Koroptev – Databáze ruských loveckých španělů
![]()
Koroptev (lat. Perdix) je rod z podčeledi koroptvovitých (lat. Perdicinae), čeledi bažantovitých. Jsou předmětem sportovního a komerčního lovu. Rod zahrnuje tři druhy.
Внешний вид
Zástupci rodu jsou středně velké koroptve. Zobák a nohy jsou tmavé barvy. Horní část opeření je skvrnitá, hnědá, boky a ocas jsou červené. Na nohách nejsou žádné ostruhy. Pohlavní rozdíly se scvrkají pouze na skutečnost, že samice jsou bledší barvy.
Habitat
Žijí v mírném pásmu Eurasie. Obývá téměř celou Evropu, Malou Asii, Kazachstán a jih západní Sibiře, od Britských ostrovů a Skandinávie po Altaj a Tuvu. Chybí v Turanské nížině jižně od dolního toku Syrdarji. Ve Skandinávii a Finsku proniká na sever k 66° severní šířky. sh., v Karélii k 65. rovnoběžce. Na středním Uralu probíhá severní hranice v regionech Krasnoufimsk a Jekatěrinburg a na západní Sibiři – v oblasti 57. Na východě zasahuje koroptev šedá na Altaj, Tuvu, západní Džungarii a dolní tok řeky Ili. Na taškentském poledníku jeho dosah téměř dosahuje 40° severní šířky. w.
Žije v různých biotopech: ve smíšených travních stepích s křovinami a lesními trsy na pláních a v údolích řek, v lesostepích, na obilných polích a úhorech, na lesních mýtinách, na okrajích lesů, v roklinách zarostlých křovím, méně často ve vřesovištích, v hrudovitých píscích s houštinami vrb nebo tamaryšku. V horských oblastech žije v podhůří, na polích v lesním pásu a stoupá až do subalpínských luk.
Koroptev šedá byla zavlečena do Spojených států a Kanady.
Ekologie
Biotopy jsou rozmanité. V horách (do 5 000 m n. m.) si vybírá oblasti s řídkou vegetací a skalnatými oblastmi, vyhýbá se lesům. V zimě sestupuje níž a vybírá si otevřená místa v lesním pásu. V pouštních oblastech jsou řídké houštiny saxaulu, akátu písečného a dalších rostlin.
Život
Jsou to přisedlí ptáci a žijí na otevřených prostranstvích. Živí se různými semeny a někdy i hmyzem. Hnízda se vyrábějí na zemi ve formě lemovaných prohlubní umístěných na odlehlých místech.
Koroptev je hejnový pták. Zimní hejno může být malé, ale někdy dosahuje až 100 jedinců. Na jaře se ptáci rozpadají do párů a hádky mezi samci jsou nevyhnutelné. Napůl roztaženým ocasem a sklopením křídel samec oznamuje okolí hlasitým křikem, který je slyšet v horách na jeden a půl kilometru. Od poloviny července tvoří mláďata hejna o několika stovkách jedinců.
V zimě se stahuje do obydlených oblastí, nocuje na dvorech, v blízkosti budov, ale i v křoví nebo na úpatí dun a kopců, shromažďuje se v těsném hejnu na sněhu na závětrné straně.
Jídlo
Zimní strava se skládá z bobulí a semen, na jaře se k nim přidávají pupeny a výhonky rostlin. Léto a podzim různé rostlinné potraviny, včetně cibulí a zrn ječmene, pšenice, rýže, jakož i hmyzu, housenek, červů, hlemýžďů atd.
Reprodukce
Hnízdo se dělá na zemi. Je lemována hojně suchým listím a stébly trávy. Snůška obsahuje 7–10, někdy až 18–20 vajec, krémově bílé nebo světle okrové se skvrnami a drobnými skvrnami světle červenohnědých nebo hnědohnědých odstínů. Samec většinou zůstává poblíž, trochu pomáhá s inkubací a pak jde s mláďatem.
Chování
Koroptev je hlučný a velmi bojovný pták. Vyznačuje se velkou mobilitou, běží snadno a rychle. V nebezpečí se řítí do kopce nebo bokem po svahu, ale ne dolů. Let je u některých poddruhů lehký a tichý, zatímco u jiných je zbrklý, překotný a ne tak rychlý. Létá nízko nad zemí, létá kolem kopců. Při vzletu se hejno nebo ptačí hnízdo často rozprchne. Odlétají od sebe.
Samčí hlas je hlasitá „vrána“, podobná vráně kohouta, a samice kváká.
Ekonomický význam
Maso koroptve kamenné má dobré vlastnosti, ale jeho obchodní a sportovní hodnota je nízká.