Technologie

Co jsou vydří stopy?

Vydra – Délka těla 60-90 cm, ocas – až 60 cm Srst je tmavě hnědá, s hustou hnědou podsadou, spodní strana má stříbrný odstín.

  • Biotop biotopu. Řeky bohaté na ryby, s potoky, vířivkami a puškami. V zimě jsou potřeba ledové díry, průduchy a dutiny v ledu.
  • Co to jí. Ryby, raci, obojživelníci, hlodavci.
  • Ekologie druhu. Tajemný soumrak-noční polovodní životní styl. Obvykle se zdržuje na 2-6 km úseku řeky a nejde dále než 200 m od vody. Narovnává ohyby pobřeží, šlape po cestách o šířce 15-25 cm. Mokrá srst vysychá v místech, kde je suchý písek, rašelina, tráva nebo prach hnijících pařezů. Informace o rozmnožování jsou nedostatečné a protichůdné: páření v únoru-březnu, květnu-červnu, srpnu-září. Těhotenství 2-11 měsíců (s latentním stádiem). V chovné jámě poblíž vody se rodí 2-5 mláďat. Vydra se válí po trávě nebo klouže po břiše po svahu a ždímá si mokrou srst; „horské dráhy“ jsou leštěné okapy dlouhé 10–20 m. Používají kameny k odpočinku, k jídlu a zanechávají na nich územní stopy – zalévané černými výkaly. Na písčitých sedimentech vytváří značky pro značky – valy vysoké až 12 cm. Přizpůsobení pro vodní životní styl: plovací blány, pohyblivý dlouhý ocas, uzavírací chlopně ve zvukovodech a nosních dírkách. Pod vodou vydrží až 4 minuty.

V Rusku je rozšířen téměř všude, kromě arktické tundry a suchých oblastí, ale nyní se na mnoha místech stal vzácným. Žije podél břehů řek a jezer bohatých na ryby a někdy se vyskytuje na mořském pobřeží.

Je těžké si vydru splést s jiným zvířetem, její vzhled je tak charakteristický: pružné, štíhlé tělo, mohutný ocas, u kořene tlustý a ke konci se ztenčující, krátké nohy a zploštělá, kníratá hlava. Toto opatrné zvíře je k vidění jen zřídka. Pokud se vám občas podaří vydru zahlédnout, je to většinou z dálky a na hladině, kdy je z vody vidět jen hlava. Stopy jejích tlapek jsou mnohem častější. Díky zvláštnostem není těžké rozeznat vydří stopy.

Vydra přední tlapa

Na přední tlapce vydry je 5 prstů. Ne vždy je však první prst otisknutý a otisky předních tlapek často vypadají jako čtyřprsté. Otisky prstů spolu s drápy jsou ve tvaru slzy. Za prsty je patrný široký otisk záprstní drobky. Čtyřprstý potisk přední tlapky připomíná malého psa s široce roztaženými prsty.

Vydra má na zadní tlapce 5 krátkých prstů a podešev je protáhlá. Zvíře však při pohybu málokdy spočívá na celém chodidle zadní tlapky a není zcela otisknuto. Na stopách zadní tlapky jsou patrné otisky všech 5 prstů a nejčastěji pouze přední části chodidla, jakoby bez podpatku. Prsty zadní tlapky jsou téměř u samotných drápů spojeny plovací blánou. Velikost otisku přední tlapky je (4–5) x (4–5) cm, ve velmi ojedinělých případech až 6 cm, zadní podrážka je mírně prodloužená – (4–8) x (4–6) cm, občas až 13 cm Spodní část podrážky jsou přední i zadní nohy holé a otisky, které zanechávají, vypadají velmi zřetelně.

Vydra se pohybuje v krocích a zanechává párové otisky tlapek uspořádané do klikaté linie. Krátkonohé zvíře v tomto případě nedosáhne zadní tlapou na otisk přední tlapky a zezadu ji zakryje jen částečně. Pořadí otisků tlapky je následující: vpravo od středové linie tahu, velmi blízko ní, dvojice otisků pravé tlapky; mírně vpředu je otisk přední tlapky, za ní, částečně ji zakrývající zezadu, je otisk zadní tlapy; dále vlevo od střední čáry ve vzdálenosti 24–35 cm od pravého páru, levý pár tisků umístěných stejným způsobem. A tak dále. Šířka stopy, když se vydra pohybuje v krocích, je asi 10 cm.

