Recenze

Chování polní myši. (Ellen Bali) /

Myš polní (lat. Apodemus agrarius) je hlodavec z rodu myší polních. Hraboš polní se vyskytuje téměř na celém území Eurasie, s výjimkou nejjižnějších oblastí kontinentu. Tento druh hlodavců žije na loukách a křovinách.

Délka těla je 10-13 cm, délka ocasu dosahuje 70 % délky těla. Tlama je protáhlá, špičatá, oči jsou tmavé. Uši jsou malé a složené dopředu. Tělo je kulatého tvaru, srst je hustá.

Horní část těla je zbarvena červenookrově, červenohnědě nebo červenohnědě. Středem hřbetu se táhne jasný a zřetelný černý nebo hnědý pruh. Báze srsti na zádech je tmavá. Břicho je světlé, bělavé, báze srsti je tmavá. Boky jsou načervenalé barvy s jasným okrajem. U starých hrabošů se báze srsti na hřbetě velmi zesvětlí, někdy srst zešedne. Domácí myši jsou černé.

Muž a žena: rozdíly

Samci a samice polních myší: hlavní rozdíly na fotografii Pohlavní dimorfismus není pro polní myši typický. Nejsou žádné výrazné rozdíly ve vzhledu a velikosti samců a samic.

Polní myši se živí rostlinnou (semena, bobule, zelené části rostlin, ořechy, obilí) a živočišnou (hmyz) potravou. Konkrétní složení stravy závisí na stanovišti a ročním období. V zimě, kdy je obtížné získat potravu, se tak myši stahují do sklepů a skladů potravin a způsobují škody v zemědělství a průmyslu.

Myši polní žijí ve střední a východní Evropě, na jihu západní Sibiře, v Číně, Mongolsku, Primorye, na Korejském poloostrově a na Tchaj-wanu. V západní Evropě žijí myši polní pouze ve východních a středních oblastech, na západ od pobřeží Baltského moře a v Dánsku až po Finsko na severu, v jižní Sibiři, Koreji a Číně. Široce rozšířen od pobaltských států k pobřeží Černého a Azovského moře až po Suchumi. Nacházejí se v oblasti Ciscaucasia a západního Kaspického moře, v Kazachstánu na Dálném východě.

Hlodavci většinou žijí v křoví a na loukách. V antropogenní krajině se vyskytují v zahradách, parcích a na hřbitovech. Útočiště polních myší jsou jak přirozené úkryty, tak díry, které si samy vyhrabou. Ve vlhkých a zaplavených oblastech si hlodavci staví hnízda v trávě nebo křoví.

Běžný druh polní myši

Existují takové typy polních myší jako obyčejné, červené, lesní a podzemní, které se liší v místech jejich rozšíření. Například hraboš obecný obývá převážně euroasijský kontinent. Hraboš rudohřbetý žije v Asii a vyskytuje se v USA a Kanadě. Areál rozšíření hraboše lesního zahrnuje stepní pásmo Eurasie a Severní Ameriky. Hraboš podzemní se vyskytuje pouze v Evropě. Myš polní se snadno odlišuje od ostatních typů myší podle černého pruhu umístěného podél středu hřbetu, od myší se odlišuje kratším ocasem a od křečků daurských naopak delším ocasem. Ale může být docela obtížné klasifikovat barevné variace samotných poddruhů polní myši, protože vznikají v závislosti na zeměpisné šířce oblasti a klimatických charakteristikách oblasti, kde hlodavci žijí. K barevným změnám dochází v zásadě v šířkovém směru a od západu k východu. Od severu k jihu v Evropě se barva srsti hraboše liší od bledé a matné v Bělorusku, pobaltských státech a Německu až po jasně načervenalou na jihu Ukrajiny a severu Kavkazu. Průměrná velikost polních myší se v tomto směru také mění; Jasně červeně zbarvené myši jižní Evropy na východ k Uralu, Semirechye a Altaji a západní Sibiři neztrácejí jas své barvy, ale načervenalý odstín je částečně nahrazen kaštanově hnědým. Podél jižních hranic svého stanoviště jsou polní myši vždy světlejší a jasnější barvy.

Přečtěte si více
Proč pes kňučí a nenachází klid?

