ORANGUTAN ᐈ Foto a popis ✔
Orangutan – stromové lidoopi z podčeledi Pongina. Jejich genom je jedním z nejbližších genomu člověka. Mají velmi výrazný výraz obličeje – nejvýraznější z velkých opic. Jsou to mírumilovná a klidná zvířata, jejichž stanoviště se vlivem lidské činnosti zmenšuje.
Původ druhu a popis

Orangutani byli jedinými přeživšími ponginami. Tato podčeleď dříve zahrnovala řadu dalších rodů, dnes již vyhynulých, jako jsou Sivapithecus a Gigantopithecus. Původ orangutanů není stále zcela jasný – existuje v této věci několik hypotéz.
Podle jednoho z nich pocházejí orangutani ze Sivapithecus, jehož fosilní pozůstatky nalezené v Hindustanu se v mnoha parametrech blíží kostře orangutanů. Další sleduje jejich původ u Coratpitheka, hominoida, který žil na území dnešní Indočíny. Existují i další verze, ale žádná z nich dosud nebyla přijata jako hlavní.
Video: Orangutan
Orangutan bornejský byl vědecky popsán v díle Carla Linného „O původu druhů“ v roce 1760. Jeho latinský název je Pongo pygmaeus. Orangutan sumartanský (Pongo abelii) byl popsán o něco později, v roce 1827, René Lessonem.
Je pozoruhodné, že po dlouhou dobu byli považováni za poddruhy stejného druhu. Již ve 1997. století bylo zjištěno, že se jedná o různé druhy. Navíc v roce 2017 byl objeven třetí druh, který byl oficiálně uznán až v roce XNUMX: Pongo tapanuliensis, orangutan Tapanuli. Jeho zástupci žijí na ostrově Sumatra, ale geneticky mají blíže k orangutanovi bornejskému než k orangutanovi sumaterskému.
Zajímavost: DNA orangutanů se mění pomalu, mnohem pomaleji než u šimpanzů nebo lidí. Jak vědci na základě výsledků genetické analýzy naznačují, jsou mnohem blíže společným předkům než kterýkoli jiný moderní hominid.
Vzhled a vlastnosti

Popis je uveden pro orangutana bornejského – druh se vzhledově jen málo liší, a proto je téměř zcela vhodný pro ostatní. Rozdíly mezi nimi budou diskutovány samostatně.
Výška této opice při zvednutí na zadních nohách je až 140-150 cm u samců a 105-115 u samic. Samci váží v průměru 80 kg, samice 40-50 kg. Pohlavní dimorfismus se tedy projevuje hlavně ve velikosti. Dospělí samci se navíc vyznačují velkými tesáky a hustým plnovousem a také výrůstky na tvářích.
Obličej orangutana je bez vlasů a jeho kůže je tmavá. Má široké čelo a obličejovou kostru. Čelisti jsou masivní, zuby silné a mohutné – jsou uzpůsobeny k louskání tvrdých ořechů. Oči jsou posazeny velmi blízko u sebe, ale pohled zvířete je velmi významný a zdá se laskavý. Na prstech nejsou žádné drápy, nehty připomínají lidské.
Orangutan má dlouhou a hrubou srst, jeho barva je hnědočervená. Na hlavě a ramenou roste nahoru, na všech ostatních částech těla roste dolů. Zvíře má málo chlupů na dlaních, hrudi a spodní části těla, ale po stranách je velmi husté.
Mozek této opice je pozoruhodný: má relativně malý objem – až 500 kubických centimetrů. Se svými 1200-1600 jsou daleko od lidí, ale ve srovnání s jinými opicemi mají orangutani vyvinutější mozek s mnoha konvolucemi. Mnoho vědců je proto považuje za nejchytřejší opice, i když na to neexistuje jediný úhel pohledu – jiní badatelé dávají dlaň šimpanzům nebo gorilám.
Sumatranští orangutani se vzhledem liší pouze tím, že jsou o něco menší velikosti. Tapanulové mají menší hlavy než Sumatrani. Jejich vlasy jsou kudrnatější a dokonce i samice rostou vousy.
Zajímavost: Jestliže mezi dospělými samci Bornea má většina na tvářích výrůstky a kdokoli z těch, kteří je mají, se může pářit se samicemi, pak mezi Sumatrany je věc úplně jiná – výrůstky získávají pouze vzácní dominantní samci, z nichž každý ovládá skupinu samic najednou.
Kde žije orangutan?

