Nejvyšší létající ptáci jsou
Každý den v různých částech naší planety stoupají k nebi statisíce nebo dokonce miliony ptáků. Křídla těchto tvorů jim umožňují nejen překonávat obrovské vzdálenosti, ale také stoupat do velkých výšek. Jejich jedinečné navigační schopnosti stále udivují mnoho vědců a někdy pro ně zůstávají stejnou záhadou.

Už jsme si zvykli pozorovat ptáky vznášející se vysoko na obloze. Ale jak vysoko se mohou vznést k obloze a kteří ptáci stoupají výše než ostatní ptáci? Ve většině případů létají ve výšce kolem 150 metrů, ale při ročních migracích jsou někteří zástupci schopni vystoupat až do výšky 3 tisíc metrů. Ale jak se ukázalo, toto není limit.
Čáp bílý

Čáp bílý (lat. ciconia ciconia) je jedním z nejkrásnějších a nejpůvabnějších ptáků na planetě. Tento dlouhokrký a dlouhonohý zástupce opeřeného světa při dálkových letech do zimovišť překonává obrovské vzdálenosti ve výšce 2 až 3 tisíce metrů. Okamžitě bych rád poznamenal, že rozpětí křídel čápa bílého je 150-200 cm.
Andský kondor

kondor andský (lat. Sup gryphus) je jedním z největších létajících dravců na západní polokouli. Kromě toho je kondor andský národním symbolem zemí Latinské Ameriky, jako je Argentina, Bolívie, Chile, Kolumbie, Ekvádor a Peru, a hraje zásadní roli v kultuře všech těchto zemí. Tento jedinečný pták, žijící na více než drsných místech And, každý den letí několik kilometrů při hledání potravy a stoupá do výšky asi 3-5 tisíc metrů.
Černý swift

Černí rorýsi (lat. apus apus) – tento malý pták se také nazývá „šílený swift“ a to není překvapující, protože černý swift je považován za rekordmana mezi ptáky v délce pobytu ve vzduchu a druhý za rychlost letu (více než 120 km / h). Kromě toho je rorýs černý jedním z nejvýše létajících ptáků. Tyčí se do výšky 3000 metrů.
Zlatý orel

Orel skalní (lat. Aquila chrysaetos) je dalším velkým a nejznámějším dravým ptákem, který je schopen stoupat do velkých výšek. Rozpětí křídel orla skalního může dosáhnout dvou metrů. Tento dravec má výborný zrak, takže pro něj není těžké vystoupat do výšky 4500 metrů nad zemí a odtud vyhlížet svou kořist.
Kulíkové

Kulíkové (lat. Pluvialis) je malý, ale roztomilý ptáček z čeledi kulíkovitých (lat. Charadriidae). Dokáže létat jak na úplně malou vzdálenost (téměř se dotýká hladiny vody), tak i ve výšce více než 6 tisíc metrů. Zástupci této čeledi jsou dobře známí na Wadden Coast (Wadden Sea).
Mallard

Kachna divoká (lat. anas platyrhynchos) je pták patřící do čeledi kachních (lat. Anatidae) a nejznámější a nejrozšířenější divoká kachna. Málokdo však ví, že tento vodní ptactvo je také výborným letcem. Při každoročních přeletech na zimoviště se tito ptáci dostávají do výšek až 6900 metrů. Byly případy, kdy se kachny v takové výšce srazily s letícím letadlem.
šedé husy

Šedé husy (lat. Zpěv Zpěv) – zástupce vodního ptactva. Tyto husy se usazují podél břehů jezer, šroubů, rybníků a dalších vodních ploch. Jsou to velmi chytří, silní a opatrní ptáci. Dokážou snadno bránit i predátorovi, zvláště pokud ohrožuje jejich potomky. Během migrace husy šedé, shromážděné v hejnech, létají v klínu, rozptýleně nebo v řadě. Během takového letu se ptáci zvednou do výšky až 8 tisíc metrů.
Whooper Swan

Labuť zpěvná (lat. cygnus cygnus) je velké (od 7 do 10 kg) vodní ptactvo. V prosinci 1967 bylo vidět malé hejno labutí letící ve výšce 8230 8 metrů nad Irskem. Výška letu ptáků byla zaznamenána radarem. Stojí za zmínku, že to nebyl jediný zaznamenaný let křičících labutí a jejich schopnost létat ve výšce více než XNUMX tisíc metrů byla potvrzena více než jednou.
horská husa

Husa horská (lat. Eulabeia indica) je vodní ptactvo, které hnízdí v horách Střední Asie (v nadmořské výšce 1000 až 5000 m). Podle vědců je tento pták schopen přeletět Himaláje za pouhých 8 hodin a vystoupat do výšky 10175 XNUMX (!) metrů. Zároveň nejsou schopni cestovat na velké vzdálenosti.
Rüppellův sup nebo sup africký

Rüppelův sup nebo sup africký (lat. Gyps rueppelii) jsou nejvýše létající ptáci na planetě. Podle vědců se právě supi Rüppellovi nejčastěji srážejí s létajícími letadly. Nejvyšší zaznamenané výšky letu tohoto supa jsou 11277 12150 metrů a XNUMX XNUMX metrů. Sup africký žije v severní a východní části afrického kontinentu.
Takové lety jsou opravdu potěšením. Ale jak se ptáci létající v takových výškách dokážou vypořádat s řídkým vzduchem, slunečním zářením a nízkými teplotami, je stále neznámé.