Přečtěte si více
Proč jsou jahody pro naše zdraví nesmírně prospěšné, proč bychom je měli konzumovat každý den - Užitečné články

Jako mnoho jiných lasicovitých se vydra pohybuje velkými skoky. Při tomto pohybu zadní tlapky zřetelně zapadají do otisků předních tlapek. Ukázalo se, že jde o dvouperličkový vzor, ​​spárovaný řetězec pokrytých tisků. Délka skoků je 50–110 cm Když vydra kráčí krátkými skoky a klade stopy ve skupinách po 4 stopách (otisky čtyř stop), většinou posune zadní nohy daleko dopředu a jejich stopy jsou před sebou. otisky předních tlapek a menší otisky předních tlapek jsou umístěny vzadu.

Jasné otisky předních a zadních tlapek vydry na hlinité půdě

Celkové uspořádání tisků připomíná stopy zajíce pohybujícího se velmi pomalým tempem. Délka skoků u této chůze je 50–77 cm Při pohybu ve skocích nejsou otisky ve skupinách stop vždy umístěny přesně tak, jak je popsáno. Někdy vidíme i jiné uspořádání, např.: před ní je otisk pravé přední tlapky, těsně pod ní otisk levé zadní tlapky, pak otisk levé přední a nakonec pravé zadní. Při takovém pohybu se stane, že jedna ze zadních tlapek narazí na otisk přední tlapky a zvíře zabloudí. Docela často se při rychlých dlouhých skocích otisky 4 tlapek nacházejí v šikmé linii jeden po druhém: pravá přední, pravá zadní, levá přední, levá zadní.

Na ledu nebo husté kůře se vydra někdy pohybuje velmi neobvyklým způsobem: po sérii skoků a zrychlení tlačí tlapky a klouže hrudníkem a břichem po hladkém povrchu po dobu 2–3 m znovu skočí a znovu se kutálí. Stejně tak se valí po strmém břehu. Na stopách vidíme otisky předních tlapek vpředu blízko u sebe a hned za nimi jsou otisky zadních končetin. Všechny 4 tlapky jsou shromážděny. Obvykle je za otisky tlapek viditelná stopa vlečného ocasu, zejména na sněhu.

Na vydřích stanovištích lze snadno zahlédnout její trus. Nechává ji na napůl ponořených kmenech, skalách nebo písčitých březích. Na písku obvykle vytváří vysokou hromadu a své výměšky zanechává na vrcholu písčité hromady. Jedná se o polotekutou tmavou skvrnu, ve které jsou viditelné kosti ryb nebo žab. Charakteristické hromady trusu mohou odhalit přítomnost vydry tam, kde tvrdá půda brání viditelnosti otisků tlapek.

Ryby hrají v potravě vydry hlavní roli. Ve středním pásmu je jeho podíl v potravě tohoto zvířete v létě více než 90 %. V zimě, kdy jsou ryby méně dostupné, klesá jejich spotřeba až o 60 %. Druhová skladba ryb ulovených vydrou je velmi široká a závisí na stanovišti dravce. Ve středním Rusku jsou to kapři, štiky, gobie a cejni. Všude vydra nejraději chytá rybičky (do 200 g). Ochotně jí i potěr. Zřídka loví velké ryby o hmotnosti více než 1-2 kg, i když se vyskytly případy, kdy ulovil burbota do hmotnosti 4 kg. Vydry žijící v blízkosti moře loví mořské ryby, jako je treska.

Toto zvíře nemůže úplně sníst velkou kořist a zanechává velké zbytky na místě jídla. Velké ryby se začínají jíst z těla. Požírá žáby od hlavy, a pokud nedojí, obvykle opouští zadní nohy. V zimě stahuje žáby ze dna nezamrzlých řek. Na jaře vydra chytá ropuchy, které se shromáždily v rybníce k tření. Vždy se z nich strhne celá kůže. Během pár dní jsou tyto kůže vidět na dně mělkých vod, ale po měsíci zmizí, zřejmě je sežere vodní hmyz nebo prostě hnijí.

