Sobi: popis, počty a stanoviště

V tundře je sob nejdůležitějším zvířetem: je to dopravní prostředek, pomocník a živitel. Aby mohl přežít v drsném klimatu Dálného severu, příroda ho obdařila superschopnostmi: sobi plavou přes ledové řeky, nacházejí potravu za polární noci a vydrží teploty až minus 72 stupňů!
Tak to jsi, sobi!
Sobi neboli karibu jsou jedním z největších členů čeledi jelenovitých. Průměrná hmotnost dospělého samce neboli chóru je 180 kg. Hmotnost dospělé samice nebo samice je 120 kg. Divocí sobi jsou větší než domácí. Samcům a samičkám tohoto druhu rostou rohy, ale není těžké rozeznat chór od vazhenky: rohy samiček dorůstají délky až půl metru, ale samcům dorůstají až 130 centimetrů! Samice přitom nosí rohy až do začátku léta a samci je na podzim shazují a celou zimu jsou bezrohí.
Sobi nesou sáně Santa Clause po obloze. Jsou zobrazováni s rohy a v době Vánoc mají rohy pouze významné ženy. Existuje pouze jeden závěr: vánoční sobi jsou samice!
Vědci identifikují 14 odrůd sobů: někteří výzkumníci je považují za poddruh, jiní za druh. Charakteristickými znaky jsou velikost, barva, tvar paroží jelena a vlastnosti chování. Například populace sobů může být sedavá nebo každoročně migrující. Někteří nepřekračují pásmo lesa, jiní tráví většinu roku v tundře.
Souostroví Svalbard je domovem nejmenšího soba na světě: dospělý samec neváží více než 90 kg a samice může vážit pouze 53 kg! Špicberští sobi jsou také nejtlustší: do konce podzimu tvoří 40 % jejich hmotnosti tuk, který je potřebný k přežití zimy.
Sob má dvouvrstvou kůži. Skládá se z podsady a dlouhých dutých chlupů. Kůže zachrání zvíře před pronikavým větrem a zabrání tomu, aby se utopilo při přechodu širokých řek a mořských zálivů. Barva závisí na stanovišti sobů (v tundře jsou zvířata světlejší než v tajze nebo v horách) nebo na preferencích pastevců sobů: někdo preferuje bílé nebo strakaté jeleny, jiný kávově hnědé.

Jelení nosy jsou vybaveny přirozeným výměníkem tepla, který minimalizuje tepelné ztráty při dýchání. Jelení nohy mohou při chůzi vytvářet zvuky: šlachy kloužou po kostech a vydávají cvakavé zvuky, které jeleni mohou použít k tomu, aby se našli ve tmě nebo ve sněhové bouři. V zimě, kdy se při hledání potravy musíte často prohrabávat sněhem, jsou jelení kopyta tvrdá a ostrá a v létě houbovitá, aby neklouzala po mokrém mechu a blátě.
Jak se sobi pasou v tundře
Sobi žijí v tundře a tajze v celé Eurasii a Severní Americe, od Aljašky a Taimyru po Mongolsko a severozápadní státy USA. Na území Ruska je pět velkých stád sobů, z nichž největší je stádo Taimyr: v různých letech bylo od 600 tisíc do milionu jedinců.
Díky lidem se sobi dostali na jižní polokouli: souostroví Kerguelen, které se nachází 2000 kilometrů od Antarktidy, se stalo domovem 3–5 tisíc potomků zvířat přivezených velrybáři z Evropy v roce 1956. S poklesem lovu velryb v Antarktidě se zapomenutý jelen Kerguelen rozšířil po celém souostroví. Stále pokojně koexistují s tučňáky, divokými kočkami a králíky.
Většina jelenů žije v severních oblastech, ale existují stáda, která obývají tajgu a horské lesy. Jeleni tajgy jsou větší než jejich protějšky z tundry, ale jejich parohy jsou kompaktnější – to jim pomáhá neuvíznout v hustých houštinách. Existují populace sobů, které v průběhu roku mění své stanoviště. Například karibu v severoamerických Skalistých horách tráví léto v alpských lesích a zimují v nížinných rašeliništích. Taimyrští jeleni se v létě pasou v tundře a na zimu odcházejí na jih do severní zóny tajgy.