Foto: Orangutan opice
Stanoviště: tropické bažinaté nížiny. Je nezbytné, aby byly pokryty hustým lesem – orangutani tráví téměř veškerý čas na stromech. Jestliže dříve obývali rozsáhlé území včetně většiny jihovýchodní Asie, tak do dnešních dnů přežili pouze na dvou ostrovech – Kalimantanu a Sumatře.
Orangutani kalimantanští jsou mnohem početnější a lze je nalézt na mnoha místech ostrova v oblastech pod 1 metrů nad mořem. Poddruh pygmaeus obývá severní část Kalimantanu, morio preferuje země ležící mírně na jih a wurmbii obývá poměrně velké území na jihozápadě.
Sumatané obývají severní část ostrova. A konečně, orangutani Tapanuli také žijí na Sumatře, ale jsou izolováni od sumaterských orangutanů. Všechny jsou soustředěny v jednom lese – Batang Toru, který se nachází v provincii South Tapanuli. Jejich stanoviště je poměrně malé a nepřesahuje 1 tisíc kilometrů čtverečních.
Orangutani žijí v hustých a rozlehlých lesích, protože neradi slézají na zem. I když je mezi stromy velká vzdálenost, raději skáčou a používají k tomu dlouhé liány. Vody se bojí a neusazují se v její blízkosti – nemusí ani chodit k napajedlu, protože dostatek vody získávají z vegetace, kterou konzumují, nebo ji pijí z dutin stromů.
Co jí orangutan?

Foto: Orangutaní samec
Základem stravy jsou rostlinné potraviny:
- Listy;
- Výhonky;
- Kůra;
- Ledviny;
- Ovoce (švestka, mango, banán, fík, rambutan, mango, durian a další);
- Ořechy.
Rádi jedí med a často cíleně vyhledávají úly, a to i přes hrozivé nebezpečí. Obvykle jedí přímo na stromech, na rozdíl od mnoha jiných opic, které k tomu sestupují. Orangutan může spadnout, jen když na zemi uvidí něco chutného – nebude jen okusovat trávu.
Jedí také živočišnou potravu: jedí chycený hmyz a larvy, a pokud najdou ptačí hnízda, jedí vajíčka a kuřata. Orangutani sumaterští někdy dokonce cíleně loví malé primáty – outloně. K tomu dochází v chudých letech, kdy není dostatek rostlinné potravy. Šišky a housenky hrají důležitou roli ve stravě orangutanů Tapanuli.
Vzhledem k nízkému obsahu pro tělo nezbytných minerálů ve stravě mohou někdy polknout půdu a kompenzovat tak jejich nedostatek. Orangutani mají pomalý metabolismus, díky čemuž jsou často letargičtí, ale mohou jíst málo. Navíc jsou schopni vydržet dlouhou dobu vůbec bez jídla, ani po dvou dnech hladovění se orangutan nevyčerpá.
Zajímavost: Název „orangutan“ pochází z křiku orangutana, kterým se místní obyvatelé navzájem varovali před nebezpečím, když je spatřili. Překládá se jako „lesní muž“. V ruštině je také běžná jiná verze jména „orangutan“, ale je neoficiální a v malajštině toto slovo ve skutečnosti znamená dlužník.
Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Orangutani z Indonésie
Tyto opice žijí převážně samotářským životem a téměř vždy zůstávají na stromech – to ztěžuje jejich pozorování ve volné přírodě, v důsledku čehož jejich chování v přirozeném prostředí zůstávalo po dlouhou dobu špatně prozkoumáno. Ve svém přirozeném prostředí byli prozkoumáni mnohem méně než šimpanzi nebo gorily, ale hlavní rysy jejich životního stylu jsou vědě známy.
Orangutani jsou chytří – někteří z nich používají nástroje k získávání potravy, a když jsou v zajetí, rychle si osvojí zvyky lidí, které jsou pro ně užitečné. Komunikují spolu pomocí široké škály zvuků vyjadřujících širokou škálu emocí – hněv, podráždění, hrozby, varování před nebezpečím a další.
Struktura jejich těla je ideální pro život na stromech; dokážou se stejně obratně držet jak rukama, tak dlouhými nohami. Jsou schopni se pohybovat na velké vzdálenosti výhradně přes stromy. Na zemi se cítí nejistě, a proto ještě raději spí vysoko, ve větvích.
Za tímto účelem si staví hnízda. Stavění hnízd je pro každého orangutana velmi důležitá dovednost a začínají ji praktikovat od dětství. Mláďata to dělají pod dohledem dospělých a trvá jim několik let, než se naučí stavět pevná hnízda, která unesou jejich váhu.
A to je velmi důležité, protože hnízdo je postaveno ve velké výšce, a pokud je postaveno špatně, může opice spadnout a rozbít se. Proto, zatímco se mláďata učí stavět si vlastní hnízda, spí se svými matkami. Ale dříve nebo později přijde bod, kdy je jejich váha příliš velká a matka je odmítne pustit do hnízda, protože nemusí vydržet zátěž – pak musí začít svůj dospělý život.
Svůj domov se snaží zařídit tak, aby v něm bylo příjemně – přinášejí více listů, aby byl měkký na spaní, hledají měkké větve se širokými listy, kterými se shora přikryjí. V zajetí se rychle naučí používat přikrývky. Orangutani žijí až 30 nebo dokonce 40 let a v zajetí mohou dosáhnout 50-60 let.
Sociální struktura a reprodukce