Vydra loví i raky, velké vodní brouky, chrostíky, měkkýše, někdy i ptáky (kachny, brodivci), drobné živočichy (hraboše, rejska). Její denní strava je asi 1 kg potravy, ale bylo zjištěno, že jedna vodní krysa o hmotnosti 145 g stačila na to, aby se vydra nasytila.

Přečtěte si více
Tephrocactus ALEXANDERI BRUCHII (Tephrocactus): kupte si 1 semeno s doručením poštou Adenium domů

Vydra žije v pobřežním pásu nádrže a nepohybuje se dále než 100 m od břehu. Pokud je v řece hodně potravy, zabírá úsek řeky v délce 2–6 km. V zimě, když nádrž zamrzne a ztratila přístup k otevřené vodě, je zvíře někdy nuceno přesunout se do jiné nádrže, kde jsou otvory a rifle. Zároveň se může vzdálit mnoho kilometrů od svého předchozího stanoviště. Tento dravec dokáže ujet až 15 km na ledu za den a až 8 km na sněhu.

Vydra žije v trvalé noře, kterou si vyhrabává ve strmém břehu. Vchod do nory je pod vodou, v hloubce 50–75 cm Do hnízdní komory o šířce 1,5–2 cm je často vystlán šikmý chodbička o délce 20–40 m suchá tráva nebo mech. Při jarních záplavách se nora občas zaplaví a vydra je připravena o svůj trvalý úkryt. V nízko položených oblastech mohou být hnízdiště vybudovány v hromadách rákosí nebo mrtvého dřeva. Kromě trvalých nor může mít vydra několik dočasných úkrytů, jako jsou vyplavené kořeny stromů.

Krajina – obrázek na zrcadle.

Krajina 2700 rublů Další podrobnosti.

Motýl Danaid – malba na zrcadle.

Motýli 750 rublů Další podrobnosti.

Obrázek na zrcadle je Krajina.

Krajina 2700 rublů Další podrobnosti.

Vydra a její stopy
Pokud se vydra usadí ve vaší řece, nemusíte ji dlouho spatřít, i když břeh řeky často navštěvujete. Pokud ale budete pozorní, brzy se o přítomnosti tohoto zvířete dozvíte podle různých stop, které zanechává na místech, kde se zdržuje. Bez ohledu na roční období nejdříve s největší pravděpodobností uvidíte otisky širokých vydrových tlapek, které je těžké zaměnit se stopami jiných zvířat. Přední i zadní tlapky vydry mají pět prstů, spojených plavacími blánami. Ale pouze na velmi měkké zemi nebo mokrém sněhu vydra zanechává tak zřetelné otisky, na kterých je jasně viditelných všech pět prstů s krátkými drápy a plavacími blánami, a chodidlo zadní tlapky by bylo otištěno zcela až k patě. Častěji, i na dobré půdě, nezanechává první (vnitřní) prst otisk na otiscích předních tlapek, což způsobuje, že otisk působí čtyřprstě, a záprstní mozolek zanechává otisk pouze svou přední částí. Drápy také často zanechávají špatný otisk. Na otiscích zadních tlapek, a to i přesto, že vydra je téměř plantigradní zvíře, celá chodidla zřídka zanechává otisk, protože zvíře spočívá pouze na prstech zadních nohou a přední části chodidla. Po prozkoumání vydry stopy ve vzdálenosti třiceti metrů jsem našel pouze dva otisky, kde je důlek od paty víceméně jasně viditelná.

Obr. 1 – Stopy vydry cválající měkkým bahnem.

Velikost vydry se značně liší. Záleží na věku zvířete, jeho pohlaví a prostředí (bylo zjištěno, že větší vydry žijí na severu než v jižních oblastech svého prostředí). Samice jsou obvykle menší než samci. Délka těla vydry se pohybuje od 55 do 95 cm, ocas – 26-55 cm. Tělesná hmotnost je 5,7-10 kg. V důsledku toho se mohou lišit i velikosti otisků tlapek. Velikosti „čtyřprstých“ otisků předních tlapek, které jsem naměřil v pěti oblastech středního Ruska, se pohybovaly od 4,5 × 4,5 cm do 6 × 6 cm, otisk zadní tlapky 4,5 × 5,5 a 6 × 6,5 cm a otisk celé chodidla dosahoval délky až 10 cm (podle měření jiných autorů až 13,5 cm).