Sobi jsou jedním z nejotužilejších cestovatelů na planetě: ročně urazí až tisíc kilometrů a pohybují se mezi pastvinami. Hledání potravy a pohodlí je posílá na cestu. Na jaře tundra láká jeleny čerstvou zelenou trávou a při přesunu z jihu na sever si ji mohou užívat další tři týdny. Na vrcholu léta odcházejí jeleni z nížinných pastvin do vyšších poloh nebo na mořské pobřeží, odkud vítr odnáší oblaka krev sajícího hmyzu.
Výživa sobů
Jako všichni jeleni se i sobi živí především rostlinami. V zimě je jejich strava chudá a skládá se z lišejníků, mechu a větviček keřů. Jelenův nos vycítí pod 60centimetrovou vrstvou sněhu jedlé rostliny, které ostrá kopyta pomáhají vyhrabávat.

Stádo sobů pasoucích se v letní tundře
Stádo sobů pasoucích se v letní tundře
Nádherné zvíře, sob může být divoké nebo domácí zvíře. Je ostudou, že se tento hrdý, ušlechtilý zástupce fauny stal na dlouhou dobu cílem pytláků, v důsledku čehož populace jelenů neroste, ale pouze klesá.

Toto zvíře není příliš vysoké, v kohoutku dosahuje pouze jeden a půl metru, tělo je protáhlé, až 220 cm dlouhé. Například ženy jsou menší než muži, to znamená, že pohlaví je jasně vyjádřeno. Tito krasavci váží od 100 do 220 kg.
Pokud vezmeme v úvahu fotografie sobů, můžete vidět, že jejich srst má poměrně bohatou škálu odstínů hnědé a hnědé. Jelen lesní má nejtmavší barvu, zatímco jejich ostrovní příbuzní jsou nejsvětlejší.
V zimě se barva srsti mění a jelen je mnohem světlejší, můžete dokonce potkat popelavou krásu. Mimochodem, samci a samice se barevně neliší.

Samci i samice sobů mají parohy.
Během línání letní srst, která je dlouhá jen asi 1 cm, ustupuje zimní srsti, která je poměrně dlouhá a hustá. Díky struktuře této srsti zvíře nejen dokonale snáší nízké teploty, ale je také vynikajícím plavcem.
Ale nejen srst je na tomto zvířeti jedinečná, zajímavá je i stavba kopyt. Jsou dostatečně široké, aby se dobře udržely na sněhovém povrchu a mezi kopyty rostou i dlouhé chlupy, které také pomáhají zvířeti zůstat na sněhu. Samotná kopyta jsou konkávní, aby bylo vhodné kopat a zvíře si mohlo získat potravu pro sebe.
A samozřejmě se zvláštní hrdostí jelen jsou rohy. Mimochodem, jsou přítomny jak u samců, tak u samic. Pravda, u samců jsou luxusnější – rozvětvené a dlouhé. Ale v zimě samci shazují svou krásu, ale samice zůstávají po porodu mláďat bezrohé.

Lidé sbírají jelení parohy, které nezkostnatěly. Tyto rohy se nazývají pantami a mají velmi léčivé vlastnosti, jsou široce používány ve farmakologii.
Sobi se dělí na tundrové, lesní a horské. Názvy naznačují, kde jelen nejraději žije. Sob tundra obývají tundru, lesní jeleni jsou nejraději v lesích a horští jeleni se spíše stěhují do hor. Není však úplně správné rozdělovat jeleny nakonec podle lokality, protože tato zvířata velmi často migrují.
Sobi se běžně vyskytují v Severní Americe, Rusku, Kamčatce, severní Kanadě, Aljašce, Sachalinu a Taimyru. Ne nadarmo se jelenovi říká „severní“ toto zvíře preferuje život v severních klimatických podmínkách.

