská se vyznačuje světlou skvrnou za ušima a červenými „fúzemi“. V případě nebezpečí zvířata neprskají, ale hlasitě mlkají. V Mongolsku jsou považováni za jednoho z hlavních přenašečů moru. Existuje také pika Alashan, která se vyskytuje pouze v jedné rokli na hřebeni Alashan v Číně a je proto považována za velmi vzácný druh.
Rozsah severní piky je naopak velmi velký. Pokrývá celý sever asijské části Ruska, dále Mongolsko, Čínu a Severní Koreu. Nejstarší fosilní pozůstatky tohoto druhu byly nalezeny na svazích Mammoth Mountain v Jakutsku. Zvířata jsou nejaktivnější brzy ráno a pozdě večer. Lze je zařadit mezi typické domácí tělíčka, protože ani při hledání potravy se nevzdálí více než sto metrů od rodinného hnízda. Pika sibiřská je lovena opeřenými dravci, lasičkami a lasicemi.
Pika obojková, která žije výhradně na Aljašce, má šedou barvu, která je na ramenou a krku světlejší. Zdá se, že kožich zvířete má límec – odtud název. Tento druh piky má velmi ostré drápy, které mu pomáhají snadno šplhat po skalách.
Piky keřových stepí
Podrod Pika keřových stepí zahrnuje devět druhů. Za nejstarší z nich je považována pika stepní. Stopy těchto zvířat lze snadno zaměnit se stopami zajíce, což potvrzuje, že zvířata patří do čeledi zajícovitých. Kolonie pikas se usazují v roklích, na březích řek a skalnatých pláních s vysokou trávou. Stepní piky si vyhrabávají nory, které mohou mít více než tucet východů. Z bezpečnostních důvodů se budují i malé provizorní nory, které slouží jako útočiště v případě napadení predátory.
Pika tibetští, na rozdíl od většiny ostatních druhů, preferují osamělý způsob života. Páry se spojují pouze v období páření a po narození potomků se navždy oddělují. Zvířata žijí výhradně v horách v nadmořské výšce minimálně 1800 m.
Srst piky žlutohnědé ve skutečnosti není červená, ale červenohnědá. Krk zdobí límec krémové barvy. Zvířata upřednostňují vysoké hory, ale nevyhýbají se ani blízkosti lidí, zakládají si hnízda v dutinách zdí hliněných domů.
Piky daurské jsou považovány za nejlepší stavitele nor. Rozvětvené podzemní komory a chodby se nacházejí v hloubce do 15 cm a mají až dvě desítky východů. Je zvláštní, že zvířata udržují dobré sousedské vztahy, což není pro piky typické. To je vyjádřeno tím, že nory sousedních rodin jsou vzájemně propojeny průchody. Tento druh se vyskytuje v horách až do nadmořské výšky 3000 m.

Horské piky
Podrod Mountain pikas má 16 druhů. Tři z nich zmizely z planety před miliony let a jsou považovány za fosilní druhy. Největšími zvířaty jsou piky čínské, jejichž velikost dosahuje 28 cm Pro život preferují alpské louky ležící v nadmořských výškách od 2000 do 4000 m.
Forestova pika byla pojmenována po slavném skotském cestovateli George Forrestovi, který žil v 31. století a studoval asijskou flóru. Během své poslední expedice do Číny shromáždil vědec více než XNUMX tisíc exemplářů rostlin, hmyzu a drobných savců. Navzdory skutečnosti, že pika pojmenovaná po něm byla objevena již dávno, byla studována velmi špatně. Například o rozmnožování tohoto druhu není nic známo.
Jméno Kama pika nemá nic společného s řekou Kama. Zvíře bylo pojmenováno po historické oblasti Kam v Tibetu. Druh byl popsán v roce 1948. Zvíře se vyznačuje šedými kroužky kolem očí.
Pika Ili, nalezená pouze v severozápadní Číně, byla poprvé popsána v roce 1983. Tomuto druhu hrozí úplné vyhynutí, protože dnes populace nepřesahuje tisíc jedinců. Zvířata tohoto druhu vypadají jako králíci s krátkýma ušima. Ili pikas se vyskytují až do nadmořské výšky 4100 m. Zvířata lze považovat za tichá, protože na rozdíl od svých příbuzných nepíkají, nepíská ani cvakají.
Asijští domorodci
Vědci tvrdí, že pikas se oddělil od zajícovců asi před 30 miliony let. Paleontologové objevili zkamenělé pozůstatky těchto zvířat v severní Africe a jihovýchodní Evropě, v Moldavsku, na Ukrajině a v Maďarsku. V prehistorických dobách se pikas přesunuly ze Sibiře do Severní Ameriky přes pozemní most na místě současného Beringova průlivu.
Kde žijí pikas v Rusku? Nyní je stanovištěm většiny druhů těchto legračních kožešinových zvířat Asie. Nacházejí se v ruském Povolží, na jižním Uralu, v horách na Sibiři a na Dálném východě. Pika malá se nachází ve stepích regionu Orenburg, pika Daurian – v Tyvě a na jihu Transbajkalského území. Pikaové severní a altajští se usadili na Sibiři.
Mongolský pika částečně migroval ze sousední země a usadil se v Tyvě. Pika Khentei je považována za raritu, která si k životu vybrala Ermanův hřeben na Transbajkalském území. Toto zvíře nikde jinde neuvidíte. Pika mandžuská se také usadila v oblasti Transbaikal. Jeho stanoviště je mezi řekami Argun a Shilka. Celkem je v Rusku sedm druhů těchto zvířat.