Chování polní myši

Polní myši jsou noční, v tomto období se stávají obzvláště hlučnými a aktivními, ale přes den hraboši obvykle spí. Jedná se o pohyblivé hlodavce, kteří se vyznačují dlouhými sezónními krmnými migracemi. Skákací běh. Umí plavat, ale neradi plavou.

Struktura nor u polních myší je poměrně jednoduchá, nejsložitější z nich se vyznačují přítomností 3-4 východů, 1-2 hnízdních komor, které jsou umístěny v malé hloubce. Občas si hraboši založí kulovitá travní hnízda jako bydlení.

Spolu s ostatními druhy myší si polní myši aktivně dělají zásoby na zimu. Jedí poměrně málo a zbytky potravy, které najdou, schovávají na dně hnízd nebo v norách a pečlivě je zahrabávají do země. Hraboši neustále něco žvýkají, protože jim neustále rostou zuby a je potřeba je brousit. Na podzim a v zimě se myši polní vyskytují v obydlených oblastech, dále ve stohách, stohách, slámě, na mlatech a ve stodolách. Hlodavci se v zimě neukládají k zimnímu spánku.

Reprodukce myši polní

Myši polní se rozmnožují asi 3-4x ročně, někdy až 5x ročně v jednom vrhu samice rodí 5-7 mláďat; Těhotenství trvá až 22 dní. Myši dosahují pohlavní dospělosti ve věku 3-3,5 měsíce. Za příznivých podmínek populace roste.

Polní myši se stávají obětí predátorů, lišek, hadů, dravců a dalších.

Zajímavá fakta o hlodavcích:

Myš polní je považována za hlavního zemědělského škůdce, protože se živí obilnými plodinami. V zimě se tento druh hlodavců neustále zdržuje v blízkosti stohů obilí a slámy. Hraboši navíc poškozují plodiny, jako jsou brambory, mrkev, rajčata, meloun a slunečnice. Polní myš je také přirozeným přenašečem patogenů, jako je tularemie, leptospiróza, tyfus přenášený klíšťaty, erysipel a hemoragická nefrosefritida. Z těchto důvodů se lidé snaží zbavit blízkosti těchto hlodavců, k čemuž používají pasti na myši, ultrazvukové odpuzovače, které jsou rozmístěné ve skladech, a speciální jedy. Jedním z humánních způsobů, jak se zbavit hraboše, je rozsypat popel v prostorách, kterému se myši vyhýbají, nebo vyskládat hlávky česneku, jehož pach myši polní také nesnesou a okamžitě opustí místnost. Kočky se také kupují pro boj s polními myšmi.

kočka si brousila drápy
myši zaječely: „Ach ty!“
je čas, abys vypadl
z našeho, monsieur, dvora.

Myš je nová láska vašeho ex a na fotce je hraboš! Hraboš není myš, nepleťte si to! Aby si všichni konečně vzpomněli, kdo je kdo, provedeme nyní krátký vzdělávací program. Zároveň připomeňme, že i ten nejmenší zástupce fauny může z čista jasna vytvořit mor jen proto, že někdo nedodržuje porodnost.

Myš se plíží. Hraboš ale neutíká, jen sedí!

Hraboš obecný je tedy typickým představitelem řádu hlodavců. Na první pohled se tato zvířata neliší od 2500 druhů příbuzných hlodavců. Na druhý pohled také, ale není to proto, že bychom nevěděli, jak hledat rozdíly. Tak to příroda zamýšlela: většina hlodavců vede přibližně stejný životní styl, a proto vypadají podobně. Hraboši dorůstají od nosu ke špičce ocasu až 14 centimetrů a váží asi 45 gramů – tedy rozměry dobře živené myši domácí. Ale nenechte se zmást korálkovýma očima, ostrým nosem a hnědou pletí: hraboši jsou pro myši jako želé. Křečci jsou jejich nejbližší příbuzní!

Přečtěte si více
Proč se volant třese: důvody a způsoby, jak to odstranit

Soudě podle fotografií je hraboš polní myš, která svou postavu vůbec nehlídá!