Obr. 2 – Na souši se vydra pohybuje krátkými skoky a silně prohýbá hřbet.

Vydra je krátkonohé, podsadité zvíře a při pohybu různými chody zanechává stopy, které se liší od stop zvířat s delšími nohami pohybujících se stejným chodem. Při chůzi zanechává klikatý řetězec střídajících se pravých a levých dvojitých stop, překrytých do určité míry. Délka kroku je krátká – 24-27 cm, šířka stopy je 10-11 cm. Při cvalu ve dvojicích zapadají zadní nohy do stop předních. Zůstává řetězec párových překrytých nebo částečně překrytých stop s delšími intervaly 50-70 cm, šířka stopy je asi 18 cm. Při rychlejším běhu vydra provádí delší skoky. Stopa se skládá ze skupin stop, ve kterých jsou otisky buď všech čtyř tlapek zvířete (čtyřdobá), kde se otisky zadních tlapek nacházejí před otisky předních tlapek, nebo (třídobá), kdy jedna ze zadních nohou splývá s otiskem přední nohy. Intervaly mezi skupinami otisků u tohoto chodu jsou obvykle delší než u párového cvalu, 77 cm nebo více. Vydra poměrně často cválá šikmým čtyřdobým taktem, ve kterém jsou otisky tlapek umístěny v šikmé linii, kde je uspořádání jednotlivých otisků následující: otisk levé zadní nohy, vedle ní, ale o něco výše – otisk přední tlapky stejné strany, poté o něco výše – zadní tlapka pravé strany a nakonec vedle a o něco výše otisk pravé tlapky. Takové uspořádání otisků ve stopách jiných divokých zvířat je vzácné. Domácí krátkonohý pes – jezevčík, však při cvalu zanechává velmi podobné stopy. Na sněhu, i mělkém, lze kromě otisků vydřích tlapek vidět pruh zanechaný dlouhým vlečným ocasem zvířete. Někdy lze podobný pruh vidět i na stopách zanechaných v písku nebo bahnitých břehech. Na zasněženém ledu lze někdy vidět dlouhý pruh zanechaný zvířetem klouzáním po ledu po předběžném běhu. Délka pruhu je 2-3 metry. Poté vydra krátce zaběhne a znovu se kutálí, přičemž se hrudníkem a břichem dotýká ledu. Toto krátkonohé zvíře se pohybuje hlubokým sněhem a na dně zanechává souvislou širokou brázdu s nejasnými otisky tlapek.

Přečtěte si více
Změna rozlišení obrazovky při připojení k HDMI - Otázky a odpovědi od společnosti Microsoft

Obr. 3 – Sladkovodní živočichové plující na hladině: a – ondatra; b – norek; c – vydra; d – bobr;

Kromě otisků tlapek lze v biotopech vyder spatřit i další stopy po činnosti zvířete. Vydry zanechávají trus na nápadných místech: napůl ponořené klády, ploché kameny a někdy přímo na sněhu nebo písku. V tomto případě vydra obvykle shrabe tlapkami písčitý val a zanechá na něm své exkrementy. Lze zde nalézt i zvláštní „latríny“ s velkým množstvím trusu. Nejčastěji se takové latríny nacházejí v blízkosti nor. Vydrí trus je polotekutý, tmavý, nazelenalý a má silný, dlouhotrvající zápach čpavku. V něm lze spatřit rybí šupiny, rybí kosti, žáby a někdy i kosti hlodavců nebo ptáků. Občas se v něm nacházejí kousky lastur raků nebo úlomky lastur měkkýšů a v letním trusu je poměrně běžný hmyzí chitin. Obsah exkrementů a zbytky potravy slouží jako hlavní zdroje informací při studiu výživy vyder.

Na strmých svazích břehu se nacházejí rýhy vyhlazené mokrými těly, po kterých se vydry válejí do vody. Vydry se také válejí na sněhu a vymačkávají vodu ze své mokré srsti. Obvykle na dobře skrytých místech, v rákosí nebo pobřežních křovinách, lze nalézt stopy po vydrách vycházejících z vody na břeh. Jedná se o vyšlapanou cestu začínající na samém okraji vody. Poté, co vydra vyleze na suchou zem, se nejčastěji pohybuje podél břehu, na rozdíl od bobra, jehož cesta z vody se táhne hluboko do břehu do houštin pícniny nebo k ohlodaným stromům.