Foto: Mládě orangutana
Orangutani tráví většinu času sami; samci si mezi sebou rozdělují území a neputují na cizí území. Pokud se tak stane a pachatele si všimnou, majitel i on dělají hluk, ukazují tesáky a vzájemně se zastrašují. Zde většinou vše končí – jeden ze samců přizná, že je slabší a odejde bez boje. Ve vzácných případech se to stane.
Sociální struktura orangutanů je tedy velmi odlišná od goril nebo šimpanzů – nedrží pohromadě ve skupinách a základní sociální jednotkou je matka s dítětem, zřídka několik. Samci žijí odděleně a mezi orangutany sumaterskými připadá až deset samic na každého samce schopného páření.
Přestože tito orangutani tráví většinu času odděleně od sebe, někdy se shromažďují ve skupinách – to se děje v blízkosti nejlepších ovocných stromů. Zde na sebe vzájemně působí prostřednictvím sady zvuků.
Orangutani sumaterští jsou více zaměřeni na skupinovou interakci, zatímco u orangutanů z Bornea se vyskytuje zřídka. Vědci se domnívají, že tento rozdíl je způsoben větším množstvím potravy a přítomností predátorů na Sumatře – pobyt ve skupině umožňuje orangutanům cítit se bezpečněji.
Samice pohlavně dospívají v 8-10 letech, samci o pět let později. Obvykle se rodí jedno mládě, mnohem méně často 2-3. Interval mezi porody je 6-9 let, což je pro savce velmi dlouhé. Je to způsobeno adaptací na období největšího dostatku potravy, která se na ostrovech vyskytují ve stejných intervalech – právě v této době je pozorována exploze porodů.
Je také důležité, aby se matka po porodu několik let zabývala výchovou dítěte – první 3–4 roky ho krmila mlékem a mladí orangutani s ní poté nadále žijí, někdy až 7–8 let.
Přirození nepřátelé orangutanů

Foto: Zvířecí orangutan
Vzhledem k tomu, že orangutani zřídka slézají ze stromů, jsou pro dravce velmi obtížnou kořistí. Navíc jsou velcí a silní, a proto na Kalimantanu prakticky nejsou žádní predátoři, kteří by lovili dospělé jedince. Jiná věc je s mladými orangutany nebo dokonce mláďaty pro ně mohou být krokodýli, krajty a další predátoři.
Na Sumatře mohou tygři lovit i dospělé orangutany. Dravá zvířata každopádně zdaleka nejsou hlavní hrozbou pro tyto opice. Stejně jako u mnoha jiných zvířat jsou pro ně hlavním nebezpečím lidé.
I když žijí v hustých tropických lesích daleko od civilizace, její vliv je stále cítit. Orangutani trpí odlesňováním, mnozí z nich umírají rukou pytláků nebo končí živí na černém trhu – jsou poměrně vysoce ceněni.
Zajímavost: Orangutani komunikují také gesty – vědci zjistili, že jich používají velké množství – více než 60. Pomocí gest se mohou navzájem vyzvat ke hře nebo se na něco dívat. Gesta slouží jako výzva k péči o srst (jedná se o proces čištění srsti jiné opice – odstranění špíny, hmyzu a jiných cizích předmětů).
Vyjadřují také požadavek na sdílení jídla nebo požadavek opustit území. Mohou být také použity k varování ostatních opic před hrozícím nebezpečím – na rozdíl od výkřiků, které se také používají k tomuto účelu, pomocí gest může být varování předátorem nepozorováno.
Stav populace a druhů