Pikas lze nalézt v Kazachstánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu. Vyskytují se v horách Číny, Indie, Barmy a Afghánistánu. Malá populace žije na japonském ostrově Hokkaido. V Severní Americe jsou pouze dva druhy pikas a v Evropě pouze jeden.
Můj dům je můj hrad
Pikas nemají rádi teplo a vysokou vlhkost, vybírají si oblasti se suchým a chladným klimatem. Bez ohledu na geografický rozsah, mnoho druhů preferuje hory. Přibližně polovina druhů volí k životu suti, skalní útvary a výchozy. Jen málokdo chce žít v lese.
Některé druhy využívají skalní trhliny a výklenky v suti jako bydlení, zatímco jiné hloubí díry. Druhá možnost je zvláště běžná u zvířat, která žijí ve stepi. Jedná se o piky stepní, daurské, černopyské a mongolské. Podzemní obydlí může mít složitou strukturu, včetně obytných a hnízdních komor, stejně jako skladovacích místností pro zimní zásoby.
Typické horské druhy, mezi které patří pika červená a ušatá, si nestaví nory, ale raději využívají přirozené dutiny ve skalách a sutích. Altajské piky se usazují pod kořeny, mezi padlými stromy a v hromadách křoví.

Chlupaté reproduktory
Pikas jsou tak aktivní zvířata, že je stejně pravděpodobné, že je uvidíte jak ve dne, tak v noci. Sedí nehybně na pařezech, kamenech nebo padlých kmenech stromů, ale při sebemenším ohrožení se zvednou a pečlivě prohlížejí. Navíc, na rozdíl od zajíců, kteří se natahují ve svislém sloupci, piky opírají přední tlapky o nějaký předmět, a proto vypadají velmi legračně. V takové chvíli zvíře připomíná řečníka za pódiem. Zdá se, že se chystá pronést plamenný projev.
Většina piků nemá ráda zatažené počasí, při déletrvajících deštích se schovávají v úkrytech a neukazují nos venku. V tomto případě mají vždy zásobu potravy. A teprve po přečkání špatného počasí se zvířata vynoří na povrch, aby si zahřáli boky pod paprsky slunce. V případě nouze zvířata vydávají ostrý hvizd.
Rodinné hodnoty
Pikas jsou společenská zvířata, která preferují život ve skupinách. Kolonie mohou čítat stovky nebo dokonce tisíce zvířat. Rodinné osady v rámci kolonie se však nacházejí na velké vzdálenosti – od stovek metrů až po kilometr. Samice a samec si vůní označují hranice svého rodinného majetku a nevítají, že se ve svém domě objevují sousedé.
V rodině je rozdělení povinností – jeden se zabývá přípravou jídla, druhý má na starosti ochranu území. Jsou ale i druhy, které se sdružují do skupin až v období páření, a pak volí samotářský způsob života.
Zvířata jsou monogamní, to znamená, že nemění partnery při páření. Těhotenství trvá asi měsíc. V severních oblastech rodí samice potomky jednou ročně, v jižních oblastech se to děje 2-3krát ročně. Plemeno čítá od dvou do šesti mláďat. Pikas nežijí dlouho – 2-3 roky.
Kapsa na pažbu netáhne
Pikas jsou typičtí vegetariáni. Jejich strava se skládá z trávy, listí a lišejníků. Nabídka zahrnuje houby, květiny, semena a bobule. Krmné návyky do značné míry závisí na stanovišti. Zvířata, která žijí na sekavcích – tak se nazývají holé skalnaté vrcholy – preferují obiloviny. Pikas lesní jedí větve šípku, jalovce a borůvky. Piky červené milují bodláky a pelyněk. Piky daurské, které žijí vysoko v horách, jedí kozinec, hadovku, žloutenku a na zimu suší listy kosatců a obilnin.
Jelikož pikas skladuje seno na zimu, říká se jim také senoseč. Vzhledem k tomu, že zvířata jsou v chladném období vzhůru, přistupují k přípravě potravy velmi zodpovědně. V severních oblastech již v polovině července sbírají trávu a listí, suší je na slunci a schovávají svazky výsledného sena na odlehlých místech. Obstarávání potravin na zimu pokračuje až do začátku října.
Zajímavostí je, že zvířata jsou tak chytrá, že při sušení trávy na ni pokládají oblázky, aby suché stonky neodfoukly poryvy větru. A červené piky používají drápy k řezání listů a stonků, aby rychleji uschly.
Některé druhy pikas sklízejí trávu spíše čerstvou než suchou a uchovávají ji ve svých norách. Jiní neskladují seno v norách, ale na povrchu země a staví něco jako kupky sena. Odtoky se umisťují pod převislé balvany nebo pod stromy s bujnou korunou, aby chránily vysušenou trávu před deštěm. Zásoby sena jsou vidět i pod pobřežními útesy. Výška stohu může dosáhnout dvou metrů a hmotnost suché trávy může být pět kilogramů!
Piky hotové seno schovávají ve spárách, pod kameny nebo v norách. Zásob je dostatek na období od září do června. Mimochodem, pikas neváhají krást a vzájemně si kradou zásoby jídla. Často takové případy končí zúčtováním. Ale ještě otravnější pro piky jsou jeleni, pižmové, zajíci a dokonce i medvědi, kterým se také nebrání profitovat ze zásob jiných lidí.