Pokud je vodní plocha, kde se vydra usadila, dostatečně bohatá na potravu, zabírá relativně malou plochu 2-3 kilometrů na obou březích řeky, přičemž se od břehu nepohybuje dále než 100 m, ale podél potoků vtékajících do řeky nebo z jezera vytékajících se může pohybovat mnohem dále. Ve vodních plochách méně bohatých na ryby a další potravu pro vydry se plocha, kterou zvíře zabírá, může zvětšit na 5-6 km.

V zimě si vybírá místa s prameny, ledovci a roklemi. A ačkoliv pod vodou zůstane až 4 minuty (obvykle pod vodou nezůstane déle než minutu) a dokáže uplavat přes 100 metrů, vydra si po ledu vytváří celé cesty od jednoho ledovce k druhému. Vydra také ochotně využívá prázdný led (pobřežní dutiny pod ledem vytvořené ledem, který se usadil uprostřed řeky při poklesu hladiny vody). Vydra se ochotně ukrývá v prázdném ledu a odtud snadno sestoupí do vody. Vydra denně urazí 4–6 km. Při přesunu na nové místo však dokáže urazit vzdálenost 15 km na ledu a 8 km na sněhu.

V šedesátých letech minulého století se na řece Pakhra, velmi blízko Moskvy, objevila vydra. A ačkoli v té době byla řeka poměrně bohatá na různé ryby a žáby a na některých místech se vyskytovali i raci, vydra zde zřejmě dlouho nežila. A na začátku zimy jsem spatřil její stopy, jak vedou přímo přes zasněžená pole jižním směrem. Protože jsem tato místa dobře znal, představoval jsem si, že vydra bude muset dlouho putovat hlubokým sněhem, projít dvěma nížinami, v létě naplněnými vodou, kde by si mohla odpočinout a nakrmit se, ale nyní zamrzlými a pokrytými závějemi, obejít vesnici a teprve po čtyřech kilometrech dosáhnout ohybu řeky Rozhajka, pravého přítoku Pakhra, kde jsou podle mého názoru potravní podmínky horší. A proč si vydra musela zvolit tak dlouhou a nebezpečnou cestu přes otevřená pole, když tato řeka ústí do Pakhra jen 1,5 km od místa, kde vydra vylezla na břeh a rozhodla se přesunout na nová místa.

Přečtěte si více
Prasata padají na zadní nohy: Příčiny, léčba

V rámci svého biotopu má vydra obvykle stálou noru. A pokud jsou krmné oblasti na řece odděleny prázdnými místy bez ryb, může mít vydra další dočasné úkryty mimo hlavní noru pod převislým břehem, mezi hromadami naplaveného dřeva nebo v dutinách mezi kořeny vymývaných stromů.

Obr. 4 – Vchod do vydří nory na strmém úseku břehu.

Trvalá nora se vykopává ve strmém břehu. Vchod do nory je obvykle skryt pod vodou, v hloubce asi 0,5 m, ale existují i nadvodní vchody, zejména pokud je lze dobře ukrýt v pobřežních houštinách. V Novgorodské oblasti na řece Valdajce, kde je hladina řeky často uměle měněna, byl vchod do vydří nory při nízké hladině téměř 1,5 m nad hladinou vody. A od něj k řece vedl jílovitý svah, vyleštěný těly vyder říčních. Chodba trvalé nory o průměru asi 20 cm se táhne šikmo vzhůru a končí v 1,5-2 metrech hnízdní komorou dlouhou asi 50 cm. Dno komory je často vystláno suchou trávou nebo mechem. Z hnízdní komory vede větrací chodba. Mláďata v počtu 2-4 se obvykle rodí v dubnu. Jsou asi 15 cm dlouhá, slepá a bezzubá, pokrytá krátkou šedou srstí. Začínají vidět ve věku něco málo přes měsíc. A po 70 dnech začnou z díry vylézat. Samec se na výchově mláďat nepodílí. A mláďata zůstávají s matkou až do následujícího jara. Nicméně koncem května 1959 jsem na řece Suna v Karélii potkal nepřerušené mládě vyder. Byla tam 4 zvířata a v šeru severní noci bylo těžké určit, kde je matka a mláďata.