Hraboše můžete blíže poznat v západní a střední části euroasijského kontinentu. Není třeba je konkrétně hledat: hlodavci jsou hustě osídleni od pobřeží Atlantiku na západě po Altaj na východě, od západní Sibiře na severu po Kazachstán na jihu. Zvířata žijí nejen ve volné přírodě – pole, plantáže, zahrady a parky je lákají neméně než prostorné louky. Dva faktory pomohly hrabošům obsadit tak obrovský areál: lidé a kolosální rychlost reprodukce jejich vlastního druhu.

Můj přítel a já se snažíme o ideální formy. K tvarům míče.

U nás je vše jasné – zvířata začala následovat lidi od doby, kdy jsme vynalezli zemědělství. S kulturními výsadbami poskytujeme hrabošům zdarma bufet. Jíst zeleninu a obilí přímo z pole je mnohem jednodušší, než hledat jídlo někde v odlehlé stepi. A predátorů v blízkosti lidí není mnoho.

Babička chytila ​​vnučku a teď ho tahá plevelit záhony. Pojďme spolu sympatizovat!

Jediný problém, který s takovou čtvrtí máme, je tohle. Dokonce mu dali jméno – mor hrabošovců. V letech s mírnými zimami, časným jarem a bohatou úrodou hlodavci šílí. Začnou se množit v průmyslovém měřítku, sežerou všechny plodiny a množí se ještě více. Poslední případ moru hraboše se vyskytl v roce 2007 ve španělském autonomním společenství Kastilie a León.

I mezi hlodavci jsou gopnikové.

Obvykle je tato oblast domovem asi 100 milionů hlodavců – poměrně hodně, ale ne kriticky. A v době moru přesáhl počet hrabošů 700 milionů! Tato horda zničila 500.000 15 hektarů obdělávaných ploch. Po přepočtu na peníze je to přibližně XNUMX milionů eur. Obrovské množství peněz jsou jen vyhozené peníze! Mimochodem, doslova.

Fotografie ze Španělska během posledního moru hrabošů. To, co je v kolečku, jsou zbytky hlodavců.

Navíc během vrcholu moru neexistuje způsob, jak jej zastavit. Vypalování suchých polí, šíření jedu, kladení pastí – proti hrabošům nic nepomůže. Proč? Podívejte se na druhý důvod kolosálního rozšíření těchto hlodavců po celém světě.

Začátek rozmnožování hrabošů je načasován tak, aby se kryl s prvními teplými jarními dny. Březost u samic trvá o něco méně než měsíc, kojení trvá ještě méně. Za standardních podmínek jsou kuřice připraveny k chovu ve druhém měsíci života. Ale pokud to jídlo a územní zdroje dovolí, mohou se stát šťastnými matkami již 13. (!) dne života.

To jsou hraboši. Sledovali program „Těhotná v 16“ a byli šokováni, že někdo mohl otěhotnět tak pozdě.

A když ještě vezmete v úvahu, že maximální velikost vrhu je 15 hlodavců, umíte si představit to měřítko? Jedna samice může během tak bláznivé chovné sezóny vyprodukovat až 60 mláďat! Samozřejmě, že po takovém reprodukčním závodě její tělo zeslábne a zemře. Ale to nic, protože tou dobou už padesátka potomků začne svou štafetu páření.

Přečtěte si více
Jak dlouho můžete skladovat benzín v plastovém nebo kovovém kanystru bez ztráty kvality?

Moskvané a obyvatelé Petrohradu za poslední dva týdny:

Hrabošům také pomáhá, že jsou v potravních potřebách velmi skromní. Hlodavci jedí trávu, obilí, zeleninu, ovoce, ohlodávají kůru stromů a příležitostně chytají hmyz, larvy a měkkýše. Pro každý případ si zvířata ve svých podzemních norách ukládají obrovské zásoby potravy: jedno zvíře ukryje až tři kilogramy dávek! A co si nemůžete vzít s sebou do zálohy, hraboš ukousne. Ano, jako v tom vtipu: co nejím, do toho kousnu! Ale v životě to není vtipné – takové útoky urychlují kažení potravin.

Chápu tě, hraboše! Taky vařím brambory v kuchyni ve 3 hodiny ráno!

Morálka tohoto příběhu je: všeho dobrého s mírou. Dostatečná populace hrabošů poskytuje potravu mnoha dravým zvířatům a nory hlodavců pomáhají půdě dýchat. Přelidnění ale ničí celý ekosystém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button