Charakter a životní styl sobů
Sobi tráví celé léto na arktickém pobřeží. V tuto dobu je na jiných místech trápí celé hordy pakomárů, ale chladný arktický vítr pakomárům nedovoluje zvířata potrápit. S nástupem chladného počasí ale stáda jelenů míří do lesů.
Při migraci tato zvířata vyhledávají místa, kde není mnoho sněhu, protože tam, kde jsou závěje velké, je pro ně obtížné získat potravu. Při hledání takových míst může stádo urazit více než 500 km, přeplavat řeky a překonat další překážky. Teprve s nástupem května se stádo sobů vydává zpět do tundry. Mimochodem, stáda sobů vždy migrují stejnou cestou.
Nejčastěji žijí jeleni ve stádech. Pravda, někteří jedinci žijí odděleně, ale to není typické. Počet jedinců ve stádě se mění. Typicky je ve skupině jeden samec a zbytek jsou samice s mladými srnčaty.

Hlava stáda samozřejmě chrání své svěřence před nepřáteli a před zásahy jiných samců. Během období páření to způsobuje vážné boje mezi samci. Samec si své stanoviště označuje zvláštním sekretem.
Jídlo
Sobi, stejně jako ostatní druhy, jsou býložravá zvířata. Vše, co příroda dává, hojně využívají jako potravu. Hlavní potravou tohoto zástupce fauny je sobí mech, který je mylně považován za mech (ve skutečnosti je to lišejník).
Sacharidy této rostliny stráví sobi z 90 %, ale ostatní živočichové je nemusí strávit úplně. Ale protože v lišejníku není dostatek vitamínů, jeleni si doplňují stravu o bobule, houby a různé trávy.

Protože lišejník postrádá vitamíny, musí jeleni doplňovat stravu bobulemi a různými bylinkami. To se děje v létě. Právě v létě tvoří lišejník jen malou část všeho, co zvíře sežere.
V tomto období zvíře štědře zpestřuje svůj jídelníček. Jeleni žerou hodně trávy, sbírají lesní plody, houby a nepohrdnou ani lumíky. K obilovinám mají velmi kladný vztah. Mimochodem, krmí se jimi ochočená zvěř. Domácím zvířatům se podává seno a přidává se siláž.
Reprodukce a délka života sobů
Od poloviny října do listopadu začíná u jelenů období říje, tedy období páření. V období říje samci zjišťují, který z nich je silnější a zdravější, protože boj je o samice (slečny), tedy po dobu závodu. Silný a mohutný samec se může pářit s více než 10 samicemi během jediného období.

Na fotce jsou sobí telata
Samice nosí plod 8 měsíců a teprve v květnu až červnu se rodí potomstvo. Zpravidla se narodí jedno dítě. Stávají se také dvojčata, ale to se stává velmi zřídka.
Novorozené miminko je ještě malé a slabé, váží pouhých 6 kg, ale tři dny po narození se mu začínají objevovat rohy. Kolouch obecně musí rychle růst a rychle přibírat na váze, protože narození se kryje s dobou stěhování.
Tele se okamžitě ocitne v daleko od skleníkových podmínek – musí urazit značnou vzdálenost. V období migrace se i dospělí jeleni stávají nejzranitelnější vůči vlkům, rosomákům, rysům a dalším predátorům.

Samci však stádo přísně sledují, pokud nemají jeleni možnost uniknout, boj akceptují a mohou svým parohem a kopyty způsobit nepříteli značné škody. Proto jsou srna a její mládě pod ochranou.
Mládě zůstává v blízkosti své matky a zůstává s ní dva roky, dokud nedosáhne pohlavní dospělosti. Délka života sob nepříliš dlouho, jen 25 let, proto je zvláště hořké, že tento život zkracují bezohlední lovci.