Foto: orangutan opice
Mezinárodní status všech tří druhů orangutanů je ČR (kriticky ohrožený).
Populace je podle hrubých odhadů následující:
- bornejští – 50 000–60 000 jedinců, z toho přibližně 30 000 zástupců poddruhu wurmbii, 15 000 morio a 7 000 pygmaeus;
- Sumatran – asi 7 000 primátů;
- Tapanulsky – necelých 800 jedinců.
Všechny tři druhy jsou chráněny stejně, protože i ten nejpočetnější, bornejský, rychle vymírá. Ještě před 30–40 lety se vědci domnívali, že orangutani už z volné přírody zmizí, protože tomu nasvědčovala tehdejší populační dynamika.
Naštěstí se tak nestalo, ale ani k žádným radikálním změnám k lepšímu nedošlo – situace zůstává kritická. Od poloviny minulého století, kdy se začalo se systematickým sčítáním, se populace orangutanů snížila čtyřnásobně, a to přesto, že již tehdy byla výrazně podkopána.
První poškození zvířat je způsobeno zmenšením území vhodného pro jejich stanoviště v důsledku intenzivní těžby dřeva a výskytem plantáží palmy olejné na místě lesů. Dalším faktorem je pytláctví. Jen v posledních desetiletích byly lidmi zabity desítky tisíc orangutanů.
Populace orangutanů Tapanuli je tak malá, že jí hrozí vyhynutí kvůli nevyhnutelnému příbuzenskému křížení. Zástupci druhu vykazují známky toho, že tento proces již začal.
Ochrana orangutanů

Foto: Orangutan Red Book
Přes status orangutana jako kriticky ohroženého druhu nejsou opatření přijatá na jeho ochranu dostatečně účinná. Nejdůležitější je, že jejich stanoviště je nadále ničeno a úřady zemí, kde stále existují (Indonésie a Malajsie), podnikají jen malá opatření, aby situaci změnily.
Samotné opice jsou chráněny zákonem, ale nadále jsou loveny a stále se prodávají na černém trhu. Až v posledních dvou desetiletích se rozsah pytláctví snížil. To už je důležitý počin, bez kterého by byli orangutani ještě blíže vyhynutí, ale boj s pytláky, z nichž značnou část tvoří místní obyvatelé, stále není veden dostatečně systematicky.
Pozitivní je vytvoření rehabilitačních center pro orangutany jak na Kalimantanu, tak na Sumatře. Následky pytláctví se snaží minimalizovat sběrem osiřelých mláďat a jejich odchovem, než je vypustí do lesa.
V těchto centrech se opice učí vše, co potřebují k přežití ve volné přírodě. Těmito centry prošlo několik tisíc jedinců; jejich vytvoření výrazně přispělo k přežití populace orangutanů.
Zajímavost: Orangutani mají výraznější schopnost přicházet s inovativními řešeními než jiné opice – například video zachytilo proces stavby houpací sítě samice Nemo, která žije v zajetí. A to není zdaleka jediný případ, kdy orangutani používají uzly.
Orangutan – velmi zajímavý a dosud nedostatečně prozkoumaný druh opic. Jejich inteligence a schopnost učit se jsou úžasné, k lidem jsou přátelští, ale na oplátku často dostávají úplně jiný přístup. Právě kvůli lidem jsou na pokraji vyhynutí, a proto je prvořadým úkolem člověka zajistit jejich přežití.
Datum zveřejnění: 13.04.2019
Datum aktualizace: 19.09.2019 v 16:46
Autor: Alekseeva Inna
Tagy:
- Euarchonta
- Euarchontogliry
- Sekundární
- Hominidy
- Bilaterálně symetrické
- Zvířata Eurasie
- Zvířata červené knihy
- Zvířata z lesa
- Zvířata začínající na písmeno O
- Zvířata subekvatoriálního pásu severní polokoule
- Zvířata tropů
- Zvířata deštného pralesa
- Zvířata deštného pralesa
- Zvířata
- Opice
- Opice
- Orangutani
- Placentární
- Obratlovců
- Pongins
- Primáti
- Primáti
- Nejchytřejší zvířata
- Tropická zvířata
- Úzkonosé opice
- strunatci
- Velké opice
- Čelisti
- Čtyřnohý
- Eumetazoi