Jak vidíme, na místech, kde se vydry zdržují a přístupy k vodě nejsou blokovány pobřežní vegetací, lze nalézt poměrně dost různých stop. Samotné zvíře je však vzácné spatřit, zejména na břehu.

Obr. 5 – Schematický řez vydí norou.

Na souši se pohybuje spěšnými kroky a často krátkými skoky, s hlavou nízko spuštěnou, silně klenutými zády a ocasem drženým rovnoběžně se zemí. Při plavání vystrkuje z vody plochou hlavu a část zádě v oblasti zádě. Vydru plovoucí lze od ostatních vodních savců poměrně snadno rozlišit i na velkou vzdálenost. Od norka se liší velikostí a norek odhaluje záda více. Bobr je obvykle větší, plave s polovinou hlavy a odhalenou horní částí celého hřbetu.

Ondatra, která je ve srovnání s vydrou malá, má nad vodou viditelnou horní část hlavy, hřbet a často i přední část ocasu.

Vydra se živí převážně rybami, které v různých oblastech jejího biotopu tvoří 60–80, a někdy i více procent její celkové potravy. Vydra je schopna ulovit širokou škálu ryb, ale obvykle loví ty nejdostupnější v dané oblasti. Proto se v různých oblastech biotopu zvířete může druhové složení její kořisti velmi lišit. V centrálních oblastech Ruska se jedná o štiku, plotici, býka, okouna a na některých místech kapra. Na evropském severu – pstruha obecného, lipana, síha, mníka. Na mořském pobřeží, kde se vydra zdržuje poblíž koryt potoků a řek, může být její kořistí treska a další mořské ryby. Vydra je schopna ulovit velmi velké ryby, ale dává přednost menším, do 200 g, a ochotně jí rybí plůdek. Ve středním pásmu jsem nenalezl žádné pozůstatky velkých ryb ulovených vydrou. Ale na rybích a řídce osídlených místech jsou takové případy častější.

Přečtěte si více
Kdy sbírat lopuch a jak jej správně sušit?

Velké ryby začíná jíst od břicha poblíž prsních ploutví. Jí vnitřnosti: játra, kaviár nebo mléko, poté přechází na svaly, dokud se úplně nenasytí. Zbytek vyhodí. Pak se ale může vrátit a dojíst, co zbylo. Denní potřeba vydry je asi 1 kg potravy. Při konzumaci malých předmětů se nasytí za 2–3 jídla, při ulovení velké ryby – za jedno. Zaměstnanci Laponské rezervace uvádějí případ, kdy na břehu Čunozera našli ocas a další pozůstatky velmi velkého, několikakilogramového, mníka, kterého vydra sežrala. O dva dny později se vydra vrátila a tyto pozůstatky dojedla. Kromě ryb se vydra živí obojživelníky a raky. Zároveň se nejčastěji na konci podzimu a v zimě živí žábami, které získává ze dna nádrží, kde se obojživelníci shromažďují na zimu. V létě jsem však v trusu vydry našel i žabí kosti. Ačkoli je známo, že v dolním toku Volhy, kde je hodně ryb a žab, vydry je téměř nikdy nejedí, a to i přes jejich dostupnost.

Vydry také jedí ropuchy, ale tito obojživelníci se naopak chytají na jaře, kdy se shromažďují v nádržích k tření. Vydra začíná žáby jíst od hlavy a může je sníst celé, a pokud je nechává, pak nejčastěji zadní nohy. Z ropuch strhává jedovatou kůži a nechává je v mělké vodě. Možná jsou ropuchy nucenou potravou, protože jsem jejich konzumaci zaznamenal pouze v Moskevské oblasti v oblasti chudé na ryby. Ptáky vydry chytají poměrně zřídka. Nejčastěji napadá lysky a jejich mláďata, méně často chytá kachny, ještě vzácněji bahňáky. Častěji se chytají malá zvířata, která se zdržují poblíž břehů. Jsou to vodní krysy, mladé ondatry, hraboši a také rejsci vodní. Svůj jídelníček si také zpestřuje bezobratlými, jí potáplice, larvy chrostíků a pošvatek a někdy i měkkýše rodu Anadonta. Nezaznamenal jsem však, že by vydry jedly bezzubé a perlorodky ani na místech chudých na ryby. Vydry ve volné přírodě zřejmě vůbec nejedí rostlinnou potravu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button